Sulina

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sulina este un loc 3 in 1: Delta Dunarii pe unde te poti plimba cu barcute, Marea Neagra unde poti sta la plaja si oras pe care-l poti vizita. Mai rar atatea optiuni in Delta. Apoi, este un loc mult mai civilizat decat altele din zona (sate gen Periprava, de exemplu), dar asta nu stim daca e un plus sau un minus. Dupa preferinte. Gasesti cazare la un pret rezonabil, sunt restaurante, baruri unde poti sa-ti petrecei serile.

Sulina Sulina


Delta


Desi pe harta increngatura de canale pare mai mica decat in alte locuri, din Sulina se pot face plimbari minunate in Delta. Poti merge spre lacurile Rosulet sau Rosu unde vara mai ales este un paradis al pasarilor si vegetatiei, pentru ca apoi sa ajungeti spre lacurile Puiu sau Lumina.

sulinasulina
Foto: Flavia Cozma

Plimbari se pot face si fix pe granita cu Ucraina, pe canale, pe la golful Musura, spre Cardon si apoi tot pe bratul Musura. Din cate am inteles, pe acolo sunt si cateva zone de pescuit. Daca ajungeti acolo, salutati va rugam pisica alba imensa a pescarilor de pe malul ucrainean. :)

sulina
Foto: Sorin Stanculescu


Excursii se pot face si inspre Padurea Letea, cat se poate cu barca, pentru ca apoi sa luati un tractor sau o masina. Cel mai bine e sa-l lasati pe cel care va duce cu barca sa va aranjeze, el stie cel mai bine cum functioneaza lucrurile in zona.

sulina sulina
Foto: Flavia Cozma

Inca ceva apropos de canale: daca vedeti turisti sau localnici aruncand pet-uri in apa sau printre nuferi spuneti-le frumos ca le-a cazut ceva. Daca nu-i vedeti dar vedeti urmele "civilizatiei" lor, aplecati-va din barca sa le luati. Natura e mult prea frumoasa acolo pentru a fi "impodobita" cu pet-uri.

sulina
Foto: Sorin Stanculescu


Mare

La Sulina, Dunarea se varsa in mare. Asa am invatat la geografie. Ceea ce nu am invatat insa e cat de frumos se intampla asta. Diguri ce separa canalul sau golful Musura de mare, plaje izolate unde ajungi doar cu barca, un far nou in capat, vapoare ce se vad in zare sunt doar cateva dintre lucrurile de aici. Poti vedea si cel mai nou pamant al Europei, o mica insula ce se mareste de la o zi la alta, jumatate romana, jumatate ucraineana.

sulina sulina
Foto: Flavia Cozma

Oras


Orasul, vechi, se pare, de peste 2700 ani,  se compune practic din faleza, frumos ingrijita, unde se concentreaza majoritatea restaurantelor si barurilor si stradute paralele, care arata din ce in ce mai mult a sat. Pe Dunare, nu se intampla rar sa vezi cate un yacht de lux. Practic, Sulina se imparte in doua, de o parte si de alta a Dunarii, pe malul din stanga e un mic cartier si partea cea mai mare a orasului se afla pe malul din dreapta.

Sulina Sulina

Trebuie sa vezi Farul vechi, construit in 1865 la initiativa Comisiei Europene a Dunarii de Jos. Poti urca in el dar, cel putin cand am fost noi, nu se iesea pe balcon. Pana acum nu mult timp, marea ajungea pana acolo.

Nici cimitirul nu trebuie ratat. Unde mai vezi atatea culturi intr-un singur loc? Sunt si romani, si rusi, si lipoveni, si turci, si englezi, si musulmani, multi marinari, unii localnici, unii veniti in vizita. E foarte interesant sa te plimbi printre morminte, sa citesti scrisurile aproape sterse de vreme si sa-ti imaginezi povestile ofiterilor ingropati aici.

sulina
Foto: Sorin Stanculescu

Hotelul unde a fost filmat Toate panzele sus este, din pacate, parasit si tot ceea ce poti vedea e un peisaj dezolant. Sunt multe cladiri frumoase in Sulina, dar nu toate sunt bine intretinute. Si cinematograful e in paragina, singurul din oras, de altfel.

sulina
Foto: Flavia Cozma

Aici poti manca preparate "din Delta", majoritatea pe baza de peste. La restaurantul Marea Neagra, de exemplu, unul dintre cele mai vechi din Sulina, am gasit storceac (un fel de ciorba a la greque) de sturion. Sturion, am ridicat noi o spranceana, stiind ca e interzis pescuitul? Da, sturion, dar de crescatorie. Foarte bun, de altfel, dar verificati inainte de a manca, oriunde ati fi, daca e de crescatorie sau braconat.

sulina
Foto: Sorin Stanculescu

Nea Lucica

De fapt, am putea spune ca Sulina e 4 in 1 daca-l luam si pe nea Lucica Pamfil in considerare. :) Pamfil e unic. Domnul cu pricina se ocupa cu turismul in Delta, te agata cand te dai jos din barca si nu te lasa pana pleci inapoi. Te plimba cu barca, te plimba prin oras, iti povesteste vrute si nevrute, te duce sa mananci la restaurant sau iti gateste el acasa, iti aranjeaza diverse lucruri pe acolo.

sulina sulina
Foto: Flavia Cozma

"Aici e o alta lume" spune nea Lucica, fost angajat in armata, fost brasovean, actual sulinean. Iubeste Delta si de asta a ramas aici acum 30 de ani, iar acum incearca sa ridice standardele turismului in zona. Daca alti localnici doar te plimba cu barca, nea Lucica iti povesteste detaliat istoria fiecarui loc, intamplari cu oameni din zona, povesti cu portul in comunism, iti explica legendele de unde vin numele canalelor si iti spune sincer problemele Deltei si se preocupa de ea.

sulina
Foto: Sorin Stanculescu

Are in barca cos de gunoi si scrumiera ca nu cumva sa-ti "scape" ceva in apa, ii cunoaste pe toti si ceea ce-si doreste cel mai mult e ca locurile sa se schimbe in directia buna: oamenii sa fie mai educati si mai responsabili cu natura si cu ei insisi, sa nu se distruga Delta (spera ca se va adopta un proiect de lege prin care sa se interzica circulatia pe canelele interioare a barcilor mai puternice de 25 cp pentru ca distrug flora si fauna).  E un personaj cu care vacanta devine altfel. Pe noi ne-a "pescuit" intamplator cand tocmai veniseram plouati si inghetati de la Periprava, ne-a gasit cazare si a stat cu noi aproape doua zile in care am inceput sa vedem Sulina cu alti ochi.

sulina sulina
Foto: Sorin Stanculescu

Vara, Sulina e aglomerata, vin destul de multi turisti si orasul se anima. Toamna insa, lucrurile se linistesc, natura se ingalbeneste si pasarile pleaca, asa ca ai si aici senzatia unui sfarsit de lume. Cel mai frumos e la sfarsitul primaverii, am aflat, cand verdele crud, nuferii abia infloriti, pasarile abia intoarse si lipsa turistilor si a barcilor puternice fac din Delta o experienta unica.2 comentarii

Sulina
viocel
#1 -

Comentariu nou

Chiar ca it da chef sa mergi acolo reportajul tau !

Sulina
hiroo
#2 -

nea lucica

in iunie 2011 nea Lucica era la Letea cu turistii dupe el, la fel de vesel si vioi. Desi am schimbat doar 2 vorbe l-am recunoscut dupa descriere. Si Delta e frumoasa, dar vorba filmului "vezi, ia-o incet, sa nu porcaim locul"

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera