Sofia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Mai toate descrierile turistice ale Sofiei incep cu faptul ca este un oras cu o istorie lunga de milenii (asezarea se numea Serdica), care se mandreste cu faptul ca este unul din cele mai vechi orase ale Europei, dar descrierea noastra trebuie sa inceapa altfel, mai departe de cartea de istorie si mai aproape de experienta directa: Sofia este un oras foarte asemanator cu Bucurestiul, deopotriva cicatrizat de comunism si de saracie, urat, cam murdar, plin de contraste, cu drumuri proaste, cu magazine de lux la doi pasi de fundaturi puturoase, cu banci si fast-fooduri occidentale vizavi de bazare balcanice, in care se vand castraveti, branza la putinica si placinte cu carne tocata (printsesa) sau traditionala banitsa.

In ciuda istoriei lungi, in Sofia este mai evidenta saracia locului decat atentia pentru conservarea timpului. Si mai degraba, decat sa te repezi sa bifezi punctele clasice de atractie, mai bine pleci la plimbare prin cartiere, ai ocazia sa vezi lucruri interesante.

Bulgaria Bulgaria
Sf. Nedelya si piata Nezavisimost, cu Largo in departare

Marile puncte turistice:
- catedrala Sf. Alexander Nevsky e una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe, cu o arhitectura impunatoare
- nu prea frumos, dar greu de ratat, Largo, fostul sediu al partidului comunist din Bulgaria, o cladire tipica arhitecturii socialiste.
- fostul Palat regal al printului de Battenberg, din piata cu acelasi nume. Acolo se afla azi, ca si in cazul Palatului nostru regal, un muzeu de arta.
- alte biserici: Sf. Gheorghe, cea mai veche constructie din oras, in jurul sec. 12, Biserica Rusa, Biserica Sf. Petka, si ea veche de prin sec. 14.
- gradina Borisova, gradina zoo, baia publica (ape minerale / termale).

Bulgaria Bulgaria
Club de "fite" si bloc vechi, cosmetizat cu o spoiala de reclama

O plimbare pe stradute, departe de zona cu potential turistic, te poate duce in cate un cartier ingrijit si cochet, cu trotuare umbroase si cladiri frumusele, in vreo mahala care iti da impresia ca ai ajuns prin Turcia, cu un aer foarte ne-european, la vreun mall de pe luxosul bulevard Vitosha unde vezi cu tristete aceeasi parada a hainelor Ň£opesti ca si la noi... Te simti aproape ca acasa, cu diferenta ca nu intelegi nimic. Si nici nu se vorbeste engleza, decat cu mare greutate.

Sofia Bulgaria
Sveta Sofia (statuia) si homeless dormitor langa statia de metrou Serdika
 
Mai mult de atat, odata plictisit de galagia orasului, poti da o tura pe muntii Vitosha, apropierea de ei fiind un mare atu al Sofiei. Fie ca e vara si dai o tura prin parcul national, urcand cu piciorul sau cu telescaunul, fie ca e iarna si te duci la schi in Aleko, ai la indemana o evadare frumoasa din oras.

Recomandarea noastra: daca mergeti cu masina, nu o lasati pe unde apucati. Politia are tendinta de a ridica masinile parcate aiurea si pot sa va taxeze bani grei pentru asta. In al doilea rand - hotii de masini sau accesorii detasabile: cand am fost noi pe acolo, un co-locatar al hostelului nostru a ramas fara capace la roti in mijloc de bulevard. Cautati parcari pazite, cu plata - se mai gasesc prin spatele blocurilor.

Si-o alta precizare cu titlul de recomandare, mai neortodoxa... curvele care apar seara pe strazi si prin parcuri arata bine de la departare, dar poti sa ai des surpriza sa fie barbati :)

Sofia Bulgaria Bulgaria Bulgaria
- coada de muncitori in fata unui magazin de telefoane mobile cu noutati in vitrina :)
- fund de bloc (urat, dar avea parcare cu plata)
- Halite - hala de piata acoperita, o cladire impresionanta, stil neo-renascentist, cu elemente neo-bizantine.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera