Shanghai la prima vedere

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Shanghai, oras de superlative:

- 19 milioane de oameni, cel mai populat oras din China. Suprafata: 6340 km2, adica s-ar incadra numai bine intr-un patrat cu latura de 80 km.

- unul dintre cele mai dezvoltate sisteme de transport in comun: peste 1000 de linii de autobuz, 12 de metrou (care alcatuiesc cea mai lunga retea de metrou din lume, 425 km) si Maglev-ul (magnetic levitation), cel mai rapid tren din lume, care merge cu 431 km/h si care te duce de la aeroportul Pudong in oras in 7 minute. Iar din iunie 2011 vor avea si cea mai rapida cale ferata, intre Shanghai si Beijing, cu viteza de 380 km/h.

- este unul dintre orasele cu cei mai multi zgarie-nori din lume, dintre care face parte si World Financial Center, caruia din cauza formei i se mai spune si Bottle Opener, Deschizatorul de sticle, care are 101 de etaje, 492 de metri inaltime si cel mai inalt punct de observatie din lume - etajul 100, 474m (cel mai inalt turn din imaginea de mai jos).

Shanghai Shanghai
stanga: Maglev-ul atingand viteza de 431 km/h; dreapta: zgarie nori in Pudong

- din 2014 se va mandri si cu cea mai inalta cladire din China si a doua ca marime din lume, dupa Burj Khalifa din Dubai, Shanghai Tower, 632 metri inaltime.

- podul Lupu de peste raul Huangpu este al doilea din lume ca lungime din categoria podurilor in arc, devansat tot de un pod din China, Chaotianmen din Chongqing.

- speranta de viata a locuitorilor din Shanghai este cea mai ridicata din China, 82 de ani.

Shanghai Shanghai
stanga: elevi adusi in excursie de o zi in oraselul vechi pe apa Qibao; dreapta: catel asteptand ca stapanul sa termine de dansat in parc

Shanghai Shanghai
stanga: templul Qibao; dreapta: templul Jing'an, langa mall

Chiar daca stii sau nu cifre si date despre Shanghai, orasul te lasa cu gura cascata. Incepand cu afisajul de 431 km/h din trenul care te duce de la aeroport in oras si continuand cu sistemul de metrou extrem de bine pus la punct, prin care se scurg in fiecare ora milioane de oameni, lucru coplesitor intr-o asemenea metropola.

In oras ramai iar ca la dentist, dar depinde unde ajungi mai intai. Noi am ajuns intr-un cartier de blocuri de locuinte. De vreo 30-40 de etaje fiecare, pe la picioarele carora bazaiau si claxonau isteric sute de scutere, triciclete, biciclete cu motor sau simple. Cu ochii pe sus dupa blocuri si dupa socul traficului pe doua roti, am nimerit pe nesimtite intr-o mahala.

Shanghai Shanghai
Dreapta: metoda universala de intins rufele: se incropeste un dreptunghi de bare in afara balconului; se proptesc pe el alte bare si bete pe care se atarna rufele la uscat.

Shanghai Shanghai
Shanghai Shanghai
Daca n-ai balcon, rufele se pot atarna direct in strada, de streasina, de usa magazinului de la parter, de cablurile electrice sau chiar in copac.

Comert stradal la taraba, mancare gatita pe orice colt disponibil, gunoaie, resturi, scursuri, gauri, carpeli, se vinde orice, se cumpara orice, se gateste orice si se mananca orice. Miroase de-ti cade nasul (a tot felul de prajeli) si totul face zgomot: uleiul care sfaraie, claxoanele si clopotele biciclistilor, franele scuteristilor, vocile deloc discrete ale trecatorilor.

Shanghai Shanghai

Nauc, mai mergi vreo doua strazi si dai cu nasul de rau (Huangpu), langa care se afla The Bund, cartier plin de cladiri majestuoase vechi, una dintre cele mai turistice si comerciale zone ale orasului; vizavi de el se intinde la stanga, la dreapta si foarte mult in sus Pudong, cu linia lui de zgarie nori dintre care cele mai reconoscibile sunt Perla Orientului, turnul TV (468m), turnul Jin Mao (421m) si World Financial Center (492m).

Shanghai
pe partea opusa a raului, mici si aurii: cladirile din The Bund; in prim plan: turnul Jin Mao; in plan secund: turnul TV

Oriunde te-ai duce, orasul e un furnicar de oameni. Toata lumea cara ceva, mananca sau butoneaza intr-un telefon mobil. Peste tot te ciocnesti de oameni care isi fac poze in fata unor lucruri cu care nu te-ai gandi sa-ti faci poza decat daca ai fi acum parasutat din salbaticie: poze tip "iocu" si "iola": io cu vitrina de la Zarra, io la metrou, samd.

Shanghai Shanghai
stanga: un politai face poze unor chinezi pe podul in zig-zag de langa Gradina Yu Yuan; dreapta: Qibao

Shanghai Shanghai
stanga: orasul vazut de pe podul Lupu

Fie ca e o pietonala comerciala, fie ca e un templu sau un parc, prin ele se agita mii de oameni, printre care poate si 3-4 turisti straini. Cei mai multi sunt turisti chinezi, in grupuri cu ghid, toti cu sepcute si palariute de aceeasi culoare, dintre care cei mai multi par oameni simpli de la tara, adusi sa vada minunile orasului. Si asta e valabil nu doar in Shanghai, dar a fost primul oras in care am pus piciorul in China.

Nimeni nu vorbeste engleza si toti se uita la tine cu o curiozitate care le intoarce capetele pe strada. Curiozitatea se reduce putin in centru, dar prin zonele mai putin comeciale te fac sa te simti ca o maimuta la zoo. Ocazional isi fac si poze cu tine, europeanul, zambind fericiti si tinand degetele de la o mana in semnul victoriei (pe care il folosesc necontenit, si intr-o poza "io cu Mao", si intr-una cu o magnolie din parc).

Mai citeste si Viata de zi cu zi in Shanghai si nu pleca prea departe, metropotamul mai are multe de povestit despre China.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera