Sarituri de pe stanci in Marea Neagra la Tyulenovo

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cativa prieteni flamanzi de frumos salbatic si ceva adrenalina m-au dus zilele trecute in Bulgaria, la Tyulenovo, unde au gasit ce-au cautat: faleza stancoasa, pustiu, salbaticie, mare limpede si.... loc de sarituri.

Tyulenovo Tyulenovo

La naiba, si nu-si rupe nimeni gatul pe acolo?!, o sa te intrebi. Ba da, cu siguranta. Pietroaiele sunt presarate cu pietre funerare si placi comemorative. Asta insa nu pare sa opreasca pe temerarii care coboara pana la nivelul marii, fie pentru plaja pe pietrele de jos, intr-o ploaie racoroasa de la valurile care se izbesc de tarm, fie ca sa sara in mare, de la o inaltime mai decenta (cea de sus, de pe mal, fiind de o indecenta de vreo 10-12m).

Tyulenovo Tyulenovo Tyulenovo

Punctul de atractie de la Tyulenovo nu e atat malul stancos, deloc neobisnuit pe litoralul bulgaresc, cat grota, arcada si bolovanul gigantic de piatra din mijlocul marii, aparitii rarisime la Marea Neagra cunoscuta noua. Peretele e plin de grote aparente sau mai profunde, ceea ce cu siguranta a facut cu ochiul si pasiunii pentru escalada, caci ce poate fi mai frumos decat o noapte in bivuacul de stanca, la 7 metri deasupra marii si cu negrul instelat al cerului cat vezi cu ochii?

Tyulenovo Tyulenovo

Pietroaiele de la Tyulenovo fac parte din zona stancoasa dintre Shabla si Kavarna numita Yaylata sau Kamen Bryag, sit arheologic, unde s-au gasit pesteri folosite ca locuinte primitive din eneolitic (epoca de cupru), morminte tracice si ramasite de civilizatie romana si bizantina (mai multe detalii aici).

Cum zona nu e prea ofertanta pentru amatorii de camping (nu e plaja cu nisip decat la ceva kilometri mai in sus sau mai in jos pe litoral), cei mai multi vin acolo sa faca trei poze, eventual o baie, apoi pleaca.

Tyulenovo Tyulenovo

Daca totusi vreti sa ramaneti, va puteti caza la Hanski Stan (care ofera si loc de campare in gradina, contra cost) sau la hotel Dolphin (si mai sunt vile in constructie). Aveti la dispozitie cel putin 2 terase, in care va recomandam sa va opriti neaparat macar la o bere, si sa consultati meniul. E trilingv, bg, en si ro, iar partea in limba romana va va oferi o portie de ras pe saturate. Mai ca o sa vreti sa comandati o ceafa de porc smouci (afumat), o branza placuta (?), niste midii de panica (?!) sau macar o salata de castraveţe cu o bila de orez.

Tyulenovo Tyulenovo

Tyulenovo e foarte aproape de granita cu Romania, la vreo 10 km de Shabla. Coordonate GPS: 43° 32′ 0″ N, 28° 32′ 0″ E.

Numele Tyulenovo s-ar putea traduce "satul focilor" (tyulen, foca); foci nu mai sunt, dar puteti sa vedeti delfini si doamne-fereste, poate chiar si rechini (noi am vazut niste pescari cu o recolta impresionanta). Localitatea are vreo 60 de locuitori si un магазин (magazin) spre care cei de la hotel ne-au indrumat prieteneste (напред, napred, inainte, inainte), dar e parasit, si pare sa fie asa de multisor. Luati-va apa si/sau mancare din timp. Eventual din Vama.

Rechini (morti) pe plaja la Shabla Rechini (morti) pe plaja la Shabla
file de rechin in devenire pe plaja la Shabla
4 comentarii

Sarituri de pe stanci in Marea Neagra la Tyulenovo
adrian
#1 -

Comentariu nou

foarte tare jurnalul si locul.apa potabila este in zona?

Sarituri de pe stanci in Marea Neagra la Tyulenovo
Cristina Petrescu
#2 -

Comentariu nou

Uite, asta n-as putea sa-ti spun. Fiind cam stancoasa zona, cu loc de camping doar in curtea cuiva (si cu vreo 2 pensiuni si carciumioare pe acolo), noi am preferat sa nu campam acolo, ci mult mai incolo, la Shabla.

Poti totusi sa iei apa de la restaurantele din zona si de la magazin.

Sarituri de pe stanci in Marea Neagra la Tyulenovo
Paul
#3 -

Comentariu nou

Va puteti aproviziona din Kamen Bryag care este un pic mai mare decat Tyulenovo. Este la vreo 5 km de Tyulenovo, practic urmatorul sat. Tot acolo puteti campa pe malul stancilor cu priveliste la mare. Cand am fost noi erau cel putin 50 de corturi si caravane deci este un loc destul de popular.


Sarituri de pe stanci in Marea Neagra la Tyulenovo
cristina
#4 -

Comentariu nou

ai idee cat de departe este satul de plaja? exista vreun locsor cu umbra?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera