Santiago de Compostela

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Santiago de Compostela e multe lucruri: capitala Galiciei si sediul guvernului autonom al provinciei, punctul final al Camino de Santiago, oras inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, centru universitar si oras turistic. Desi nu este cea mai populara destinatie de vacanta (cel putin pentru turistii romani), nu inseamna ca nu are nimic de oferit - dimpotriva.

Nu poti ajunge in Santiago fara sa vezi catedrala: cateva secole de istorie (a fost construita in secolele 11-13, pe presupusul mormant al Sfantului Iacob) plus o arhitectura impunatoare in stil baroc fac o vizita in Plaza del Obradoiro, piata centrala a orasului, absolut de neratat. Si spaniolii recunosc meritele catedralei, asa ca au pus-o pe monedele de 1, 2 si 5 eurocenti.

Santiago de CompostelaSantiago de Compostela 

Santiago de Compostela

Dupa ce termini de admirat si vizitat catedrala (inclusiv Relicvariul, unde sunt ingropate cateva capete incoronate ale Spaniei), nu uita sa urci in turn, pentru ca privelistea merita toti banii. Te poti opri din loc in loc si vei vedea Palacio de Rajoy (sediul primariei si al guvernului autonom) si Hostal dos Reis Católicos (fost adapost pentru pelerini, actual hotel), celelalte doua cladiri impunatoare ale pietei.

Santiago de Compostela Santiago de Compostela

Nu se poate vorbi de oras fara a pomeni macar in trecere de Camino de Santiago, pelerinajul vechi de peste 1000 de ani care se sfarseste in Santigo de Compostela. Cel mai popular traseu este Calea Franceza, ce porneste din Saint-Jean-Pied-de-Port pe partea franceza a Pirineilor, trece prin Roncesvalles pe partea spaniola si continua cu aproape 800 de kilometri prin Pamplona, Logroño, Burgos si León pana la destinatie.

Santiago de Compostela

Simbolul Camino este o scoica, iar originile sale sunt (ca de obicei) subiect de legende. Una dintre ele spune ca, in drum spre locul de ingropaciune, trupul sfantului Santiago (Iacob) a fost pierdut pe mare in timpul unei furtuni, dar a reaparut la mal acoperit de scoici. O alta versiune spune ca, in momentul in care vaporul cu corpul sfantului a ajuns aproape de mal, calul unui tanar care tocmai se casatorea pe plaja s-a speriat si a fugit in apa, pentru ca mai apoi sa reapara miraculos, la randul lor acoperiti cu scoici.

Dar pe langa aspectul legendar si simbolic scoica avea si un uz foarte practic: datorita marimii si formei putea servi si drept farfurie, si drept cana pelerinilor din vechime.

Scoica

Rezultatul din zilele noastre e un comert in floare. Toate magazinele de suveniruri se intrec in a vinde scoici de diferite dimensiuni, atasate la bastoane de pelerini sau inscriptionate cu numele orasului, la preturi umflate in mod corespunzator.

Dupa atatea detalii despre ce se intampla acum sute de ani apare o intrebare: oras istoric = atmosfera apasatoare si plictiseala? Nicidecum. Santiago de Compostela e un oras viu, cu trubaduri la colt de strada, artisti amatori care isi vand schitele chiar langa sevalet si o viata de noapte asa cum ii sta bine unui oras universitar.

Santiago de Compostela

Dar daca discoteci exista peste tot, frumusetea galiciana nu poate fi descoperita si in Bucuresti, asa ca e pacat sa nu iti rezervi macar cateva ore de plimbare pe stradutele centrului istoric.

Spre deosebire de alte orase mai "faimoase", Santiago nu e asaltat de hoarde (...prea mari) de turisti, asa ca iti poti imagina macar pentru cateva minute ca esti inapoi in secolul 15. Si e atat de frumos incat nici nu o sa iti para rau daca nu bifezi de pe lista obiectivele principale din ghid...Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera