Salonic / Thessaloniki

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Salonic este al doilea oras ca marime din Grecia, port la mare si o oprire obligatorie pentru orice excursionist in Grecia. Salonic sau Thessaloniki este un oras foarte activ turistic din aprilie pana in octombrie, cu o faleza lunga si frumoasa mai ales la apus, de pe care poti admira du-te-vino-ul neintrerupt al vapoarelor pe mare si al avioanelor de la aeroportul Makedonia.

Numele sau vine de la sora lui Alexandru cel Mare, sotia lui Cassender macedoneanul, care a fondat orasul in anul 315 i.Hr.; Thessalonica, sora vitrega a lui Alexandru, fusese botezata astfel in amintirea infrangerii si aservirii Tesaliei in secolul al 4-lea i. Hr.

In Salonic trebuie sa te opresti pentru plaje, pentru mare, pentru ruinele grecesti, pentru orasul vechi etajat si stradutele inguste si intortocheate. Mai ai de vazut sarbatorile de toamna, targuri de carte, festivaluri de film si de fotografie, e un oras unde nu te plictisesti nici daca iesi la o plimbare linistita de seara.

Salonic Salonic Salonic

Ce ai de vazut?


Punctul cel mai atractiv este zona falezei, promenada Nikis, plina de mici comercianti ziua si zumzaind de turisti la terase si in baruri seara. Poti sa inchiriezi o trasurica si sa deranjezi plimbaretii de pe mal sau poti sa faci un semi-picnic pe treptele falezei pana seara tarziu, cu picioarele in mare si cu ochii la luminile portului. Exista de asemenea curse de agrement cu vreo ambarcatiune de pe mal, de la barcute timide la yachturi.

Aglomerarea cea mai mare de pe faleza e de la piata Aristotel (Plateia Aristotelous), pana la Turnul Alb (Lefkos Pyrgos, sec. 15, bizantin) In afara de asta, mai ai de vazut Ano Poli, orasul vechi, cu ramasite de pe vremea ocupatiei otomane si zidurile sale bizantine, arca si mormantul lui Galerius (Kamara, 305 d. Hr.), biserica Sf. Dumitru, (Aghios Demetrios), cea mai importanta biserica din oras, biserica Sf. Sofia, vechea piata, agora, palatul roman, cimitirul (Agia Paraskevi, sec. 6 i. Hr.) si foate multe muzee, fie de inspiratie antic-arheologica, fie din alte domenii: casa unde s-a nascut Ataturk, muzeul cinematografului, muzeul evreiesc, muzeul sporturilor, muzeul hidraulicii.

Salonic Salonic
Turnul alb (stanga) si ruine in centrul orasului (dreapta)
Salonic Salonic
vanzatoare de baloane in piata Aristotel (stanga) si biserica Sf. Ilie (dreapta)

Iar daca te plictisesti de atata cultura si civilizatie antica, ori te infunzi intr-o taverna de cartier la periferie, sa vezi si viata in afara vitrinei de muzeu, ori alegi cel mai la indemana surogat, o tura prin piata din apropierea zonei Aristotel, plina de carciumi traditionale, muzica, veselie... si turisti.

Si sa nu uitam de ce am venit totusi in Grecia... pentru plaja! In zona Salonicului (nu tocmai in oras, e adevarat) vei gasi plaje foarte frumoase si exotice, la Stavros (Platania), in golful Thermaikos plajele Agia Triada, Perea si Nei Epivates Palirria, Asprovalta in Agios Giorgios.

Salonic Salonic Salonic Salonic Salonic

Cum ajungi:

- cu avionul: Blue Air, spre exemplu, Baneasa-Salonic, intre 50 si 90 eur (dus) pentru peste o luna, ca sa va faceti o idee de pret.
- cu masina tare repede, numai ce ai traversat Bulgaria si ai ajuns. Din Bucuresti sunt vreo 700km, iar ca timp de mers, vreo 10-12 ore, iesind prin Giurgiu din Romania si Kula din Bulgaria.
- cu trenul de noapte, la cuseta, din Gara de Nord, faci vreo 14 ore si costa in jur de 500 de lei.

mai multe foto in galerie

Salonic Salonic
straduta si vitrina de frizerie, iar mai jos, catei facand siesta de seara
Salonic Salonic2 comentarii

Salonic / Thessaloniki
Dorina
#1 -

Comentariu nou

Am fost o singura data in Salonic si n-am putut sa-l vizitez decat intr-un tur de 3 ore, dar n-as mai fi plecat de acolo.

Salonic / Thessaloniki
anisoara mybuilders
#2 -

Superb oras!!

Superb oras, ca de altfel toata tara!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera