Rotterdam

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am vrut neaparat sa ajung la Rotterdam din doua motive: podul si portul.

Podul, adica Erasmus ori, cum i se mai spune prieteneste, Lebada, e una din constructiile reprezentative ale orasului, ridicat in 1998 dupa planurile arhitectului Ben van Berkel, cunoscut, printre altele, si pentru ciudata casa Möbius, model 3D dupa banda lui Möbius (matematician german din sec. 19).

Podul, inalt de 139m si lung de 808m, ofera plimbaretului pe promenada o priveliste deosebita, alaturi de constructiile -nu teribil de frumoase, dar asortate cu imaginea general-futuristica- din Kop van Zuid si peninsula Katendrecht, pe care le poti admira de peste apa, de pe malul celalalt al bratului Nieuwe Maas, din linistea portuletului Veerhaven.

Rotterdam Rotterdam
podul Erasmus / Lebada si zgarie nori - in extrema dreapta este Montevideo, cea mai inalta cladire rezidentiala din Olanda (152m sau 160m, sursele variaza). In spatele podului se prefigureaza macaralele de langa Maastoren, in curand cel mai inalt turn din Rotterdam.


Portul... sunt de fapt mai multe. Datorita asezarii geografice a orasului, pe bratul "nou" al raului Maas si pe delta sa, tot Rotterdamul e un mare port. Cel mai mare din Europa, ca sa fie clar, fragmentat in sute de porturi si portulete, dupa fiecare coltisor, mai vechi si mai noi, vechi si pitoresti sau noi si super-utilate.

porturi rotterdam
sursa hartii: wikimapia


Asta e de fapt marele atu al orasului, nu atat de frumos pe cat as fi sperat, dar inedit: alaturarea de vechi si traditional cu nou, modern, util si... nu prea estetic. In secolul 20, timp de cateva zeci de ani, a fost cel mai circulat port al lumii, loc luat de curand de cel din Shanghai, si de pe la jumatatea secolului 19 a fost cel mai important nod comercial, apoi industrial, al Olandei... lucru care a dus atat la o curba de evolutie spectaculoasa, cat si la o cadere de foarte sus, cand in al doilea razboi mondial Rotterdamul a fost exact din aceste motive bombardat de nemti... pana la temelii, cel putin in centru. De aici si discrepanta intre centrul cel uratel, inalt si modern si suburbiile colorate si mai prietenoase.

Rotterdam Rotterdam
Veerhaven (stanga) si Montevideo, alaturi de World Port Center (dreapta)

Apropo de inalt, in Rotterdam sunt vreo 10 blocuri care depasesc inaltimea de 100m si mai sunt o groaza in constructie. Cele mai inalte sunt -deocamdata- Montevideo, Gebouw Delftse Poort si Millenium Tower, care vor fi in curand depasite de Maastoren, gata in 2009, dar inca ne-dat in folosinta - 165m. Printre atatia zgarie nori sclipitori in soare, emanand caldura din toate unghiurile, e reconfortant sa gasesti, pierduta printre giganti, la doar cei 43 de metri ai sai, Witte Huis, Casa Alba, cea mai inalta cladire din Europa la vremea cand a fost construita, adica 1898. (Lectura suplimentara: o lista cu cele mai inalte cladiri din Rotterdam, in continua schimbare)

Rotterdam Rotterdam

Rotterdamul este, pe langa port, si un important centru cultural - aici se gaseste Universitatea Erasmus, Museum Park, o selectie impresionanta de muzee de arta, anual se tin aici festivaluri, parade, carnavaluri, iar in 2001 a fost Capitala Europeana a Culturii. De aici va pleca in 2010 Turul Frantei. Printre alte rubedenii in urma infratirii cu Rotterdamul se numara si Constanta noastra.


Rotterdam Rotterdam

Furati de mirajul Lebedei la apus si al porturilor vechi, noi am pierdut din vedere o parte esentiala a Rotterdamului: viata de noapte, impartita aici, ca si in Amsterdam-ul mult mai hyped, in dilema... beau sau fumez? La alegere, cartierele vechi sau centrele turistice noi sunt pline de cluburi de noapte, baruri sau cafenele marijuana-friendly, dar sa nu va surprinda daca ajungeti si in cartiere unde strazile sunt pustii si nu gasiti nici macar o carciumioara unde sa beti un ceai.

Voi ce ati mai vazut interesant in Rotterdam?

foto in galerie


Rotterdam Rotterdam
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera