Rasinari - duminica lui Cioran

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Rasinariul, "comuna de taietori de paduri si ciobani autodidacti care aveau biblioteci mari si vorbeau despre Hegel", cum spunea ganditorul din Rasinari, a pus trecutul deoparte. Prea palide sunt urmele ce ne mai amintesc de comuna natala a lui Cioran si Goga.

ulita
In satul unde blandetea si rabdarea e o mostenire, fiecare zi pare o duminica.


6
Oaspetii Rasinariului nu intra in sat  pentru Cioran (eventual turistii francezi ) si Goga ci mai mult pentru a-si construi case si pensiuni( terenul e intre 35 si 50 de euro mp)

Faimos prin trecut, Rasinariul e despartit de Sibiu de 12 km. Locul in care s-a nascut Emil Cioran si pe care l-a lasat in urma cu 87 de ani, a fost atestat documentar in 1204 desi preotii satului si zapisurile spun ca Rasinariul e cel mai vechi sat din Ardeal, mai batran ca Sibiul, mai vechi decat Berlinul.

O "ocolnita", adica un act scris cu litere chirilice, data rasinarenilor la 1488, de regele Matei Corvinul pomeneste o alta carte hotarnica, mult mai veche, care le fusese lasata rasinarenilor, "de la vechiul Craiu Atila", din anul 420".

Ulite stramte, neasfaltate urca la deal, lipite de gospodariile taranesti, lasand in urma malurile raurilor Stezii si Caselor. Locuitorii din Marginime au pornit de la stransul rasinii si s-au oprit la oierit.

casa

Desenat de o pensula dibace in cel mai clasic stil al satelor ardelenesti, cu biserici inalte si case cu acoperisuri tuguiate vechi de o suta, doua sute de ani "Micul Paradis"  cum l-a denumit Cioran in insemnarile lui autobiografice, e azi devorat de prezent si desfigurat de istorie.

Moralistul legat sufleteste de trei orase din lume - Paris, de Dresda antebelica si Sibiu-, se intrista:"Domnule, după ce am fost smuls din Rasinari de tatal meu, din paradisul meu, eu am murit. Restul vietii pentru mine nu a fost altceva decat un simplu joc de-a uitarea !"Peste un trecut care l-a facut celebru si l-a asezat in carti, s-a suprapus uitarea si pe alocuri, nepasarea.

Tatal sau, Emilian Cioran, protopop ortodox  a vandut in 1938 si a plecat la Sibiu. Proprietarul ce a urmat a despachetat amintirile filozofului dar le-a ratacit prin gospodarie: "Numa’ peretii is ramasi de la domnu’ Cioran, usile de la pimnita, ca tasu’, protopopu’, o fost om instarit si o pus usi bune de lemn, care tane o veata!".

Cel ce  visa o Romanie de dimensiunile Chinei cu destinul Frantei e lipit de zidul casei parca cu o mana neglijenta. Ministerul Culturii si Cultelor a clasificat cu 5 ani in urma imobilul drept Casa Memoriala si monument istoric. Asa s-a si pastrat de atunci si pana azi, dupa traditie si sub comandamentul etic al lui "ei, si ce daca?". Nimic. Pacat doar ca cel ce a conferit Romaniei un certificat de celebritate nu are in tara sa nici un muzeu.

cioran
Casa unde s-a nascut in aprilie 1911 Emil Cioran: trei camere stil vagon, pline de carpete, cuverturi, mici bibelouri

Tatal sau, Emilian Cioran, protopop ortodox  a vandut in '38 si a plecat la Sibiu. Proprietarul ce a urmat a despachetat amintirile filozofului dar le-a ratacit prin gospodarie: "Numa’ peretii is ramasi de la domnu’ Cioran, usile de la pimnita, ca tasu’, protopopu’, o fost om instarit si o pus usi bune de lemn, care tane o veata!".

Cel ce  visa o Romanie de dimensiunile Chinei cu destinul Frantei e lipit de zidul casei parca cu o mana neglijenta. Ministerul Culturii si Cultelor a clasificat cu 5 ani in urma imobilul drept Casa Memoriala si monument istoric. Asa s-a si pastrat de atunci si pana azi, dupa traditie, sub comandamentul etic al lui "ei, si ce daca?".

Numele lui Cioran mai e purtat de o pensiune. Oaspetii sai povestesc ca proprietarul pensiunii descendent al familiei renumitului filozof Emil Cioran. La el puteti gasi documente si vechi fotografii de familie si povesti din viata celui care se tragea dintr-o familie din mica nobilime transilvana.

2

In satul cu trei biserici de piatra si trei parohii, Biserica Ortodoxa cu hramul Cuvioasa Paraschiva se afla la cativa pasi, in sus, pe strada ce poarta  numele  tatalui  sau, Emilian Cioran.

Se spune a fost zidita in 1383 de catre Radu, tatal lui Mircea cel Batran. Restaurata si pictata la mijlocul secolului al XVIII-lea, biserica este unica in Transilvania prin stilul sau bizantin.

3
O constructie inrudita ca stil arhitectural cu biserica iezuitilor din centrul Sibiului.

In curtea bisericii este inmormantat tatal lui Cioran (paroh) , mitropolitul Andrei baron de Saguna, care la 1860 venea des sa slujeasca la Rasinari. In biserica se mai afla mormantul episcopului sarb Ghedeon Nichitici nascut la Rasinari.

10

Picturile murale interioare si exterioare (1758 - 1775) sunt semnate de pictori renumiti ai vremii, cum ar fi Popa Ioan, Grigore Zugravu (1785). Datorita frumusetii picturilor ei, este supranumita "Voronetul Ardealului".

4

Daca il cautati pe Goga, cotiti pe langa  scoala "Octavian Goga" si  il gasiti pe o strada ce-i poarta numele. Casa memoriala a poetului-simbol al Ardealului, amenajata in casa parinteasca a poetului, pastratreaza cartile, biroul, obiectele sale de scris.

Casa Memoriala era inchisa (n.r. 12 mai). Actrita Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului, are cheia si multe amintiri. Cu putin noroc daca faceti un popas in luna lui Cuptor, puteti vizita casa - muzeu. Daca e incuiat, mai bateti in poarta la toamna.

5
Gospodarie de preot ardelean: casa alba, inalta, cu pridvor de lemn,  fantana cu cumpana si cativa visini ce fac umbra pridvorului.

7
Pe linie materna, Goga era a saisprezecea generatie in Rasinari descendenti de preoti si de oameni de cultura.

8

In afara de mostenirea culturala, tuica facuta la cazan , branza pregatita de ciobani (exista si un Festival al Branzei si al Tuicii) sunt la loc de cinste in Marginime. 

9
O tura posibila din Rasinari este spre Gura Raului - Cheile Cibinului - Paltinis, cea mai inalta statiune din tara, 1450 m (Drum forestier)

Mai putin cunoscut este faptul ca in Rasinari s-a nascut si Ilarie Mitrea, exploratorul si naturalist (1842 - 1904), unul dintre fondatorii colectiilor muzeului  "Grigore Antipa", primul roman care a calatorit in Australia. Rasinariul mai are si tramvaiul sau, (unicul sat din tara cu tramvai) la care visa Goga, pe cand era prim-ministru, dar pus pe linii dupa al doilea razboi mondial. Tramvaiul agatat de fire inalte leaga Rasinariul de Sibiu, printr-o linie de 9 kilometri prin padure.

Rasinarii se mai mandresc si cu Coasta Boacii, dealul copilariei lui Cioran, din margine de sat, pastrat intre pagini, amintiri si intrebari retorice "Pourquoi avoir quitté Coasta Boacii?"Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera