Opatija

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca ajungi pe litoralul croat, sa nu te opresti doar in zona fjordurilor Dalmatiei (Split si Zadar), a caror frumusete este incontestabila, insa nu este tot ce poate sa iti ofere Croatia. In nord, dupa insula Krk, vin orasele Rijeka, port marisor, urmat de mult mai mica si mai eleganta Opatija.

Localitatea a fost numita asa dupa abatia (in croata opatija) Sf. Iacob si istoria ei de statiune de lux a inceput pe la jumatatea secolului 19, cand un cetatean de vaza din Rijeka, domnul negustor Iginio Scarpa, a construit in zona verde de sub muntele Učka o frumusete de vila, Villa Angiolina, careia i s-a dus vestea in urmatorii ani, devenind centrul atentiei protipendadei austriece, italiene si croate, ai carei reprezentanti de vaza veneau, vedeau raiul verde de sub munte si marea albastra, si ramaneau, ba chiar isi construiau vile acolo, care, din fericire, au fost in mare parte pastrate.

Opatija Opatija

In 1882 vila Angiolina a fost cumparata de Compania feroviara de sud din Viena, care a deschis acolo hotelul Kvarner, o premiera pentru malul estic al Adriaticii, care nu intrase inca in "circuitul turistic". Directorul companiei, Friedrich Julius Schuller, se mai afla inca in Opatija, sub forma de statuie, ca multumire postuma ca a transformat micul orasel in statiunea care este astazi.

Opatija Opatija

Astazi Opatija e o mica statiune de lux, intretinuta si colorata ca un orasel de papusi si demna ca o doamna in varsta, cu parul albastrui, care beneficiaza de o clima de invidiat: desi este tot pe paralela 45, ca si noi, aici, in sud, are climat mediteranean, cu vreo 7 grade iarna si 22 vara. Asta ii permite in consecinta sa aiba si flora potrivita: orasul e plin de palmieri, agave gigantice, ficusi de trei etaje inaltime, chiparosi si lendri de toate culorile. Numai in gradina Vilei Angiolina locuiesc vreo 150 de specii de plante, pentru ca negustorul Scarpa a adus aici specii din America de Sud, din Orient si din Australia - astazi pastrate in parcul Sf. Iacob, care se continua cu parcul Vilei Angiolina.

Opatija Opatija
pisica in ficus, in gradina Angiolina si faleza ziua

Opatija Opatija Opatija
portul, cu vedere la golful Kvarner, barcuta in ceata, pe furtuna, si cartier de vile noi in vest.

Desi foarte frumoasa, Opatija nu e o statiune prea tinereasca. Turistii se incadreaza mai mult in grupa de varsta de peste 40 de ani, cei tineri vin, fac trei poze si pleaca mai departe, fie spre plajele din sud, fie spre vestigiile istorice de la Pula, din Nord, apoi mai departe, spre Venezia.

Sunt frumoase promenadele pe faleza Lungomare, unde vei vedea la un moment dat statuia simbol al Opatijei, Fata cu pescarusul, ca o mica sirena locala (foto mai jos). Acolo se afla initial statuia Madonna del Mare, opera a sculptorului Rathausky din Graz, de pe la sfarsitul secolului 19. Din cauza eroziunii avansate, statuia a fost restaurata si mutata in fata bisericii Sf. Iacob (construita in 1506). Statuia fetei cu pescarusul este mai recenta: 1956, de sculptorul Zvonko Car.

Opatija Opatija
Opatija Opatija

Nu te lasa insa inselat de aparente. Desi e plina de hoteluri luxoase si de vile exotice, statiunea e cat se poate de accesibila si turistului cu buget mai scazut. Atat la "gazde" (in sensul ca poti inchiria cate o casuta intreaga sau un etaj al vreunei cladiri), cat si la vilutele din cartierul nou, gasesti cazari destul de ieftine, mai ales la inceput sau la sfarsit de sezon... ceea ce intelegem noi prin sezon, pentru ca acolo e vara pana tarziu, in septembrie.

Opatija Opatija Opatija Opatija

Webcam, Opatija live, aici.
Slideshow foto aici
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera