Munchen

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Oras vestit datorita Oktoberfest-ului, festivalul inchinat bauturii la halba cu guler de doua degete (cel putin in teorie), festival despre care noi am mai vorbit.

Munchen este al treilea cel mai mare oras din Germania si capitala regiunii Bavaria. Exista in acte de prin 1158 si a renascut de doua ori din propria-i cenusa, prima oara dupa un incediu major din 1327, a doua oara dupa Al doilea razboi mondial.

Pe langa faptul ca in octombrie se umple de turisti dornici sa stropeasca wursti si varza murata cu bere, multa bere, de toate soiurile, de la cele blonde, pana la cele cu aroma de cirese si la cele brune si dense, Munchen mai are si alte atractii turistice.

Ce e de vazut

O parte impresioneaza prin mixul de design, arhitectura cu tenta futurista si tehnologie, alta prin istoria din spatele cladirilor vechi, buleverdele largi si parcurile ingrijite.

In prima categorie intra Allianz Arena, stadionul de fotbal ale echipelor FC Bayern Munchen si TSV 1860 Munchen, cu o capacitate de 69.900 de locuri,  BMW Museum (6 euro biletul redus, 12 euro cel integral),  BMW Welt (5-7 euro biletul unui tur) si Olympia Park.

allianz arena
Allianz Arena (sursa foto)

Daca la muzeul BMW ai sansa sa vezi toate masinariile si inventiile companiei grupate pe sapte expozitii separate, masini, motociclete, motoare s.a.m.d., plus expozitiile temporare de concept cars la care se lucreaza, Welt cu a sa forma conica si acoperis acoperit de panouri solare functioneaza pe post de centru de distributie, loc de prezentare a ultimelor modele BMW si centru de conferinte. Complexul este o Mecca a tuturor pasionatilor de masini.

Olympia Park a fost gazda jocurilor olimpice din 1972 si continua sa atraga milioane de vizitatori pe an chiar si in zilele noastre. Parcul are un stadion, o sala de concerte si centru de expozitii, piscina, patinoar, terenuri de tenis si acvariu.

Daca turistii vin pentru arhitectura, localnicii profita de accesul la salile de sport si recreere si de evenimentele periodice, concerte si competitii sportive. Locul este mai putin cunoscut datorita rezultatele sportive, cat prin evenimentele dramatice care au marcat jocurile olimpice.

In cea de-a doua categorie intra biserica baroca Theatinerkirche din Odeonsplatz, Noua Primarie (Neues Rathaus) si cea mai veche biserica din oras, "Sfantul Petru", din Marienplatz, Residenz fostul palat regal al monarhilor bavarezi, unde sunt expuse bijuteriile coroanei si unde se afla contructia rococo Teatrul Cuvillies.

Munchen Munchen
Thetinerkirche si
Turnul cu ceas din Noua Primarie

Ar mai fi de vazut Alte Pinakothek, una dintre cele mai vechi galerii din lume cu peste 800 de lucrari europene din secolele 14-18 si care detine una dintre cele mai mari colectii de opere Rubens, iar vecinele sale sunt Neue Pinakothek (galerie dedicata secolelor 18-20, biletele sunt 9,5 euro intreg si 7 euro redus) si Pinakothek der Moderne (o galerie noua unde vor fi expuse lucrari de arta contemporana). Desigur Bier & Oktoberfest Museum si muzeul de stiinta Deutsches.

Pe scurt, orasul beneficiaza de cladiri minunate, reprezentante de seama ale celor mai importante stiluri arhitecturale, timp sa ai sa le vezi pe toate.

Munchen Munchen
Odeonsplatz si Ludwigstrase

Fiind un oras mare si modern, localurile traditionale sunt ceva mai greu de gasit si sunt pline de turisti dornici si ei sa guste din spiritul local. Berarii se gasesc insa mai usor. In plus, orasul are o oferta sanatoase de restaurante bune pe care le poti alege la inspiratie plimbandu-te pe strada, nu neaparat din ghid.

Pentru cumparaturi exista Maximilianstrase si Theatinerstrase, zona pietonala Neuhauser Strase si pasajul comercial 5 Hofe, toate in zona Odeonsplatz- Marienplatz. O lista cu centrele comerciale aici.

Cum ajungi in Munchen

Cu avionul, curse directe Bucuresti, Otopeni - Franz Josef Strauss International Airport, la 30 km de oras, drum usor de parcurs cu trenul sau autobuzul. Cu trenul, oprirea se face la Gara Centrala care se afla la 2 km de Marienplatz. Daca mergi cu masina, ajungi usor la Munchen mergand pe autostrazile europene in aproximativ 20 de ore. Mai multe informatii aici.

Site-ul orasului
Mai multe despre Oktoberfest

Mai multe fotografii in GalerieNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera