Meteora

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca ai auzit ca Grecia e plina de pietroaie botezate pompos, anuntate cu zece kilometri inainte de pe autostrada si care, la vizita turistului amator de istorie, se prezinta sub forma unor ziduri (sau, dupa caz, gramezi diforme de pietre), afla ca Meteora nu e nici pe departe asa. Ba dimpotriva, face parte din cele cateva locuri din Grecia unde pietrele chiar or sa te lase cu gura cascata.

Meteora Meteora

Pe scurt, iata ce o sa vezi daca vii ziua dinspre Trikala spre Kalabaka, aflata chiar la poalele stancilor: la inceput, o campie neinteresanta, mai plicticoasa csi decat Baraganul. Dupa care, undeva la orizont, or sa apara subit niste bolovani imensi care ies din pamant. Fara sa fie la poalele vreunui munte - desi in apropiere incep si muntii, Meteora nu se leaga in niciun fel de ei. Iar cand spunem ""bolovani", exact la asta ne referim.

Noaptea, privelistea devine chiar mai interesanta. Pentru ca grecii stiu sa-si puna in valoare minunatiiile, au luminat pietroaiele in asa fel incat de la departare arata ca niste OZN-uri. Iar in oraselul construit chiar la baza formatiunii de stanci te simti ca in zona crepusculara, pentru ca vezi case in spatele carora pur si simplu se ridica un perete vertical (si destul de neted) de stanca. E ceva foarte nefiresc in tot tabloul asta, si inca n-ai ajuns sus.

Meteora Meteora

Se pare ca formatiunile s-ar fi format undeva prin Tertiar, acum 60 de milioane de ani (cam cand au disparut dinozaurii), insa inca nu se stie cu certitudine cum anume s-a intamplat asta. Oricum, Meteora este, dincolo de o bizarerie geologica, un loc cu o foarte mare importanta religioasa, depasita doar de cea a muntelui Athos (din fericire, Meteora poate fi vizitata si de femei).

Primele manastiri se pare ca s-ar fi construit pe stanci (in varf si in scobiturile peretilor verticali) prin secolul 11, insa exista teorii care afirma ca ele ar fi fost acolo cu mult timp inainte. Oricum, este absolut fascinant felul in care a decurs procesul de constructie: piatra cu piatra, cu ajutorul scripetilor.

Meteora Meteora

De fapt, unul dintre motivele pentru care calugarii au ales locul pentru a-l transforma intr-un loc sfant a fost siguranta pe care le-o oferea pozitionarea manastirilor. Singurul mod in care se putea ajunge la ele era prin intermediul unor scari de sfoara pe care trebuia sa le coboare cineva de sus.

Ca turist, nu trebuie sa te cateri pe o scara de sfoara (desi ar fi tare). Din cele sase manastiri (cinci de calugari si una de maici) nu pot fi vizitate decat doua, la care poti ajunge pe niste scari sapate in stanca. Daca ai rau de inaltime, mai bine ramai jos, pentru ca pe masura ce urci s-ar putea sa simti nevoia subita de a te agata de perete si de a nu-i mai da drumul. Dar daca nu ai, poti sa fii sigur ca gafaitul si transpiratia nu or sa mai para atat de enervante cand o sa vezi cum arata lumea din varful unuia din bolovanii de la Meteora.

  Meteora Meteora

Daca te ajungi acolo si nu esti fan al hotelurilor, poti sa gasesti si cateva campinguri destul de aproape, care se deschid pe 1 mai. Ce-i drept, nu prea ai unde sa faci plaja, privelistile paradisiace ale Greciei lipsesc complet din peisaj, dar gandeste-te ca te afli intr-unul dintre cele mai cool locuri de pe Pamant.

Mai multe poze pe 100eyesNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera