Linz - capitala culturala in 2009

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Linz este unul dintre cele mai frumoase si mai mari orase din Austria, considerat capitala Austriei Superioara. Pe harta, Linz se afla in partea de nord a tarii, aproape de granita cu Cehia si Germania.

In 2009 orasul a fost desemnat Capitala Culturala Europeana, preluand stafeta de la Liverpool, Stavanger si Sandnes. Evenimentele dedicate capitalei au inceput fix la trecera in noul an, cu un spectacol de lumini impresionant pe podul Nibelungilor, urmat de un concert de muzica clasica sustinut la noul centru Ars Electronica. Imagine panoramica a jocului de lumini si artificii aici.

Linz
Ars Electronica

Linz
Cetatea


Linz este un oras foarte vechi, fondat de catre romani cu numele de Lentia. A fost mentionat pentru prima oara in anul 799 si datorita pozitionarii sale geografice favorabile si a avantajului de a fi un oras pe Dunare a devenit un important centrul comercial.

Printre personalitatile orasului se numara compozitorul Anton Bruckner, sala de concerte a orasului purtand numele acestuia (Brucknerhaus), si Adolf Hitler, care a copilarit si a urmat scoala la Linz si care in zilele sale de "glorie" a transformat orasul intr-un important centru industrial construind mai multe fabrici.

De vazut

Orasul este unul foarte frumos, care si-a pastrat farmecul cladirilor vechi de secol XVII, a pietelor mici pitoresti si a parcurilor ingrijite. Zona veche a orasului arata precum un tipic orasel austriac, cu stradute pietruite, zone dedicate doar pietonilor, localuri traditionale si cladiri joase in culori pastel, bine ingrijite.

Hauptplatz este piata principala din zona veche unde a fost amplasata Coloana Trinitatii, sculptura ridica in memoria victimelor pestelor ce au colindat prin Europa in Evul Mediu. Landstrase este strada de cumparaturi, placuta mai mult vizitatoarelor decat vizitatorilor. Cetatea-muzeu din Linz, merita o vizita daca reusiti sa scapati de zona cu vitrine luminoase.


Linz
Dreifaltigkeitssaule (Coloana Trinitatii)

Linz
Hauptplatz

Si pentru o excurie cu mai mult timp la dispozitie Linz are Gradina Zoologica, Gradina Botanica si centru expozitional Design Centre, croaziere pe Dunare si plimbari cu trenuletul (6,5 euro - City Express Linz).

Linz

Linz este insa si un oras modern care desi are in spate o istorie impresionanta, se mentine la curent cu "tendintele" vremurilor. Muzeul de Arta Lentos situat pe unul din malurile Dunarii este un muzeu de arta contemporana infiintat in 2003. Iar peste rau se afla Ars Electronica muzeu de tehnologie, arta digitala si cultura media.

lentos
Muzeul Lentos noaptea (sursa foto)

Cum ajungi in Linz

Daca nu ai optiunea unui drum cu automobilul pe autostrazile europene, atunci poti ajunge in Linz cu trenul sau avionul. Problema este ca nu sunt legaturi directe si trebuie sa ajungi in Viena, iar de acolo sa iei o legatura locala de tren/avion. Cu masina faci o zi jumatate, cu trenul in jur de 17-19 ore si cu avionul doar cateva ore. Mai multe detalii aici.

Programul cultural pentru Linz 09

Site-ul orasului
Cazare Linz

Mai multe fotografii in GalerieNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera