Karlovy Vary / Karlsbad

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
N-am vrut sa plecam din Cehia fara sa dam o tura de o dupa-amiaza prin Karlovy Vary, o statiune balneara din Boemia de vest, pe care mi-o aminteam ca pe un orasel de papusi dintr-un album vechi de ilustrate din copilarie.

L-am gasit proaspat dupa o ploaie rece (desi vara, fiind statiune montana, era racoare), plin de culori tari, case batrane si turisti trecuti de prima tinerete. Ca tot turistul de duminica, am ignorat periferia putin mai gri si ne-am oprit direct in centru, in cartierul balnear, pe promenadele lungi de pe malurile raului Tepla.

Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad

Numele original al orasului era nemtesc, Karlsbad, baile lui Carol (al 4-lea, care a fondat orasul pe la 1370, intr-o zona muntoasa plina de ape termale). Ca statiune balneara a devenit foarte popular in Europa abia dupa jumatatea secolului al 19-lea, desi in lumea germana era cunoscut demult - aici veneau la bai, odihna si... tratament, printre altii, Beethoven (statuia sa, executata in 1929 de Hugo Uher, se poate vede si azi in oras) si Goethe (dupa numele caruia a fost botezat un complex tip belvedere, cu restaurant si turn pentru panorama; un alt turn de observatie este si Diana, in spatele Grandhotel Pupp, unul din decorurile din filmul Casino Royale).

Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad

Am trecut in trap pe pietonalele pline de terase si magazine si am ajuns la frumosul Parc Colonnade, unde am avut surpriza sa ne aflam in plin Craciun vara, care a continuat si la Mill Colonnade si chiar mai sus, pe toata lungimea raului.

Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad
Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad

Nu ne-am oprit la Colonadele Termale (ne-am gandit ca avem timp de asta peste vreo 30-40 de ani) - acolo este centrul izvoarelor termale din Karlovy Vary, minunate pentru uz extern (bai) sau intern (de baut), dar intr-un ambient de trei ori mai frumos decat Olanesti, Herculane si Baile Felix, la un loc.

Dupa o tura in care ramasesem ca Hansel si Gretel in padurea de dulciuri a vrajitoarei, adica cu gura cascata la arhitectura colorata proiectata pe verdele padurii, am urcat dealul si pana la Biserica Rusa, care atrage privirile cu cupolele ei aurite, cu zidurile albe si acoperisurile azurii.

Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad

Daca ajungeti in Karlovy Vary, va recomandam sa faceti o vizita si pe la muzeul de sticla Moser, la muzeul Becherovka, unde puteti vedea (si gusta) istoria alcoolului aproape la fel de cunoscut (local, cel putin) ca si absintul, caruia i se mai spune cateodata si "al 14-lea izvor dn Karlovy Vary" (pe langa cele 13 termale :-). Daca intentionati sa stai mai mult de cateva ore (desi, in ciuda frumusetii clasice de secol 19, nu e un orasel prea tineresc), poate va planificati vizita in timpul festivalului international de film Karlovy Vary, se intampla anual, in iulie.

Inainte de a pleca am incercat la o carciumioara si bunatatile locale, faimoasele galuste cu la fel de faimoasa varza murata - alba la dreapta, rosie si aromata cu scortisoara la stanga - o bunatate, trebuie sa incercati asta si acasa:

Karlovy Vary / Karlsbad Karlovy Vary / Karlsbad

Vezi mai multe fotografii din Karlovy Vary mai jos:
2 comentarii

Karlovy Vary / Karlsbad
Alina
#1 -

Comentariu nou

Am fost la Karlovy Vary acum cateva saptamani, frumos si relaxant. Dar nu ai ce face acolo mai mult de 2 zile :), decat daca mergi, vorba aia, la bai si tratament.
De notat si ca la Hotel Thermal, in centrul statiunii, exista o piscina mare cu apa termala (25%), care functioneaza tot anul, desi nu e acoperita.
Si food tip: daca aveti de ales intre potato dumplings si breaded dumplings, luati-le pe primele :) Mie, cel putin, mi-au placut mai mult.

Karlovy Vary / Karlsbad
Cristina Petrescu
#2 -

Comentariu nou

Da, da, potato dumplings rule. Cu varza cu scortisoara 8->

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera