Istanbul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca te-ai saturat de Micul Stambul care este de la o vreme tara noastra si capitala in mod special, poate vrei sa iti faci vacanta in Istanbul, sa vezi orientul european la el acasa.

De la Bizant la Turcia moderna


Orasul, care e azi cel mai mare din Turcia si al cincilea ca populatie din lume, cu peste 11 milioane de locuitori, are o istorie de doua milenii si jumatate. A inceput (pe la 600 i.Hr) ca o colonie greceasca numita dupa regele Byzantas - Bizant, si a avut o evolutie atat de spectaculoasa incat a ajuns capitala Imperiului Bizantin, cu putin ajutor de la prietenii romani, care au pus ochii pe el si l-au transformat o vreme in Noua Roma, pentru ca in secolul 3 al erei noastre sa ii spuna Constantinopol, dupa numele imparatului Constantin cel Mare, care, avand in mainile sale un vast imperiu, a vrut sa mute capitala sa mai... pe centru, si a ochit Bizantul, la poarta Asiei bogate, cu o clima mediteraneana de invidiat si asezat strategic pe malul Bosforului.

Istanbul Istanbul

Orasul, printre cele mai cunoscute de-a lungul antichitatii si Evului mediu, a luat diverse nume: Europa slavona l-a numit Tarigrad (orasul imparatului), iar grecii ii spuneau simplu, Orasul, hē Pólis sau tin polis, de unde sintagma istin poli/boli = din oras, la oras. Numele oficial de Istanbul l-a luat abia in secolul 20, mai precis in 1930, dupa ce Ataturk mutase deja capitala Turciei moderne la Ankara.


Despre Istanbul s-ar putea scrie carti intregi - si, evident, chiar s-au scris, merita sa citesti, spre exemplu, doua dintre cartile lui Orhan Pamuk, Istanbul (in curs de aparitie si la noi), memoriile din orasul copilariei sale, si Ma numesc Rosu, despre Istanbulul medieval al miniaturistilor otomani.

O vizita la Istanbul inseamna ceva diferit pentru fiecare: ori o scufundare ca un botez pagan in exotismul bazarului oriental si al zaiafeturilor ademenitoare la tot pasul, ori o infuzie de spiritualitate musulmana, ori... nebunia chilipirului, atractia aurului si a antichitatilor.

Istanbul Istanbul
Istanbulul din avion si Moscheea Albastra

Pentru orice te-ai duce la Stambul, sunt cateva locuri pe care merita sa le vezi, ca orice turist respectabil. Dupa ce o sa te pierzi cateva zile printre cele 11 milioane de turci si prin imensitatea orasului, pe care o sa-l bati vitejeste cu piciorul, pana cand o sa-ti dai seama ca nu tine asa si o sa te sui, infrant, intr-un autobuz sau o barcuta, dupa ce o sa te saturi de agitatia si mirosurile bazarelor, de aroma cafenelelor (atentie, alcoolul are preturi prohibitive) si de ciripitul preocupat al turcoaicelor de la un balcon la altul, deasupra strazii, poti sa te declari ghiftuit de culoarea locala si sa faci putin si pe turistul, vizitand:

- Hagia Sofia / Ayasofya, fosta basilica romana (sec.6, era noastra), care timp de un mileniu a fost cea mai mare constructie de acest tip din lume, si in care incap zece mii de credinciosi (In vremurile noastre, cea mai mare este moscheea sacra de la Mecca, Al-Masjid al-Ḥarām, care poate adapostii vreo opt sute de mii).
- Moscheea albastra /Sultanahmet, rivalizand cu Hagia Sofia in opulenta si frumusete
- Hipodromul in piata Sultanahmet, construit la inceputul sec. 2, era noastra, in care se gasesc Obeliscul egiptean, Columna lui Constantin si moscheea, langa care langa care se intinde cartierul vechi cu acelasi nume
- Palatul Topkapi, resedinta sultanilor otomani, pe care daca vrei sa il vizitezi temeinic ar trebui sa ii aloci jumatate de zi si vreo 30 de euro (Seraiul are bilet separat de Palat).

Istanbul Istanbul
stanga: vedere la Cornul de aur din pavilionul Baghdat si pavilionul sultanului Ibrahim nebunul, unde se servea iftar, prima masa de seara dupa postul din Ramadan

- Yerebatan Saray, palatul scufundat (sau cisterna basilica), unul din multele rezervoare de apa din subteranele Istanbulului
- Insulele Printilor, de pe vremea cand aici isi petreceau "vacantele" printii Bizantului, sunt la vreo 30 km de oras si sunt niste foarte frumoase statiuni turistice, unde poti calari, face plimbari cu barcuta sau pur si simplu poti zace la soare pe faleza.
- Kiz kulesi, turnul domnitei, unde Imparatul Constantin si-a inchis -zice legenda- fata, ca sa nu se implineasca prezicerea ursitoarelor ca va fi muscata de un sarpe si va muri.
- Palate: Dolmabahçe, care te lasa cu gura cascata inca de la intrare, Beylerbeyi, Kuçuksu Kasri, castelul Rumelihisari, Yildiz, fortareata Yedikule
- Pentru o vedere panoramica recomandam si o tura pe podurile de peste Bosfor sau o traversare cu barcuta (1-2 lire)
- Bazar: piata de condimente Misir çarşisi si bazarul acoperit, cel mai mare din Istanbul, fondat la 1461
- Baile turcesti / hamam-uri traditionale, fie separate pe sexe, fie, mai rare, si pentru barbati si pentru femei la un loc.
- Cartierele business moderne, Levent, unde se gaseste cel mai inalt turn din Turcia, Isbank Tower, 181m, si Maslak, unde se construieste Diamantul din Istanbul, care va avea, cand va fi terminat, in 2010, 270m. 
 



1 comentariu

Istanbul
Paul
#1 -

Comentariu nou

E de mentionat ca de fapt neoficial Istanbulul are cam 16 milioane de locuitori si de la un capat la celalat de la est la vest are 130 km :)

E interesant de vazut si zona Bostancı din Kadıköy, in partea asiatica unde sunt cativa kilometri buni de faleza pe care se aduna mii de turci sa stea pe iarba si sa bea o bere.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera