Geneva

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am ajuns in Geneva noaptea tarziu. Taximetristul m-a dus la hotel cu un sictir demn de confratii lui romani, m-a lasat sa ma chinui singura cu bagajul si a refuzat sa fie platit in euro, asa ca a asteptat bosumflat sa schimb cativa franci (nu prea putini, de altfel) la receptia hotelului, la o rata de schimb ridicol de mare.

A doua zi era duminica, si inca una splendida, de mai, numai buna de plimbare. Placerea descoperirii unui oras nou s-a transformat repede in nedumerire. Aici locuiesc si oameni obisnuiti sau doar oameni de afaceri, politicieni si functionari la zecile de organizatii internationale cu sediul la Geneva? Tot orasul era pustiu, de parca toata lumea ar fi plecat acasa in weekend. Magazinele - inchise. Pe strada - niciun suflet. Cand si cand trecea cate-o masinuta veche si adormita, apoi se auzeau iar doar porumbeii.

Geneva Geneva Geneva
In cele cateva zile petrecute la Geneva am aflat printre altele ca in Elvetia duminica sunt inchise toate magazinele, si chiar si majoritatea restaurantelor si barurilor. Cu putin noroc, acestea deschid seara. Pana atunci, daca esti un turist fraier si nepregatit, cum am fost eu, faci foamea. Si mori si de sete, cu ochii la lac

In ceea ce priveste populatia Genevei, nu gresisem prea mult cand banuisem ca e plecata in weekend la ea acasa. Din cei sub 200 de mii de locuitori, aproape ca as jura ca n-am vazut genevez pur-sange. Ca multe alte orase ale Europei, este extrem de cosmopolit. Dar nu in sensul coloraturii vesele a Amsterdamului sau boem-liberale a Berlinului. Geneva e un oras multinational si multicultural, in care reprezentantii statelor lumii isi poarta mandri pe strada portul national ca pe stindard. Cel mai des fac asta popoarele Africii, demne in robe din panza multicolora si picioarele goale in sandale, chiar si la 12 grade. E plin si de natii asiatice si indiene, de arabi nord-africani, iar primele cuvinte pe care le-am auzit intr-un parc, pe o banca alaturi de mine, au fost romanesti.

Geneva Geneva Geneva
Stanga: Biserica Rusa; dreapta: cimitirul Plainpalais, Cimetiere des Rois

Atractiile Genevei, daca se intampla sa ajungi in acest oras destul de plicticos, sunt:
- Lacul Geneva, care se numeste local Lacul Leman, si care are in mijloc un panas de apa inalt de 150m (le jet d'eau). Se fac plimbari cu vaporasul, iar faleza e placuta mai ales pentru o plimbare nocturna.
- plaja Geneva, la lac, in zona Cologny.
- casa Tavel, cea mai veche din Geneva (sec. 14)
- ceasul floral (l'horloge fleurie) din Jardin Anaglais. Personal, mi s-a parut relativ banal, dar nu te poti contrazice cu miile de turisti care isi fac poze cu el. Trebuie ca e ceva deosebit. In fond, limba secundarului, de 2,5m, e a doua ca lungime din lume (extraordinara informatie, nu?), are in componenta peste 6500 de plante si administratia spatiului verde local se da peste cap sa faca in fiecare sezon alt design floral.

Geneva Geneva
- apropo de parcuri, are intr-adevar unele tare frumoase, extrem de ingrijite si pline de flori: Parc de Bastions, unde se joaca sah cu piese de-o schioapa, Parc Bertrand, Parc de Beaulieu et Serres, Plaine de Plain Palais, Gradina Botanica, si ca sa iti inchei frumos seara, poti sa iei cina pe terasa restaurantului Perle du Lac din parcul Mon Repos.
- si daca toata adrenalina orasului nu ti-a ajuns, da si un tur cu trenuletul sau cu vaporul:

Geneva Geneva

Poti sa mai vezi de asemenea frumoasele cladiri, pline de serviete, documente, costume, cravate, translatori si chestiuni importante ale ONU (Palatul Natiunilor) si multelor sale ramuri, Organizatia Mondiala a Comertului, a Proprietatii Intelectuale, Crucea si Semiluna Rosie, CERN, langa care este si libraria virtuala www, Forumul Economic Mondial si multe-multe altele. Este de asemenea un important centru financiar al lumii, unde se invartesc multe din finantele mapamondului si este numit Capitala Pacii. In 2009 a iesit pe locul 3 intr-un studiu asupra calitatii vietii, surclasat de Zurich si Viena.

Are si un mic cartier "cu felinar rosu", les Paquis, a carui coloana vertebrala este Rue de Berne, plina de curvulite (de unde si inspiratia lui Coelho pentru 11 minute), sex show-uri, baruri, restaurante cu mancarurile tuturor natiilor din Geneva si carciumi obscure. O pata de culoare binevenita in aparenta puritate apretata a Genevei.

Geneva Geneva
WMO (World Meteorological Organization) si WIPO (World Intellectual Property Organization)4 comentarii

Geneva
Cristina Foarfa
#1 -

New comment

test

Geneva
valentin
#2 -

New comment

Cladirea de jos stanga e WMO (World Meteorological Organization) nu WHO.

Geneva
valentin
#3 -

New comment

Am uitat sa scriu in mesajul precedent:

Recomand oricui ajunge in Geneva sa vada muzeul ceasurilor Patek Philippe.
http://www.patekmuseum.com/

Acolo o sa gasiti de la cel mai scump ceas din lume pana la ceasuri vechi de 300-500 de ani.

Geneva
Cristina
#4 -

New comment

Multumim pentru corectura, asa e, ne-am incurcat in organizatii internationale de sticla.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera