Fez

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In Fez se afla cea mai mare si mai veche medina din lume. De asemenea, este cea mai mare zona urbana din lume unde nu circula masini. De ce? Nu au pe unde, stradutele sunt atat de inguste incat nici motociclete nu sunt - doar magarusi si carucioare, lucru ce da medinei din Fez un aer medieval.

Fez Fez

Calatoria in medina incepe de la impunatoarea poarta Bab Boujeloud. Treci de zona cu restaurante si terase si te afunzi din ce in ce mai mult pe stradutele intortocheate si inguste. Ai grija insa seara sa nu te afunzi prea mult, poti da peste oameni agresivi, care nu accepta sa-i refuzi cand vor sa te "ghideze" sau sa-ti vanda hasis.

Fez Fez

Foarte frumoasa este medresa Bou Inania, din secolul 14, singura din Fez cu minareta. La fel ca in Marrakech, si aici decoratiunile impresioneaza prin atentia la detalii, prin aspectul dantelat si minutios facut. Apropos de minarete, ies in evidenta cele de la moscheea Kairouyine si cea de la Zaouia lui Moulay. Puteti sa va plimbati si prin gradinile Boujeloud, cand am fost noi se renovau insa.

Fez Fez

In moscheea Kairouyine nu se poate intra, dar puteti arunca un ochi discret printr-una dintre portile sale. De asemenea, se vede putin in interior de pe terasele din apropiere sau de pe acoperisul medresei Attarine.

Fez Fez

Vopsitoriile miros ingrozitor dar in mod cert merita o vizita. Mai exact, nu intri propriu zis in vopsitorii (nici nu vrei asta, crede-ma), ci le privesti de sus, de pe terase. Nu-ti face griji cu ajunsul la terase, vor exista mereu binevoitori in zona care te vor duce acolo, motivele fiind magazinele de pielarie de langa.

Fez Fez

Aici se vopseste pielea, Marocul fiind cunoscut pentru produsele din piele facute aici. Procesul este unul colorat si puternic mirositor si de desfasoara intr-un fel de cazane mari, din piatra. Pielea se trateaza traditional, de sute de ani, cu substante naturale. Localnicii iti dau frunze de menta sa le indesi in nas.

Fez Fez

Dupa vizita, treci inevitabil prin magazinele de pielarie. Preturile de inceput sunt mari (300-400 euro o jacheta, 100-200 euro o geanta, 60-70 euro un portofel) dar perfect negociabile - n-am mers pana la capat cu negocierile dar presupun ca se pot scoate la minim o cincime.

Fez Fez

Merita sa intrati si intr-o farmacie berbera. Gasiti aici sute de prafuri, plante, preparate naturale, ierburi despre care nu stii ce sunt dar in mod sigur cei de acolo te vor informa si te vor pune sa le testezi in speranta ca vei si cumpara. Bineinteles, si aici gasiti comercianti la tot pasul, care incearca sa-ti vanda orice, de la pielarie, decoratiuni, haine, bijuterii. Sunt si mestesugari, asa ca in cazul anumitor lucruri puteti vedea si cum se fac.

Fez Fez

Nu acceptati persoanele care vor sa va ghideze prin medina sau macar stabiliti clar, preferabil scris, pretul de la inceput. Ori nu ajungi unde vrei, ori ti se vor cere multi bani la final pentru servicii. In Fez sunt foarte utile traseele marcate prin medina. Uitati-va dupa semne si orientati-va pe harta. Mai exact, e traseul verde - cladiri si gradini andaluze, portocaliu - ziduri si fortificatii si albastru.

 Fez Fez

Vreti o bere? Mergeti la Mezzanine, lounge-ul - restaurant de dupa Bab Boujloud, langa gradini. Ar putea sta foarte bine si in Londra sau Paris, e modern, se mananca bine si.. da, au alcool. Vinul marocan, oricat de paradoxal ar suna asta intr-o tara musulmana, e foarte bun.

Fez Fez

In mijlocul medinei, gasiti Palatul Mnebhi, o cladire foarte, foarte frumoasa, un vechi palat transformat in restaurant. Nici nu ai impresia ca te afli intr-un restaurant, decoratiunile sunt superbe, locul e aerisit si preturile ok. E si bere, da.

 Fez Fez
Fez Fez

Pentru cazare va recomandam riad-ul Famille Korriche - Kasbet Boujloud, nr 153 (telefon: 00212 535 638 908), langa poarta Bab Boujloud. Este ok si, mai ales, oamenii de acolo sunt foarte prietenosi si deschisi. Camera costa cam 30 euro/noapte (totul e negociabil, cum stiti) si, daca ne intrebati pe noi, cereti camera cu baldachin de la parter. :)

Fez Fez

Orasul nou din Fez, construit de francezi, nu ne-a impresionat prin nimic, contrastul fata de medina nu este atat de mare si nici prea mult farmec nu are. Ah, da, autobuzul de aeroport. Nu va bazati prea mult pe el, dar tineti minte ca merita calatoria. Nu pleaca la timp, nu ajunge la timp, dar se strica la timp. Dupa ce ca eram in intarziere, autobuzul a venit tarziu si la un moment dat... s-a oprit. Am asteptat, am intrebat, toata lumea era relaxata ca in fata unui lucru obisnuit, a venit in final alt autobuz. Noroc ca aeroportul din Fez nu e cu mult mai mare ca o autogara. :)

Fez Fez

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera