Delft

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stiu ca toata lumea merge in Olanda mai ales ca sa se bucure de libertatile din Amsterdam, eventual sa viziteze arhitectura contemporana din Rotterdam, sau pe cea din vremurile coloniale, din Haga, sau, cativa curiosi, ca sa vada nordul plat si inecat in ape, in Friesland. Numele orasului Delft le e cunoscut, probabil, mai ales iubitorilor de ceramica, cunoscatori ai albastrului de Delft. Traditia ceramica se leaga de trecutul comercial al tarii, mai precis din vremea comertului cu China, a carei ceramica a devenit foarte apreciata in Europa si a inceput, in consecinta, sa fie reprodusa de artisti locali; cand importurile au scazut, antreprenorii olandezi au folosit ocazia pentru a se face cunoscuti, iar in scurt timp s-a intors roata: vase ceramice din Delft, datand din secolul XVII, au ajuns sa fie gasite in palatele maharajahilor.

Delft

Nu cred ca, printre turistii care au bilete de avion pentru Olanda, sunt prea multi care sa aiba de gand sa-si petreaca sejurul la Delft. Poate ca multi nici nu stiu ca exista. Delft e un oras mic (95 de mii de locuitori) si linistit, vizitat, in general, pentru cele doua catedrale, intr-una dintre care sunt inmormantati si cativa membri ai familiei regale, si pentru a cumpara "ceramica de Delft" de la ea de-acasa. Dar mai sunt si alte motive pentru care merita sa faceti o oprire Delft daca sunteti prin zona.

Delft

De exemplu, dupa cateva zile agitate in Amsterdam - fiindca orasul e astfel prin natura lui - in care ati fost prin cluburi, coffee-shop-uri, muzee, pe canale si pe stradute, in care v-ati ferit de biciclisti si de tramvaie si v-ati bucurat de viata de noapte a orasului "care nu doarme niciodata" (New York nu a fost decat New Amsterdam la origine), v-ar prinde bine cateva zile linistite, in care sa va trageti sufletul, fara sa aveti cumva senzatia ca ati parasit Olanda. Delft e la numai o ora distanta de Amsterdam pe calea ferata, are si el micutele strazi cu canale, cafenele cochete sau monumente si mai are, in plus, calitatea de a conserva spiritul Olandei intr-o forma mai putin zgomotoasa decat orasele mai mari de prin preajma. Cred ca merita sa incercati o dupa-amiaza insorita petrecuta in scuarul central, in timp ce degustati una dintre nenumaratele feluri de bere disponibile.

Delft

Daca ati calcat stramb in Amsterdam - tentatiile sunt multe - va puteti reculege la una dintre cele doua biserici celebre din Delft, Biserica Veche (Oude Kerk) sau Biserica Noua (Nieuwe Kerk). Ambele sunt protestante, acum, desi, la vremea constructiei lor (secolul XIII, respectiv secolul XV), erau catolice. Prin cateva rasturnari de situatie, in aceasta parte a tarii au venit la putere protestantii, care au si distrus cea mai mare parte dintre statuile si podoabele bisericilor (razboiul statuilor). In Biserica Noua se gasesc mormintele membrilor familiei regale si ale catorva eroi nationali (unii adevarati pirati, prin natura ocupatiei). In Biserica Veche se gasesc peste 400 de morminte, printre care si cel al pictorului Vermeer, si o serie de epitafuri. In biserici exista si cateva monitoare pe care puteti urmari reconstituiri si explicatii, in limbile de circulatie. In turnul inalt de peste 100 de metri al Bisericii Noi se poate urca, pentru o panorama mai cuprinzatoare a orasului. Turnul Bisericii Vechi e putin cam inclinat (se vede cu ochiul liber) si continua sa se incline, deci nu sunt convins ca se poate urca in el.

Delft

Fiindca se gaseste in inima Olandei, Delft a pastrat si o buna memorie a intregii tari. Veti gasi o istorie delectabila, bogat ilustrata si palpitanta atat in cele doua catedrale, cat mai ales in muzeul Het Prinsenhof, fosta locuinta a lui Willem de Orania. Prinsenhof a fost unul dintre rarele muzee de acest fel in care am intrat fara sa ma plictisesc vreo clipa, fara sa vreau sa ies dupa maxim un sfert de ora si in care am avut rabdarea sa citesc cam toate explicatiile de pe pereti, pentru ca nu aveau nimic din plictiseala unui muzeu de istorie, ci spuneau, de fapt, povestea tarii in care ma bucuram atat de mult sa ma aflu.

Un alt muzeu interesant este Vermeercentrum, unde puteti afla aproape tot despre renumitul pictor si despre perioada pe care a imortalizat-o in panzele sale. Tot apropo de specificul olandez, n-ar strica sa aruncati o privire si prin Muzeul Nusantara, dedicat Indoneziei, care descrie istoria coloniala a Olandei, dar e si un bun prilej sa aflati cate ceva despre o populatie indeparata, aflata sute de ani sub stapanire olandeza. Alaturi de date istorice privind trecutul colonial al uneia dintre cele mai mari puteri maritime ale lumii, muzeul prezinta si o serie de informatii privind civilizatia indoneziana, care, in ciuda anilor lungi de convietuire cu civilizatia olandeza, si-a pastrat un specific demn de tot interesul.

Delft

Iar dupa un asemenea pelerinaj prin locuri incarcate de istorie, va recomand scuarul primariei, unde veti descoperi o piata foarte animata, de la magazinele binecunoscute pe care le intalniti in toate orasele olandeze, pana la cele de suveniruri si la comerciantii stradali, de la care puteti cumpara fructe, gustari sau haine.

Delft

Mai multe foto in Galerie
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera