Castelul Trakai, Lituania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa scurtul rastimp petrecut in Vilnius, intr-o frumoasa dimineata cu cer albastru si nori pufosi, sub o lumina limpede cum numai in nord am vazut, ne indreptam inapoi spre Polonia, destinatia Varsovia, cu ochii dupa castele.

Citiseram noi despre o insula cu castel medieval, Trakai pe numele sau, cu o istorie de vreo 600 de ani, reproducere mai tinerica a celui de la Malbork (sec. 13), si ne-am gandit ca dupa un Vilnius nou si periat, o vizita la un castel medieval ar fi cireasa amara de pe tortul scurtei noastre vizite in Lituania.

In loc de contrast, vechime si piatra sfaramata de jumatate de mileniu de istorie, am gasit o cetate sclipitoare ca scoasa din cutie:

Castelul Trakai
pentru similitudinea cu castelul de la Malbork / Marienburg, vezi panorama de aici

Desi constructia sa pe insula (una din cele 21 de pe lacul GalvÄ—) a fost terminata in 1409, in timpul domniei lui Vytautas cel Mare, domnitor al Marelui Ducat al Lituaniei, castelul de la Trakai asa cum il vede tot turistul astazi are doar vreo 50 de ani. Perioada sa de glorie a durat foarte putin, in secolul 16 era deja avariat dupa ciocnirile repetate intre rusii din Cnezatul Moscovei si lituanieni.

Castelul Trakai Castelul Trakai

A ramas multa vreme in paragina, imbatranind singur cu propria imagine decazuta oglindita in lac, pana cand secolul al 19-lea si-a adus aminte de el si s-a gandit sa ii redea demnitatea pierduta.

Secolul 20 a adus insa mai intai razboaiele, apoi iar pe rusi, sub care, ironic, a fost refacut castelul distrus cu 300 de ani inainte de stramosii lor: aspectul sau de azi e o imitatie a arhitecturii originale, din secolul 15 timpuriu, dar este refacut intre anii 1950 si '60.

Castelul Trakai Castelul Trakai Castelul Trakai
Castelul Trakai Castelul Trakai
Interiorul ni s-a parut si el steril, mai degraba ca un muzeu cu exponate lustruite; ne-am amintit prin contrast de cetatea Rasnovului (si ea reconstruita pe alocuri), unde inca simti in fiecare piatra 700 de ani de vant din creasta Pietrei Craiului.

Ce ne-a placut insa a fost modalitatea de prezentare a Trakai-ului:
- semne informative inca de departe, de pe sosea;
- harti ale locului, sa nu se rataceasca turistul;
- locuri de parcare (contra cost);
- mic port cu iahturi si barcute cu panze pentru croaziere pe lac;
- targ de suveniruri (atat de curat si de decent, oare ale noastre de ce degenereaza mereu in balci?)
- terase si restaurante curate si elegante pe malul lacului, cu vedere spre castel

Castelul Trakai Castelul Trakai

Daca veti fi vreodata in Lituania, sa va opriti o zi in Trakai. Nu doar pentru castel, cu el terminati in cel mult o ora, cat pentru zona foarte pitoreasca. Castelul de pe insula nu e singurul punct de atractie - mai gasiti pe peninsule si in jurul lacului mai multe edificii medievale (fortarete, manastiri, biserici).

Ne-vazand prea mult din Lituania ne-urbana (va spuneam ca e o tara cu un relief destul de monoton si putine sate, dar cu multe campii cu papadii), ne-am bucurat ochii prin oraselul Trakai, unde am gasit influente scandinave pronuntate in casele simple, uneori de lemn, vopsite colorat, cu ferestre cu rame albe si obloane inflorate. O zona foarte reconfortanta pentru privire dar deloc aventuroasa pentru spirit.

Castelul Trakai Castelul Trakai Castelul Trakai
 
Foto mai mari in galerie
Citeste si despre Vilnius
1 comentariu

Castelul Trakai, Lituania
Cristina Climov
#1 -

Bravo!

Bravo pentru ca ati ales asa o destinatie! Am fost acolo acum 4 ani si inca mai pastrez in suflet amintiri dragi. Zona rurala e covarsitoare, statiunile la mare sunt inimaginabil de cuceritoare, stilul de viata e ametitor.Pe scurt, mai vreau articole despre Lituania!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera