Castelul Bran

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Weekendul trecut, in drum spre carari de munte, am facut un popas la Bran si ne-am gandit sa vizitam castelul, sa vedem cum mai arata dupa mult mediatizata retrocedare de anul trecut.

Am trecut cu un fior de groaza prin bazarul de la intrare, nu din cauza ideii de a intra in "tunelul groazei", ci din cauza kitsch-ului omniprezent: masti hidoase, peruci afro, moristi de vant, tigancuse cu zmeura, linguri de lemn, cani de faianta cu Drăculea si ii, simpatice totusi daca sunt luate la gramada, ca fenomen de mic-comert colorat local.

Am stat la coada, am luat bilet (12 lei adulti + 10 lei taxa foto) si ne-am strecurat pe portita ingusta, pe care se facea si iesirea turistilor, si controlul biletelor. Ce ziceti de inca o gaura in gard, domnilor administratori, sa nu ne iobagim ca la plata dijmei?

Castelul Bran Castelul Bran
Castelul Bran Castelul Bran Castelul Bran Castelul Bran Castelul Bran

Apropo de administrare, povestea castelului e destul de complicata; acum 2-3 ani castelul a reintrat in posesia familiei regale, mai precis a arhiducelui Dominic de Habsburg si surorilor sale, mostenitori ai Principesei Ileana. Acestia au vrut mai intai sa il vanda, apoi s-au razgandit, castelul ramanand deocamdata muzeu.

Castelul a fost daruit de brasoveni Reginei Maria in 1920 si ea este cea care a avut grija de el timp de multi ani, fiind, unul din castelele sale preferate, dupa cel de la Balcic. In testamentul sau, regina ceruse ca inima sa ii fie ingropata la Balcic, insa dupa ce Romania a pierdut Cadrilaterul, Principesa Ileana a depus caseta cu inima Reginei Maria la Bran, intr-o cripta in stanca. Prin anii '70 a fost mutata la Muzeul de Istorie din Bucuresti, dar branenii isi doresc sa primeasca pretioasa caseta inapoi, in castel.

fragment din reportajul TVR Destinul inimii Reginei Maria, pe care il puteti vedea integral aici

Gradina castelului e umbroasa, curata si arata binisor; casa de ceai a reginei Maria s-a transformat in terasa-bar, dar interesul e doar comercial, casuta in sine e in paragina. E interzis peste tot calcatul pe iarba, iar iazul din mijloc e statut rau de tot, bietii pesti (multi) zaceau toti la suprafata, abia respirand.

Castelul Bran Castelul Bran
Incolonati, pentru ca era, ca de obicei, aglomerat, am urcat aleea spre castel. Inauntru, cum ne aminteam, destul de haotica organizarea. Dat fiind ca turistul e prin definitie cam oaie de felul sau, daca un ochi critic s-ar uita de sus la turma, ar gasi cu siguranta niste metode sa fie traseul mai prietenos - indicatoare de directie, avertismente de prioritate pe scarile inguste, semne mari cu "nu va ingramaditi, oameni buni" sau "respecta spatiul intim al aluia de face poze langa tine". Sistemul de avertizare sonora pentru cazul in care vreun turist depaseste cordoanele rosii care ne tin departe de mobilier inca functioneaza, spre deliciul copiilor, care il fac sa piuie la tot pasul.

Castelul, construit pe la sfarsitul secolului 14, e in continuare bine intretinut, dar sensibil mai gol pe dinauntru. Dupa retrocedare, statul roman (Ministerul Culturii, mai precis) a retras, in ciuda protestelor printului Dominic, diverse exponate ce apartineau patrimoniului si a lasat doar obiectele apartinand direct familiei regale.

Ce a ramas, adica ceva piese de mobilier, fotografii si obiecte disparate, nu beneficiaza nici de cea mai mica notita explicativa, in nicio limba a pamantului. Te uiti precum vitelusul la poarta noua a castelului vechi. Exista, in schimb, in stilul cvasi-exhaustiv al muzeelor romanesti, panouri cat peretele pe care este scrisa (ro-en) istoria locului si a familiei regale. In fata lor se imbulzesc, evident, turistii, care zabovesc acolo minute in sir, citind. In loc sa producem asemenea noduri prin incaperile si asa inguste, nu o fi mai bine sa presaram informatia pe ici-colo prin tot castelul, intr-un mod atractiv si poate chiar interactiv?

Castelul Bran Castelul Bran
Apropo de atractiv, un turnulet contine (tot cu texte interminabile) detalii despre Dracula local, despre Dracula al lui Stoker si despre vampiri. Bietul Vlad Tepes n-a avut de-a face prea mult cu castelul, se pare ca cel mult a trecut pe langa el sau a fost tinut prizonier acolo vreo doua luni, insa fiind cel mai aratos si impunator castel medieval al Romaniei, a inceput sa fie asociat de turistii amatori de senzational cu imaginea fictiva construita de Bram Stoker... de unde si ideea ca Bran este castelul lui Tepes / Dracula.

Castelul Bran Castelul Bran
Castelul Bran Castelul Bran
Castelul Bran Castelul Bran

Odata iesiti de la Castel, puteti intra (cu alt bilet, desigur) in micul Muzeu al Satului de alaturi sau puteti merge la recent deschisa Curte Medievala, unde e un mic balci tematic, plin de curteni in straie vechi, unde iti poti incerca tehnica de spadasin cu o sabie de mucava si poti sa te tragi in poza in vesminte medievale.

Curtea e la vreo 500 de metri de intrarea in curtea castelului si biletul de intrare costa 10 lei, plus alte cheltuieli: tras cu arcul, aruncat cu lancea... Curtenii care se agita pe acolo te invata sa fandezi elegant si sa parezi un atac cu sabia si chiar sa dantuiesti pe moda demult apusa. Inca nu e tocmai gata toata distractia medievala, spre exemplu inca nu au muzica, si vor exista se pare si niste ateliere de mestesugari unde sa casti gura sa vezi cum se fac, spre exemplu, sabiile.

Daca planuiesti o excursie pana la Bran, iti poti alege weekendul 7-9 august, cand acolo va avea loc Bran Castle Fest, cu concerte, proiectii si atmosfera medievala.

- Castelul Bran; Bilet: 12 lei, taxa foto:10 lei
- Muzeul Satului; Bilet: 10 lei, taxa foto: 5 lei
- Curtea medievala; Bilet: 10 lei + costuri suplimentare pentru distractiile dinauntru


Vezi mai multe fotografii in galerie

Lectura suplimentara:
- tur virtual al castelului
- Bran Castle museum
- Bran Castle


Castelul Bran Castelul Bran

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera