Butrint - printre urmele a patru civilizatii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Butrint - printre urmele a patru civilizatii

O "salata" de vestigii grecesti, romane, venetiene si etc, Butrintul a fost vizitat de-a lungul timpului de nume sonore, ca Aeneas, Edward Lear sau Nikita Hrusciov. Mai recent (2005), l-au vizitat si ai mei si mi-au impartasit cateva din impresiile lor despre acest sit UNESCO.

Butrint - printre urmele a patru civilizatii Butrint - printre urmele a patru civilizatii
(legenda foto) Stanga: Vestigii antice (jos) si medievale (pe deal). Dreapta: Vestigii recente, opera lui Enver Hoxha.

Butrintul are avantajul ca se afla aproape de granita cu Grecia si de insula Corfu. Asadar, daca n-ai ocazia sa faci turul Albaniei, poti vedea un crampei din "tara vulturilor" intr-o excursie de o zi din orasul Corfu (Kerkyra). Traversarea dureaza circa o ora jumatate, iar din portul Saranda se ajunge la Butrint in 45 de minute/o ora. Drumul te poarta pe langa sate rase cu lama lui Enver Hoxha. Fiind aproape de mare, asezarile au fost distruse, pentru a-i impiedica pe albanezi sa fuga pe apa (vezi foto, dreapta sus). "Am vazut si buncare, cica au consumat majoritatea productiei de ciment a tarii ca sa le faca", isi aminteste tata.

"Cartea Junglei" fara maimute

Originile mitice ale Butrintului (Buthrotum) sunt legate de Troia. Virgiliu povesteste cum Aeneas (stra-stramosul nostru) descopera la Butrint o Troie in miniatura, condusa de fiul lui Priam, Helenus si de vaduva lui Hector, Andromaca. O alta legenda: numele orasului vine de la un taur pe care Helenus voia sa-l sacrifice pentru zei. Istoricii, mai prozaici, se multumesc sa spuna ca primele ziduri ale Butrintului dateaza din secolul 6 I.Hr. Primul oras a fost al grecilor, iar faima lui s-a datorat sanctuarului lui Asclepios. Alte urme importante le-au lasat romanii, despotatul Epirului, angevinii si venetienii, insa in timpul dominatiei otomane orasul a ajuns nelocuit. Mult mai tarziu, Italia fascista a trimis arheologi in zona, iar cel care a inceput dezgroparea trecutului milenar al Butrintului a fost Luigi Maria Ugolini.

Butrint - printre urmele a patru civilizatii

Butrint - printre urmele a patru civilizatii Butrint - printre urmele a patru civilizatii

Siteul arheologic se afla pe o peninsula din lacul Butrint, intr-un Parc National. Vestigiile sunt ridicate pe un "relief foarte accidentat, printre tufisuri dese, cactusi si multi copaci. Ca imaginea aia din Cartea Junglei in care vegetatia sufoca templul unde se joaca maimutele", imi spune tata. Primele ruine intalnite sunt cele ale agorei, in cadrul careia descoperi un teatru antic, sanctuarul zeului Asclepios si o baie romana. Unele ruine au fundatiile inundate, insa turistii merg pe niste podete.

Butrint - printre urmele a patru civilizatii Butrint - printre urmele a patru civilizatii

Turul continua cu orasul de jos, unde gasesti constructii de la inceputul perioadei bizantine si din Evul Mediu. Dintre acestea se remarca baptisteriul, al doilea ca marime din Imperiul Bizantin dupa cel de la Sfanta Sofia din Istanbul. Daca apuci sa vezi mozaicul (se pare ca este adesea acoperit cu nisip), vei afla ca e incarcat de simboluri: paunii (=paradisul si invierea), vasul kantharos si vita de vie (simbolizand euharistia), etc. In aceasta parte a cetatii descoperi si o bazilica paleocrestina, "catedrala" orasului, cu ziduri de pana la 7 metri inaltime (vezi foto sus, dreapta si prima imagine din articol).

Butrint - printre urmele a patru civilizatii Butrint - printre urmele a patru civilizatii

In partea de nord a Buthtrotumului se afla acropola, inconjurata de mai multe ziduri. Cea mai interesanta portiune de ziduri dateaza din secolul IV i. Hr si este construita din blocuri de calcar, imbinate fara mortar. Aici gasesti Poarta Scaeana (foto sus, stanga)  -numita astfel de Ugolini dupa cea pe care a intrat Aeneas- si Poartea leului (sus, dreapta). Aceasta din urma a fost "coborata" mai jos, pentru aparare, prin inglobarea unui relief antic. Relieful reprezinta un leu cu capul unui taur in gura. Acropola se remarca prin Castelul sau. Spre deosebire de restul vestigiilor, asupra carora s-a intervenit mai putin, Castelul a fost reconstruit de Ugolini, care a amenajat acolo si cladirea muzeului din Butrint. Cel mai intalt turn permite o perspectiva misto asupra orasului antic si medieval.

Butrint - printre urmele a patru civilizatii  Butrint - printre urmele a patru civilizatii

Ieftin, sigur si cu cersetori

Toate obiectivele turistice au in preajma o mica schema, cu numere reprezentand elementele importante, "incat te poti descurca si fara ghid". Ai mei au avut insa unul, ca si tot grupul de straini cu care au vizitat situl arheologic. Asta pe langa ghidul cu care au plecat din Saranda, gratie agentiei. Excursia a durat 11 ore (7-18) si a inclus doua mese (in Saranda). Nici tata si nici mama nu isi mai amintesc cat i-a costat, dar excursia a fost mai ieftina decat cele de pe insula Corfu, inclusiv la Achilleion, palatul reginei "Sissi" de Austria. In orasul Corfu existau, in 2005, 2-3 agentii pentru Albania. Daca insa vrei sa mergi pe cont propriu si eventual sa te cazezi in zona Butrint, uite mai multe informatii.

Butrint - printre urmele a patru civilizatii
Saranda

Suvenirurile din Albania (carti, tricouri, vederi) nu erau mai ieftine decat cele din Grecia. Un suvenir nepretuit a fost insa siguranta de care s-au bucurat parintii mei. Plecasera "putin cu inima stransa", avand in memorie imaginile cu tulburarile din timpul lui Berisha. Se asteptau sa gaseasca "o mineriada perpetua", in schimb au ajuns intr-o zona saraca, dar linistita si cu semne de prosperitate pentru o patura restransa de oameni. Personalul turistic a fost corect, desi retinut. Mai suparatori au fost cersetorii -mai ales copii- foarte insistenti. Insa (specific local?) erau imbracati decent si nu intindeau mana...Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera