Brasov

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sa ridice mana cine n-a fost niciodata in Brasov. Avantajul acestui oras, care sta de vreo 800 de ani in Tara Barsei, sub Tampa si Dealul melcilor, este ca e chiar in buricul tarii, si de oriunde ai pleca, nu faci mult drum pana acolo. Deci toata lumea a fost macar o data in Brasov.

Unde? In Piata Sfatului, desigur. Si la Biserica Neagra. Eventual pe Tampa, si putin pe langa vechile turnuri. Si bineinteles Strada Sforii.


Brasov

Stema Brasovului aduce aminte de numele vechi al orasului, Corona sau Kronstadt, care ar insemna Orasul Coroanei, desi exista teorii care leaga numele de ienupar (krun) sau de Cronos (pe Tampa s-au gasit niste altare pentru sacrificii pentru zeul timpului). In deceniul 6, in exces de zel propagandistic, s-a numit Orasul Stalin si chiar s-au plantat brazi pe Tampa, care scriau cu litere mari numele nou al orasului - se zice ca din Stalin se mai distinge vag iarna "ALIN".  Printre brazi scrie acum mare, cu litere albe, Brasov.

Brasov
In procesul de restaurare
a literelor

Daca nu vrei sa te scufunzi in vreun muzeu din cele multe despre oras, despre istoria lui, despre oameni (Casa Muresenilor, muzeul de arta, de etnografie), poti sa sari din turn in turn pe zidurile din jurul cetatii: Alb, Negru, al Cizmarilor si Cutitarilor (ca in multe orase medievale - un alt exemplu accesibil si cunoscut este Sighisoara - grija turnurilor revenea cate unei bresle de mestesugari).

Numele Turnului Negru are aceeasi cauza ca si cel al Bisericii Negre - focul. In 1559 Turnul a fost lovit de traznet si a luat foc, iar in 1689 biserica, denumita initial Sf. Maria, a fost partial distrusa intr-un incendiu. De atunci, cum le-a fost chipul, la fel le-a fost si numele - negru.

Despre etimologia numelui dealului Warte un istoric contemporan crede ca vine din sanscrita, de la cuvantul Varta=pamant, fiind mostenire de pe vremea unui rajah stabilit aici, in tara vecina si prietena Indiei.

Pe langa turnuri, breslele mai aveau si bastioane, care pe timp de pace erau folosite pentru depozitarea marfurilor, iar in timpuri moderne pentru plimbarea turistilor, care nici nu mai stiu pe ce pamanturi vechi calca. In Brasov se mai gasesc inca bastioanele Tesatorilor, Fierarilor, Funarilor, Postavarilor, Cojocarilor si Graft (sau al Portii, restaurat de curand, cu mici muzee de obiecte medievale si cu cafenea pentru cavalerul obosit... de atata stat la volan). 

Brasov
Biserica Adormirea Maicii Domnului, retrasa de la fatada Pietei Sfatului, vazuta de pe Graft
 
In Brasov se intampla tot timpul ceva, atat in oras, cat si in imprejurimile lui. Oraselele si comunele isi sarbatoresc zilele de nastere cu invitati si tam-tam: Zilele Apatene, Zilele Ghimbavului, Zilele Rasnovului si Festivalul Ecvestru (sfarsitul lui mai), Zilele Brasovului (12-15 aprilie, dupa pasti), Zilele Racosului.

Alte targuri si festivaluri de anul asta: Targul mesterilor populari (17-18 iunie), Festivalul national de umor Ceapa de Aur din Fagaras (9-10 iunie), Sarbatoarea Narciselor in rezervatia Dumbrava Vadului, la Sercaia, la care probabil si Wordsworth ar ramane mut (21 mai, de Sf. Constantin si Elena), Sarbatoarea Junilor din Scheii Brasovului (15 aprilie, in duminica Tomii, dupa Pasti), si imi pare rau sa va spun ca tocmai am ratat Festivalul Clatitelor si Fasching din Prejmer. De Cerbul de Aur n-am uitat, insa se pare ca au uitat de el administratorii site-ului, pe undeva prin 2005.
Brasov

Discutia (ma rog, monologul asta) impreuna cu soarele de afara te trag spre drum. Prindem rapidul de 11 jumate? La 2 suntem in Brasov, facem escala de pranz la o cafenea in Piata Sfatului sau prin orasul vechi, apoi facem autostopul pana la Pietrele lui Solomon, si eventual pana sus pe Postavaru, de unde se vede toata depresiunea Brasovului, daca e senin - si ca sa vezi daca e, poti sa tragi cu ochiul direct de aici. Ne vedem la gara!Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera