Berlin

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre Berlin David Bowie spunea ca este cel mai mare spectacol cultural pe care ti l-ai putea imagina. A devenit (sau re-venit) la stadiul de centru cultural liberal, extravagant si multicolor abia in ultimele 2 decenii, pentru ca dupa jumatatea secolului 20 Berlinul a avut o viata foarte traumatizata.

In al doilea razboi mondial trupele combatante s-au intalnit nas in nas in mijloc de Berlin si s-au hotarat sa si-l imparta. Partea leului (Berlinul de Est) a revenit rusilor, iar Berlinul de Vest a ramas sub ocupatie americana, franceza si engleza.

berlin sectors

Dupa ani intregi de blocada, conflicte si interdictii din ce in ce mai drastice, in '61 se construieste Zidul, care sectioneaza pentru aproape 30 de ani Berlinul in civilizatie si capitalism / lipsuri si comunism. In anul de gratie '89, rascruce istorica in toata Europa, Zidul a cazut, Berlinul si Germania s-au intregit.

Azi Berlinul e un oras foarte interesant. Urmele razboiului sunt pastrate cu sfintenie, arhitectura comunista sta la un loc cu vechile cladiri prusace si cu constructiile moderne de sticla. Berlinezii sunt o populatie foarte cosmopolita si eclectica, cu comunitati foarte mari de minoritati. De exemplu, Berlinul e pe locul trei intre orasele cu cea mai mare populatie de turci din lume.

Cultural si social, arhitectural si ideologic, Berlinul este un melanj de influente in care te poti pierde zile in sir (doar la figurat, pentru ca in realitate e un oras prietenos cu turistii, se vorbeste engleza mai peste tot, dai de harti la tot pasul, iar reteaua de transport U si S bahn este un vis frumos).

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera