Arnhem

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca va plac filmele despre al doilea razboi mondial, sigur ati vazut macar o data si A Bridge Too Far si ati auzit acolo numele orasului Arnhem, locul nefericitei debarcari a Aliatilor. Arnhem se afla aproape de granita Olandei cu Germania si poseda un pod peste Rin care le-ar fi fost util trupelor britanice si poloneze in incercarea de a-i asedia pe nemti.

Arnhem este, bineinteles, un oras vechi, iar numele sau vine de la o forma latineasca a expresiei "casa vulturilor" - asta pentru ca in zonele dimprejurul orasului se afla cam singurele dealuri din Olanda, cunoscute sub numele Hoge Veluwe. Arnhem este si capitala uneia din cele 12 provincii ale Olandei, mai exact a provinciei Gelderland, in care se mai afla orasele Nijmegen si Apeldoorn.

Arnhem  Arnhem 
sursa

Ca si Haga, Arnhem s-a bucurat cu vreo doua secole in urma de atentia latifundiarilor colonisti, care au construit aici cladiri impresionante, in stil colonial, multe dintre care s-au pastrat, in ciuda bombardamentelor amintite, si parcuri generoase. De fapt, orasul chiar era numit "Haga estului", insa - poate chiar din pricina locatiei - n-a avut norocul sa devina capitala administrativa a tarii. A devenit, insa, orasul care adaposteste gradina zoologica Burgers, una dintre cele mai mari din tara.

Arnhem Arnhem
sursa

Nu doar gradina zoologica e demna de o vizita, ci orasul insusi, nu foarte intins, cu o populatie putin peste o suta de mii de locuitori, dar fermecator, ca mai toate orasele micute din Olanda. Arnhem poseda cum altfel, o biserica impresionanta, De Groote Kerk, dar nu strica sa vizitati si casa Maarten van Rossum, numita si Casa Diavolului, din cauza decoratiunilor cu satiri, Openluchtmuseum, muzeul in aer liber in care puteti vedea case, mori de apa si de vant si alte constructii din ultimii 250 de ani din istoria Olandei (un fel de Muzeul Satului de la noi, dar ceva mai putin folcloristic), si, daca sunteti microbisti, stadionul echipei Vitesse Arnhem.

Arnhem
sursa

Fiind un oras de granita, Arnhem e un nod feroviar si se poate ajunge usor aici cu trenul cam din orice parte a tarii si din Germania. Si, daca ideile de mai sus nu sunt de ajuns, puteti sa va inspirati de aici sau de aici. Iar daca tot sunteti prin zona, dati o tura si prin Nijmegen, cel mai vechi oras din Olanda si sediul uneia dintre cele mai cunoscute universitati tehnice, dar daca sunteti insotiti de dinamovisti incercati sa evitati zona stadionului.

Arnhem
sursaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera