Anvers

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am ajuns in Anvers spre seara si am cautat mai intai gara, mergand pe supozitia ca in zona garilor gasesti de obicei hosteluri si moteluri multe si mai ieftine. Am ajuns mai intai la gara Berchem, unde n-am gasit cazare deloc, in schimb ne-am plimbat cateva ore printr-un cartier pustiu, populat doar de biciclete incremenite, cu arhitectura flamanda superba si cu flori care se catarau pe usi sau curgeau de sub ferestre.

Anvers Anvers Anvers

Din el am trecut pe nesimtite in cartierul arabesc, o zona cu un aspect ceva mai interlop, dar care macar avea o populatie ceva mai activa, adunata in jurul catorva cafenele de cartier ori a brutariilor sau kebap-eriilor, de la care am reusit sa aflam ca n-am nimerit gara potrivita. Trebuia sa mergem la Gara Centrala.

Dupa vreo ora de ratacit pe sensurile unice zapacitoare, pline de biciclisti bezmetici si soferi cu destul de putina consideratie pentru numere straine, de turisti hoinari si inceti, am nimerit in sfarsit in Statiekwartier, unde, vizavi de un mic cartier chinezesc, am dat de impunatoarea gara Antwerpen-Centraal. Zona e numai buna pentru nou venitii in oras, pentru ca gasesti acolo si vreo 10 hoteluri (de la 25 eur in sus, dar nu isi merita pretul), si restaurante: (arabesti si chinezesti cu predilectie, dar si belgiene), si... diamante.

Anvers Anvers Anvers
Gara centrala, veche de 100 de ani

Foarte aproape de Gara Centrala se afla cartierul diamantelor si al evreilor ortodocsi, cu barbi, perciuni lungi si carliontati (payot), si palariile negre tari, purtate de toti barbatii. Comunitatea evreiasca este legata si de comertul cu diamante, care are o istorie de 500 de ani in Anvers (si care sustine financiar orasul, cu o cifra de afaceri de 20 de miliarde de euro, facand din Anvers cel mai mare centru al comertului si prelucrarii de diamante din lume). In ultimul secol, sau cel putin dupa al doilea razboi mondial, comunitatea evreiasca a preluat oarecum fraiele afacerilor cu diamante, urmati indeaproape si de comunitatea armeana, care a crescut si ea simtitor in secolul 20.

Anvers Anvers
Boerentoren, stil art deco; detaliu de la etajul 6: curcani si crucifix

Dupa o vizita printre diamante, iti recomandam sa cobori pe Meir (principala strada de shopping) spre port. Pe drum o sa dai de primul zgarie-nori din Europa, Boerentoren, turnul taranilor, azi KBC Tower. In 1931, cand a fost terminat, masura 87,5 metri (azi are 97, dupa niste reconditionari), si a fost pana prin anii '50 cel mai inalt bloc din Europa. Si astazi ramane una dintre cele mai inalte constructii din Belgia, depasit numai de catedrala Fecioarei Maria, pe care o gasesti putin mai incolo:

Anvers Anvers Anvers

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal se inalta la 123 de metri deasupra centrului Anvers-ului; constructia ei a inceput in 1352 si a fost terminata in 1521. Inauntru se afla trei picturi de Rubens, care au fost recuperate in secolul 19 dupa ce catedrala fusese jefuita in timpul razboaielor napoleoniene.

Anvers Anvers
Anvers Anvers
ca si in Olanda, pare sa se acorde prea putina atentie liniilor paralele la constructia caselor :)

O sa mai dai si de Piata Mare (Grote Markt), unde o sa vezi frumoasa cladire a primariei, plina de drapeluri si inconjurata de casele ornate ale breslelor, datand de prin secolele 17-18 (foto mai sus).

Mai coboara putin spre rau (Sheldt sau Escaut, in franceza), unde o sa vezi in departare portul, iar spre stanga, pe faleza, se afla Het Steen, Piatra sau Fortareata, cea mai veche cladire din Anvers, construita la inceputul secolului 13. In apropierea lui se afla si tunelul Sf. Anna, pasaj pietonal de peste 500m lungime, la o adancime de 31 de metri, pe sub rau, construit in 1932.

Anvers Anvers
Anvers Anvers

O alternativa de vizitare mai rapida si bine directionata, care te plimba prin toate punctele esentiale ale orasului, este turul cu autobuzul diamantelor, cu ghid audio in 8 limbi, pret 12 euro (cu o reducere semnificativa la... 11 euro pentru studenti) - pleaca de la Gara Centrala incepand cu ora 10:30 din ora in ora, pana dupa-amiaza.

Iti recomandam totusi sa vezi Anvers-ul la pas, chiar daca te grabesti sa vezi cat mai multe. Strazile inaccesibile autobuzelor sunt de obicei cele mai frumoase.

Mai multe fotografii din Anvers - mai jos:

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera