Si a fost... Festivalul medieval de la Sighisoara
Am avut parte de un week-end plin: CokeLive la Targu Mures, Summerjam in Vama si Festivalul de la Sighisoara... probabil v-ati dat seama unde. In cazul in care n-ati putut ajunge la niciunul, noi am incercat si incercam sa va introducem putin in atmosfera sau sa va povestim cum a fost.
Asadar, aseara s-a sfarsit Festivalul medieval de la Sighisoara. Am gasit-o foarte greu atmosfera de poveste ce ne-a fost promisa (dar cel putin am dat de ea ) prin atmosfera generala de balci ce domina burgul. Dar sa o luam treptat...
In primul rand, cine a fost : o multime de lume...nu, rectific, o mare de oameni - de toate varstele, natiile si religiile. Am vazut cocalari, rockeri, pusti, tineri, parinti cu copii mici, adulti, batrani, straini, ceea ce facea ca pe strada sa mergi zicand din 2 in 2 secunde "pardon, pardon".
La poalele cetatii intrai in lumea talciocului si atat pe dreapta, cat si pe stanga strazilor puteai gasi: tarabe cu haine, jucarii, suveniruri, piele, pantofi, bijuterii de argint...sau nu, langosi, kurtos kolac, inghetata, vata de zahar, mere glazurate, porumb fiert sau clatite cu ciocolata. De asemenea, tot la poale, Tabara Cavalerilor (scena) era inconjurata de bancute si mese de lemn unde puteai servi preparate din pui la gratar, mici, hamsii si bere. Daca te concentrai bine, printre zumzetele oamenilor, chiar puteai auzi ce se canta pe scena...
Odata ajuns in cetate (unde s-a platit 10 lei intrarea atat vineri, cat si sambata), intrai pe teritoriul hand-made-urilor: picturi, bijuterii, traiste, haine, palarii, obiecte din lemn sau oale. Dar intalneai si persoane care-ti faceau codite in par, portrete sau iti vindeau carti. In mijlocul cetatii se afla amplasata scena principala, unde au avut loc concertele importante si concursul "Printesa cetatii".
Chiar daca a fost exagerat de aglomerat, mi-a placut atmosfera din cetate (si chiar de la intrare, unde era un menestrel...la fierastrau) pentru ca:
- in unele momente intalneam formatii ce cantau muzica medievala sau grupuri de tineri ce fredonau baladele rock-ului vechi
- erau stradute pe care nu era nimeni si te puteai bucura de liniste si peisaj
- mereu dadeai nas in nas cu vreun personaj de pe timpuri : printese, calai, curtezane sau bufoni (costumele au fost veridice si persoanele si-au intrat perfect in rolul ce-l avea de interpretat)
- tot ce s-a intamplat pe scena a fost in spirit medieval (formatiile, costumele, limbajul prezentatorilor) si nu au existat foarte multe elemente contrastante
- lumea era relaxata si zambitoare (nimeni nu se grabea sau imbrancea fara sens)
- casele din interiorul ei, Turnul cu ceas si Biserica romano-catolica, erau menite parca sa te introduca in atmosfera de vechi.
Din cei care au urcat pe scena, mi s-au parut deosebiti si talentati Truverii (Bucuresti) (ce au sustinut un concert de muzica medievala traditionala europeana) si cei de la Shannon & Irish Way (Bucuresti) (primii canta muzica irlandeza, iar ultimii danseaza ). Aseara, exact inainte de inchidere, i-am vazut pe cei de la Taborsti Kupci (Cehia) ce au dansat si au facut niste jonglerii interesante cu focul.
Nu mi-a placut:
- mizeria excesiva (noroc ca dimineata strazile erau iar curate)
- bisnitarelile de la colturi
- aglomeratia infernala
- contrastul dintre "ce se vrea a fi acest festival" (in care se vede ca s-au investit niste bani) si "ce este cu adevarat"
- atitudinea unor oameni, mult prea mitocani si prost-crescuti
- faptul ca pliantele cu programul festivalului erau bine ascunse si dadeai greu de ele sau deloc
- ca orele si unele spectacole au fost schimbate (desi organizatorii si-au rezervat acest drept), pentru ca, spre exemplu, focurile de artificii ce trebuiau sa inchida editia de anul acesta au fost Sambata si nu Duminica.
Festivalul s-a incheiat glorios la ora 00.00, cu parada de inchidere si anume retragerea cu torte a tuturor personajelor ce au incercat, pentru 3 zile, sa creeze iluzia altor timpuri. Si intr-un fel au reusit: printre sutele de tarabe si magazine improvizate, terase si porumb fiert, am putut gasi farmecul acestui festival si ideea care inca-l ghideaza (aceea de a ne teleporta in urma cu sute de ani, intr-o lume mai vesela si blanda).
Intr-adevar, Festivalul nu mai este ce a fost, lumea care-l frecventeaza nu mai este aceeasi, insa, in opinia mea, el continua sa ramane un eveniment altfel, realizat cu suflet.
Comentariu nou
Foarte buna recenzia. Nu am ajuns anul acesta (am fost inainte cu cateva zile) dar, inca o data, felicitari pentru ceea ce ati scris. Mi se pare foarte obiectiv. Sper sa citeasca si organizatorii.
offff!
offf! festivalul medieval! prima oara am mers acum 7 ani si asa m-am indragostit de ultimul weekend din iulie. era cu totul alta atmosfera. veneau exact oamenii potriviti, nici urma de cocalari... parca si cu bisnita era mai domol. anul acesta nu am mai ajuns pentru ca editia de anul trecut m-a dezamagit definitiv. imi pare pur si simplu rau!
mda..
O cronica onesta...dar oare ce se intampla la noi, de la o vreme incoace, de e totul coplesit de cocalareala si pitiponcaiala? A devenit fenomen national; toata lumea vorbeste de criza economica si nimeni de cocalareala care pur si simplu se propaga prin Romania incet, dar sigur, precum in filmul La Piovra, si o sa o gatuie in curand (banuiesc insa ca nu are cum sa vb despre asta dna Pitipoanca Nationala Udrea). O sa ajungem lumea a patra. Poate ar trebui, cum e in alte orase unde exista centre istorice, sa fie amenajata o singura strada - un loc - de unde vizitatorii sa poata cumpara suveniruri, gogosi, papuci, hamsii cu mamaliguta etc., iar restul orasului sa fie lasat asa cum este el, pentru manifestarile respective...Dumnezeu sa ne aiba in paza!
festivalul medieval
FACHIRISM
FACHIRISM
Fachirism
www.fakirism.com
Fakir Show
DUO IANIS SI ANDA
Nume si prenume : Mottl Ioan (IANIS)
Nascut la : 16.07.1970 Jud . Maramures , oras Cavnic
SPECTACOL :
Inghitit si suflat de flacari (diverse numere cu foc) numere cu cioburi de sticla ,pat de cuie , furci , numere de inpoderabilitate pe becuri aprinse , aruncat de cutite si topoare la tinta vie , inghitit de sabie , jonglerii cu mingi de foc .
In functie de evenimentul pe care-l organizati , va stam la dispozitie cu show-ul nostru in orice locatie :baruri , cluburi , discoteci , terase , hoteluri , restaurante , petreceri organizate si private , spectacole in sala si aer liber, festivale , zile de orase , nunt i, campanii electorale , litoral , etc .
Sintem deschisi pentru orice fel de colaborare .
EVENIMENTE :
Am participat la nenumarate show-uri in tara si peste hotare , am lucrat in circuri internationale , am fost protagonist in mai multe reclame tv. Deasemenea am fost invitati la diferite emisiuni la televiziuni locale si nationale : PRO TV , ANTENA 1 , OTV , EUFORIA TV , AXA TV , CINEMAR BAIA MARE , CANAL 7 . In Germania: PRO 7 RTL .
Numere de telefon contact:0762622063
0765940529
Nume si prenume : Mottl Alexandra (ANDA)
Nascuta la : 09.08.1975 , Jud . Maramures , oras : Cavnic
SPECTACOL:
Efectuez numere de fachirism , alaturi de sotul meu Ianis . Fachirismul necesita mult curaj , profesionalism , multe ore de munca si antrenamente , ceea ce imi place sa fac si ma reprezinta . Am un caracter puternic si doresc totdeauna sa ma intrec pe mine insami in ceea ce fac , ca totul sa iasa foarte bine . Execut numai numere reale de fachirism , cum ar fi : inghitit de flacari , trec prin torte de foc , cioburi , pat de cuie , etc . Momentan , ma antrenez pentru aruncarea cu cutite si topoare la tinta vie .
MOTTO: “Sa nu incercati asa ceva acasa!”