Propunere de vacanta: calatorie cu balonul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Putina adrenalina, un strop de romantism si o excursie a la Jules Verne - da, ati ghicit, este vorba de balonul cu aer cald. Unde te poti "da" in Romania cu balonul si cat costa o astfel de experienta? Am sapat putin dupa ele in ideea ca poate vacanta de vara ne poarta si pe oceanele de aer, nu doar pe valurile marii.

baloane

Scurt istoric

Balonul cu aer cald a aparut in 1783 cand Pilatre de Rozier a trimis in aer o rata, o oaie si un cocos. Animalele au avut parte de un zbor de 15 minute cu aterizare periculoasa. Mai tarziu, fratii francezi Joseph si Etienne Montgolfier au lansat un nou balon cu aer cald care a zburat 20 de minute. Balonul functiona cu aer cald, care, mai usor fiind decat cel rece, il ridica. Mai avea nevoie si de un arzator de propan, iar la coborare se folosea de o valva aflata in varful balonului. Balonul nu are un anumit sistem de ghidare, asa ca pilotul nu face decat sa creasca sau sa scada in altitudine in functie de bataia vantului.


Cum ne dam cu balonul

Zborurile au loc de obicei fie dimineata, inainte de rasarit, fie seara, la altitudini de 1000 m si dureaza aproximativ o ora. Am gasit cateva companii care se ocupa cu zborurile de agrement pentru amatorii de asa ceva. Altfel, trebuie sa te duci la Clinceni (acolo unde mai cad avioane din cand in cand), de unde poti lua balonul, sau la Gorneni de unde poti decola direct, fiind un loc ferit de vant.

Dupa ce balonul in sine este umplut cu aer si se umfla, el poate ajunge la dimensiunea unui bloc de 8 etaje. Pregatirea balonului dureaza cel putin jumatate de ora, avand o panza care cantareste 130 de kg. Ceva imens care te va purta lin peste dealuri si campii. Pasul urmator este decolarea, care are loc imediat dupa ridicarea balonului, cu 1.5 metri pe secunda. Daca esti si mai curajos poti sa incerci un salt cu parasuta din balon, care poate fi mult mai placut decat cel din avion - mai linistit si cu mult mai putin zgomot in jur. Primul zbor al fiecarui calator este incununat cu o ceremonie de botez, ce isi are radacinile la 1783, in care primesti si o diploma de onoare.

balon
sursa

Desi nu merge cu mai mult de 30km/h chiar poti experimenta senzatii tari din cauza curentilor de aer. Intr-un balon pot intra patru persoane plus pilotul iar pretul este acelasi - 650 euro care pot fi impartiti la un grup de 4 persoane. O calatorie costa 150 euro de persoana. Zborurile ajung in general la 500-1000 de metri, acolo sus unde este mai racoare ca in iadul din Bucuresti. Motiv pentru care iarna nu sunt multi care se incumenta la astfel de excursii.

Ca sa iti cumperi un balon trebuie sa scoti din buzunar de la 35.000 la 60.000 euro in functie de forma si marime, plus 300 euro pentru ridicarea in aer, deasupra orasului.

balon

Un zbor se programeaza cu cateva saptamani inainte de data calatoriei si este bine de stiut ca un balon cu aer cald nu poate ajunge deasupra Bucurestiului decat cu autorizatie de la Primaria Capitalei pentru locul de unde se decoleaza si pentru survol iti trebuie aprobare de la Statul Major al Fortelor Aeriene.
In Romania sunt inregistrate doar 11 baloane si doar 7 dintre ele mai zboara.Cele mai multe festivaluri cu baloane au loc in Anglia, dar cel mai popular este cel din capitala mondiala a baloanelor, Albuquerque unde sute de baloane, de marimi si forme trasnite sunt lansate simultan pe cer, pe timp de zi si noapte - o adevarata pleiada de culori. Totusi, si in Romania va avea loc la sfarsitul lunii septembrie festivalul cu baloane, la Sovata, in Campu Cetatii.


Ce mai poti face cu un balon cu aer cald?

Pe langa zborurile de agrement la care unii dintre noi visau inca de mici, un nou trend a intrat bine pe piata - publicitatea din balon. Multe firme ofera astfel de servicii, avand preturi speciale pe spatiul de expunere si durata sa. Apoi, mai poti folosi balonul in scopuri sportive sau de ce nu, jurnalistice - transmisii in direct "de aici, de deasupra Bucurestiului" :)


Pentru o calatorie cu balonul accesati si
www.johnbalon.ro
www.ballfly.com

www.inair.ro
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera