Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca n-ai ce face intr-o sambata, cand nu ai nici chef (sau bani) de mare si nici timp sa ajungi la munte, poti face o plimbare de cateva ore spre Campina, sa vezi palatul Cantacuzino de la Floresti.

Dupa ce treci de motelul Paralela 45 de dupa Ploiesti, o faci la stanga la prima intersectie spre satul Floresti si mergi pana la iesirea din sat, unde pe stanga o sa vezi o plantatie electrica impresionanta, iar pe dreapta se vad printre case ruinele palatului.

Din sosea si chiar mergand pe ulita de la intrare nici nu banuiesti ce palat sta ca frumoasa din padurea adormita, neterminat si in ruine, decor doar pentru vreun pictorial de revista de moda sau pentru vreo sesiune ad hoc de foto nud.

Palatul Cantacuzino

Grigore Cantacuzino, Nababul, boier foarte bogat (si foarte zgarcit, se zice), fost prim ministru de doua ori pe vremea lui Carol I, a investit multi bani in constructii fabuloase: Palatul Cantacuzino din Bucuresti, azi Muzeul George Enescu, de pe Calea Victoriei, Castelul Cantacuzino (Zamora) de la Busteni si Micul Trianon de la Floresti, pe care nu a apucat sa il vada terminat, murind in 1913 de pneumonie.

Se spunea despre Cantacuzino ca era atat de bogat ca ar fi putut sa paveze curtile palatelor sale cu bani de aur, si uitandu-te la cele trei constructii de mai sus, intr-adevar Nababul nu precupetea gologani si mana de lucru.

Palatul de la Floresti a fost construit dupa planurile arhitectului Ioan D. Berindey, autor si al Palatului din Bucuresti, de pe Calea Victoriei. Trebuia sa fie o copie in mic a palatului Trianon de la Versailles si Cantacuzino il construia pentru nepoata sa, Alice.

Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino
Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino

Se zice ca in planurile palatului erau 365 de camere, cate una pentru fiecare zi a anului, sali de bal, piscina, teren de echitatie si gradini. Inceput in 1907, a fost partial terminat in 1914, dupa moartea lui Cantacuzino, apoi, in 1940, cand era aproape terminat, a venit peste el razboiul si a fost parasit, descoperit cu deliciu si incantare de nemti, apoi pradat si devastat de hoti si, in cele din urma, si de rusi si de localnici, cum se intampla dupa orice razboi (mai ales daca ne amintim ce soarta au avut bogatiile din casele lui Ceausescu, dupa Revolutie). Pe vremea comunistilor se pare ca acolo se mutase chiar sediul CAP-ului din zona.

Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino
Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino
 
Azi din micul Trianon au ramas in picioare doar zidurile exterioare, placate cu calcar de Albesti, iar inauntru sunt mormane de moloz, pamant si gunoaie. Uitandu-te prin sparturi inauntru, nu vezi totusi spatiu pentru 365 de incaperi. Peretii ameninta sa se prabuseasca si, in loc sa fie consolidati, se scrie pe ei "pericol de prabusire", "nu intrati". Avertismentul pare totusi legitim, toata constructia e cam subreda, mai ales ca nu mai are deloc acoperis. Poti sa o admiri suficient si din afara, de pe domeniul vast din jur, si el intr-o trista paragina, haladuit de caini, vagabonzi si... oi. Iar in weekend, de ocazionalul turist care ori se uita cu mirare la frumoasa ruina, ori o pune de-un gratar.

In zona domeniului se mai afla un sanatoriu TBC, o bisericuta cu picturi de Tattarescu si, chiar la intrare, un turnulet care seamana foarte mult cu Turnul Chindiei de la Targoviste. Am vrut sa admiram de sus palatul, insa dupa vreo 15 pasi pe scara interioara a turnului vine o gaura lunga, in locul unde s-au prabusit niste trepte - aceeasi paragina si ruina domneste peste tot in curtea lui Cantacuzino de la Floresti.

Mai multe fotografii in galerie

Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino

Surse istorie:
Micul Trianon de la Floresti
Conservatorul milionar
Palatul Cantacuzino de la Floresti, Prahova
Oameni care au fost. Nababul.

Am fi vrut sa dam ca sursa si monumente istorice din Romania, insa pagina
"Curtea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino-Nababul" ne dezamageste cu o lipsa totala de descrieri, fotografii si/sau imagini de arhiva.10 comentarii

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
Daffinna
#1 -

magic

Dupa ce am vazut pozele postate aici nici nu se pune problema sa nu ma abat putin din drum spre busteni. :) e ceva magic!

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
andrei b.
#2 -

de poveste

am fost saptamana trecuta acolo...am fost placut impresionat de arhitectura si de spatiul intins din imediata apropiere a castelului...mi-am imaginat cum arata la vremea in care a fost construit cu toate salile de bal,fantani si terenul de golf.....insa am plecat cu un gust amar vazand cat gunoi a fost lasat in urma...si dandu-mi seama ca un monument atat de valoros a fost dat uitarii ,furtului si intemperiilor:(

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
Razvan
#3 -

Trist...

Inca 2-3 fotografii din curtea Nababului:
http://fotoexp.wordpress.com/2010/06/17/nababul-nu-era-acasa/

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
o romanca
#4 -

Miul Trianon

Am vizitat acest monument-bijuterie acum o saptamina.
Am plecat de acolo incintata, dar, mai ales, mihnita!
Bisericile ar trebui sa nu mai primeasca bani de la buget, ci numai de la enoriasi, insa acest monument - sa fie in asa paragina - evident, numai in Romania se poate intimpla.

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
fifi
#5 -

vizita

Se poate intra? intelesesem ca e oarecum pazit si nu poti intra.

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
Cristina
#6 -

Comentariu nou

E oarecum parasit si noi am intrat oarecum fluierand; iar dupa cum poti vedea si din comentariile de mai sus, se poate intra dupa voie.

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
george
#7 -

palatul cantacuzino

eu locuiesc in vecinatatea palatului am copilarit acolo si in urma cu 10-15 ani puteai sa intri fara nici o frica ca ar putea sa iti pice ceva in cap dar hotii au reusit de l-au adus in halul asta.Au furat tot fierul,grinzi de sustinere si chiar si caramida.Durerea mare e ca autoritatile nu fac nimic sa izoleze zona pentru ca acolo se duc copiii care invata la scoala de langa palat.

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
Nico
#8 -

Castel

Buna :) Eu locuiesc in Floresti . Palatul este superb.Pacat ca nu se ocupa nimeni de el.Hotii au furat totul,asta e Romania...Trist!

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
george
#9 -

Palatul Cantacuzino - Adevarata opera de arta

Cred ca perioada in care traim se va scrie in istorie, ca o perioada a nepasari, tradari si distrugeri valorilor noastre materiale si spirituale, iar cei in drept sa aiba grija, au alte de facut, lupta pentru putere, imbogatirea, interesele personale si de partid. Trist dar adevarat!.

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti
Alexa Ioana
#10 -

.

Am fost ieri, 7 septembrie 2014. Se renoveaza, scrie proprietate privata pe el, nu mai poate fi vizitat. :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera