MetropoTravel a fost la Pestera Ialomitei si in Delta!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
MetropoTravel, animalul urban calator si descoperitor de locuri faine unde sa-ti petreci vacanta, a fost recent in Delta, la Periprava si Sulina, si la Pestera Ialomitei, unde a vazut urme de urs. Vestea buna este ca, desi a venit toamna, nu exista nici un motiv plauzibil pentru care sa renuntam la plimbari. Natura e frumoasa si in nuante de galben-maroniu-roscat, de ploaie ne protejam cu pelerine si nici foarte frig nu e inca.

Tu unde mergi toamna asta? Sunt atatea tari care te asteapta, fiecare cu locurile si secretele ei proprii. Cat despre Romania, uite pe unde a mai fost MetropoTravel:

Pestera Ialomitei


ialomitei ialomitei

Cum in weekend a plouat mocaneste pe la munte, ne-am refugiat nu la caldura si uscat, ci in... pestera. Pestera Ialomita, mai precis, aflata aproape de Valea Horoabelor, sub muntele Batrana, in Bucegi, la doi pasi de cabana Padina si de hotel Pestera.

La intrarea in pestera se afla Manastirea Pestera Ialomitei, cu istorie veche, datand de pe vremea lui Mihnea cel Rau, care se zice ca s-a retras odata acolo in timpul unei invazii turcesti. Tot el a fost ctitorul primei bisericute de la gura pesterii, pe la inceputul secolului 16. Se spune ca acolo a locuit acum vreo 200 de ani si un sihastru, a carui singura companie era un urs. Manastirea a fost distrusa de multe ori, mai ales de foc, iar actuala constructie e relativ noua, restaurata (cea din 1901 a mai ars intre timp) si terminata in 1996 si tot atunci sfintita cu hramul Apostolilor Petru si Pavel.

Citeste tot articolul

Sulina

pelicani

Sulina este un loc 3 in 1: Delta Dunarii pe unde te poti plimba cu barcute, Marea Neagra unde poti sta la plaja si oras pe care-l poti vizita. Mai rar atatea optiuni in Delta.

Desi pe harta increngatura de canale pare mai mica decat in alte locuri, din Sulina se pot face plimbari minunate in Delta. Poti merge spre lacurile Rosulet sau Rosu unde vara mai ales este un paradis al pasarilor si vegetatiei, pentru ca apoi sa ajungeti spre lacurile Puiu sau Lumina.

La Sulina, Dunarea se varsa in mare. Asa am invatat la geografie. Ceea ce nu am invatat insa e cat de frumos se intampla asta. Diguri ce separa canalul sau golful Musura de mare, plaje izolate unde ajungi doar cu barca, un far nou in capat, vapoare ce se vad in zare sunt doar cateva dintre lucrurile de aici.

Citeste tot articolul

Periprava


periprava periprava

Daca lumea are margini, atunci in mod sigur una dintre ele este la Periprava. Pe bratul Chilia, la granita cu Ucraina, inconjurata in mare parte de ape si la destula distanta de civilizatie se afla Periprava, un vechi sat pescaresc din Delta Dunarii.  Periprava inseamna vreo suta si ceva de case, carciuma satului si magazinul, o biserica lipoveneasca de rit vechi si doua-trei pensiuni cu circuit inchis.

Daca ajungeti acolo, trebuie sa mergeti neaparat in Padurea Letea. E singura padure din Europa unde puteti vedea liane, fiind cea mai nordica padure subtropicala din lume.

Citeste tot articolul
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera