Manastireni, Cluj - de la "Fata Pasare" la regina Angliei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Poarta imposibilul nume de "Magyargyeromonostor", in maghiara, iar in romaneste ii zice Manastireni. O comuna putin cunoscuta din judetul Cluj, care "ascunde" o biserica din evul mediu cu simboluri precrestine, oameni toleranti, dar si morminte ale rudelor indepartate ale Reginei Angliei.

Fata cu serpii si cadranul "fara baterii"

Biserica Reformata, vazuta de jos  vedere a bisericii reformate

Cocotata pe un deal ca sa faca mai bine fata atacurile invadatorilor, biserica din secolul al XIII-lea iti atrage atentia de cum te apropii de colina, gratie turnului. Flesa turlei aminteste de cea a bisericilor de lemn din judetul Maramures, indeosebi cele din Surdesti si Budesti Josani. Turnul ar fi avut un "frate", de cealalta parte a fatadei de la apus, care ar fi disparut cu ocazia unui cutremur.

 Manastireni turnulsculpturile de pe turnul bisericii reformate
sursa

Pe o latura a turnului se afla un cadran solar. In ziua in care am fost la Manastireni, acest stramos al ceasului nu mai arata ora exacta. "A ramas fara baterii", ne-a explicat, zambind, pastorul Hover Zsolt. Sub cadran: trei sculpturi, din care una, infatisand doi lei, reprezinta probabil un monument funerar roman. Monumentul este integrat in constructie, la fel ca pietrele romane inglobate in  vechea biserica din Densus.

Madarleany-fata pasare

La stanga leilor se afla Sfantul Gheorghe omorand balaurul. La dreapta, imaginea a unei fete care ... alapteaza niste serpi. Numita "Madarleany"-Fata Pasare, ea a fost sculptata, probabil,  in epoca crestinarii maghiarilor din Ardeal. Ca simbol, insa, fata pasare ar putea data din epoca lor pagana, dinaintea venirii in Transilvania. Sculpturile au fost acoperite odata cu reforma protestanta si au fost scoase la iveala dupa sute de ani, in 1930.

pasari si vita de vie-un simbol al vietii de Apoi  stalp

Stiind faptul ca bisericile maghiarilor protestanti nu au statui sau picturi cu sfinti, te-ai putea astepta ca interiorul sa fie neinteresant. Esti insa incantat de broderiile si de  picturile cu motive vegetale si zoomorfe, asternute pe balustrada galeriei si stalpii care o sustin. Un astfel de motiv infatiseaza corbi asezati pe un vrej de vita de vie -un simbol al vietii de apoi, intalnit si in cultura babiloniana.

Cea mai parte din biserica este construita in stil romanic, insa absida a fost ridicata mai tarziu, in stil gotic. Tavanul este relativ recent, cel vechi fiind distrus cu ocazia unui atac austriac, odata cu acoperisul si vechiul zidul care imprejmuia biserica.

Pentru o privire panoramica asupra interiorului, click aici.

Rude cu Queen Elisabeth

In curte descoperi diferite morminte, printre care unul al unui conte Kemeny. Una dintre membrii familiei, Krisztina Kemeny de Manastireni, este stra-stra-stra-stra-strabunica reginei Elisabeta a II a a Regatului Unit.

Biserica reformata nu este singurul monument demn de vazut in comuna. Manastireniul mai adaposteste ruinele unei manastiri cisterciene si doua biserici ortodoxe, din piatra (secolul al  XV-lea, in satul Bedeciu), respectiv lemn (1765, din satul Bica). O alta biserica din Manastireni a ajuns Muzeul civilizatiei populare traditionale din Dumbrava Sibiului si este cautata de cuplurile care vor sa se cunune printre casutele de lemn .

manastirei biserica ortodoxa cu bustul regelui Ferdinand  manastireni biserica ortodoxa

Nu am avut sansa sa vizitez aceste monumente, insa am vazut pe dinafara o alta biserica ortodoxa, probabil mai noua. Picturile exterioare, in stil bizantin, sunt fin executate, iar in fata locasului se afla o statuie a regelui Ferdinand.

Si anumite case merita o poza.
cocos, casacasa noua in stil traditional

casa cu inscriptie de multumire
Pe frontonul uneia dintre ele, un text mentioneaza in ce an "s-a edificat", "cu ajutorul lui Dumnezeu". Cateva case mai incolo, o constructie asemanatoare are un text similar, dar in...maghiara. Semn ca, la Manastireni, obiceiurile frumoase se imprumuta.

O ocazie speciala pentru a vizita comuna si biserica este pe 11-12 iulie, cand au loc diverse manifestari prilejuite de intoarecerea celor care au lasat Manastireniul pentru Huedin, Cluj, sau Budapesta. Indiferent cand vreti sa descoperiti aceasta asezare din Tara Calatei, cel mai simplu este sa mergeti cu masina voastra/a unui prieten. Daca porniti din Cluj, mergeti pe DN1  in directia Huedin si faceti la prima la stanga dupa Paniceni, intrand pe DJ 108 C. Sau puteti lua trenul pana la Huedin si de acolo folositi bicicleta proprie/autostopul. Nu exista curse locale de autobuz.

Informatii generale despre comuna gasiti aici, cu link catre un scurt articol despre biserica reformata si catre alte siteuri relevante. Mai multe poze gasiti aici si aici. Textele ultimelor linkuri sunt in ungureste si le puteti intelege, un pic, gratie unui traducator automat si, mai mult, cu ajutorul unui prieten maghiar.  In ceea ce ma priveste, le multumesc lui Lolka, Magda, Robert si Zsolt pentru traduceri si/sau pentru ghidaj.

1 comentariu

Manastireni, Cluj - de la "Fata Pasare" la regina Angliei
Marius Filip
#1 -

Viţa de vie
Viţa de vie este simbol şi pentru Hristos în tradiţia ortodoxă. E posibil ca maghiarii protestanţi să-l fi împrumutat de la români iar apoi să fi adăugat corbii.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera