La iarba verde: Lacul Snagov

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De cand era metropotamul un hipopotam mic, lacul Snagov a fost una din iesirile preferate ale bucuresteanului la iarba verde. Este cel mai mare lac din Campia Romana, 16,5 km, cu o adancime maxima de 9m, plin de plauri si nuferi albi si indieni, ultimii adusi si cultivati aici.

Snagov Snagov Snagov Snagov

Pe unul din malurile lui se afla Palatul Snagov, construit prin anii '30 la dorinta Printului Nicolae, dupa schitele arhitectei Henriette Delavrancea Gibory, fiica lui Barbu Delavrancea. Palatul a fost extins si refacut de Ceausescu in anii 80, iar azi se foloseste drept casa pentru oaspeti de protocol, pentru conferinte, nunti cu staif si altele.

manastirea manastirea manastirea
sursa foto manastire: aer-liber, publicate cu permisiune

Pe ostrov se afla manastirea Snagov, unde se zice ca ar fi inmormantat Tepes (desi mai recent istoricii sustin ca acesta s-ar afla la manastirea Comana). A fost construita pe la 1408, probabil de Mircea cel Batran, si acolo a functionat una din tipografiile infiintate de Brancoveanu, condusa de Antim Ivireanul. Transformata treptat in lacas de cultura, aici a fost si unul din centrele de batut monede din Tara Romaneasca. Pe langa rolul sau cultural si spiritual, datorita pozitiei sale inabordabile decat pe apa, a fost de multe ori refugiu pentru diversi domnitori in vremurile invaziilor turcesti.

Snagov Snagov Snagov Snagov

Pe ambele maluri sunt fel de fel de centre de agrement: stranduri, campinguri, debarcadere, pontoane. Complexul CFR Astoria este unul din ele, un imens parc amenajat la marginea padurii Snagov, cu piscina in aer liber, restaurante, terenuri de sport si.... locuri de gratar. Gratarul este cel care aduce cei mai multi turisti in zona, inclusiv o comunitate larga de chinezi, pe care ii vedem la iarba verde ori de cate ori mergem acolo.

Intrarea in Astoria costa 15/masina + 3 lei/ persoana. Accesul la piscina si sezlonguri costa separat.

Snagov Snagov Snagov Snagov

vezi slideshow cu toate fotografiile


Informatii suplimentare:
- harta zonei (wikimapia)
- site-ul palatului Snagov
- monografia comunei Snagov
1 comentariu

La iarba verde: Lacul Snagov
Alexandru Mircea
#1 -

manastirea

Cand spui ca manastirea a fost construita la 1408, la ce constructii te gandesti? Eu n-am fost acolo si nu stiu decat biserica. Daca la biserica te referi, ceea ce avem acum este din secolul 16, de pe vremea lui Neagoe Basarab. Referirea la Mircea trebuia sa fie asa "Ridicata pe locul unei ctitorii din 1408 ale lui Mircea, biserica actuala..." sau "Refacuta complet,...",

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera