Huedin si Sancraiu: biserici reformate din Tara Calatei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cand admiri turnurile albe si masive, curtile pline de verdeata sau tavanele cu casete pictate ale bisericilor din Huedin si Sancraiu, e greu sa iti imaginezi ca locasurile au trecut prin incedii, iar cel din Huedin, si prin atacuri tatarasti si un cutremur. Din fericire, bisericile au renascut, la propriu, din cenusa lor, fiind unele dintre cele mai frumoase din Tara Calatei.

Dupa ce ai strabatut Huedinul printre blocuri urate, vederea bisericii vine ca o rasplata, cu turla mijindu-se dintre copaci. Daca gasesti poarta de la curte inchisa, vizavi de turn este casa preotului si-i poti cere lui cheia.

huedin- biserica si blocuri biserica fara frunzis
                                                                           Biserica, iarna (sursa)

O prima constructie a aparut in jurul anilor 1200, iar in perioada XIV-XVI a suferit extideri importante. Partea de est, in stil gotic, se datoreaza familiei Banffy, care a detinut si cladirea actualului Muzeu de Arta din Cluj. In paranteza fie spus, familia a dat si numele orasului in maghiara, Banffyhunyad.

Biserica a fost incendiata de tatari cel putin odata, a stat in ruina peste 30 de ani, dupa care a suferit in urma unui cutremur (1693). In plus, unul dintre preotii sai a fost implicat in incidentul din 1600 dintre darabanii lui Mihai Viteazu si huedineni. Si din punct de vedere religios istoria a fost complicata pentru biserica. In mai putin de 50 de ani, ea a devenit din catolica reformata si din reformata unitariana, intorcandu-se la cultul reformat la finele secolului XVI.

huedin turn monument petofi biserica huedin cor
sursa

Pe aici a trecut poetul si revolutionarul Petofi Sandor, caruia ii este inchinat un monument de tip "kopjafa" (stalp din lemn cu rol funerar sau memorial; vezi foto sus, centru). In interiorul curtii vezi o masa la care au stat alti patru mari literati maghiari, printre care Ady Endre, si inca un monument din lemn in stil traditional.

huedin plafon casetat -vedere de ansamblu, in partea amvonului Huedin candelabru

Apropo de kopjafa, bratele candelabrelor din biserica sunt inspirate din astfel de stalpi din zona Tara Calatei/ Kalotaszeg. Tot inauntru poti admira amvonul in stil gotic si plafonul casetat, ale carui desene reprezinta un calendar astrologic. Nu intamplator plafonul aminteste de cel din Valeni -a fost facut tot de mesterul tamplar Lorenz Umling, care a lucrat si la alte biserici din zona.

La 5 kilometri de Huedin se afla Sancraiu/ Kalotaszentkiraly, declarat sat european, parte a comunei cu acelasi nume. E un sat turistic, si inca de la intrare ti se ureaza bun venit in patru limbi. Insa si peisajul te face sa te simti bine venit in comuna.

peisaj la sancraiu sancraiu vara

Dupa ce ai strabatut satul ajungi pe dealul pe care se afla biserica reformata. Ridicata incepand cu secolul XIII, ea a suferit mai multe restaurari de-a lungul timpului.

sancraiu cu biserica sancraiu biserica

In curtea bisericii se pastreaza un clopot de pe vremea regelui Matei Corvin (foto jos, dreapta).

sancraiu biserica clopot matei sancraiu
                                                               sursa

Interiorul pare restaurat in ultimele decenii, iar casetele pictate cu motive din Tara Calatei sunt din 1994, cele vechi arzand la 1848. De tavanul casetat atarna niste "buzakoszoru(k)" (obiecte din spice de grau simbolizand painea -trupul lui Cristos).

Un obiect din spice de grau care simbolizeaza trupul lui Cristos. Sancraiu biserica amvon
                                                                      sursa

Ce sa mai vizitezi si cum sa ajungi

O lista cu alte obiective din Huedin gasesti aici. O biserica reformata poti vizita si in Bicalatu, sat care azi apartine de Huedin. In imprejurimile orasului poti admira conacul Octavian Goga si manastirea din Ciucea (la 20 de km de Huedin), dar si ruinele romane si medievale de la Bologa. Huedinul poate fi si un punct de pornire pentru descoperirea Apusenilor (detalii aici).

casa sancraiu casa sancraiu2

In Sancraiu interesante sunt si casele traditionale si costumele populare. Acestea din urma pot fi observate la evenimente precum Zilele Satului, organizate in al treilea weekend din iulie (anul acesta, 18-19 iulie), sau Tabara de dansuri populare (in prima saptamana din august).

Daca vii din Cluj, poti lua trenul pana la Huedin, iar de acolo mergi la Sancraiu cu autobuzul. Daca vii cu masina, Huedinul se afla pe DN1, iar pentru Sancraiu o iei pe DN1 R. De acolo poti continua drumul, catre Valeni (Calatele) si Manastireni, pentru a descoperi si alte biserici fondate in Evul Mediu (detalii despre drum aici, la sfarsitul articolului).

Mai multe imagini, in Galerie.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera