Delta Dunarii: Caraorman

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Caraorman e fix in mijlocul Deltei, intre canalele Sulina si Sfantu Gheorghe, pe grindul cu acelasi nume. Asta inseamna ca e departe de orice forma de pamant stabil, e in mijlocul canalelor, lacurilor, sunt multe directii de plimbat cu barca si o padure faina de plimbat cu tractorul. In turca, Caraorman inseamna Padurea Neagra, nume ce vine de la padurea de stejari de acolo.

Caraorman Caraorman

Un lucru ce nu tine de Delta, dar e spectaculos in sine, e santierul parasit din Caraorman. Aici Ceausescu vroia sa exploateze nisipul din zona. Peisajul e suprarealist. Blocuri si hale neterminate, populate doar de magari (zeci!),cai si vaci, o pata industriala in mijlocul unui loc perfect natural. Si, cand vezi magarul scotand capul de la etajul trei al unui bloc sau o vaca scotand capul printre schele, zici ca esti intr-un film.

Caraorman Caraorman
Caraorman Caraorman

Ce faci acolo

In primul rand te cazezi. Noi n-am gasit decat o singura pensiune, desi se pare ca mai este inca una. :) Merge si cu cortul, dar nu va recomandam decat daca sunteti in grup mare, datorita povestilor locului. Noi am stat la pensiunea Andra Maria, in centrul satului, la magazinul principal. Pensiunea e chiar draguta, extrem de curata, dotata cu tot ce trebuie, are camere faine. Are si terasa precum si karaoke, daca vreti sa va exersati talentele muzicale.

Dar nu asta e principalul punct de atractie. :) Doamnele de acolo fac o mancare in-cre-di-bi-la. Daca va place pestele (si daca nu va place...) o sa mancati pana la refuz icre, ciorba de peste ca in Delta sau plachie de somn.

Caraorman

Plimbari cu barca

Barca gasiti in sat sau la pensiune, se inchiriaza pe ora - 80-150 lei, in functie de motor. Oricat de faine sunt plimbarile cu barca cu vasle, mai departe ajungi cu cea cu motor. Intotdeauna cel care conduce barca stie unde sa va duca, e frumos pe canelele mici, intre stuf si trestii. Doar sa nu va blocati si sa impingeti apoi la barca. :)

Caraorman Caraorman

Caraorman Caraorman

Plimbare prin padure si la dune

In padure si la dune se ajunge doar cu tractorul sau cu o masina de teren, gasiti de inchiriat la oamenii din sat. Cu tractorul e chiar amuzant, mai ales la cat de denivelat e terenul.

La fel ca Letea, si padurea Caraorman e speciala. Aici gasiti liane, atipice pentru zona, stejari foarte vechi - cel mai mare din Delta, numit Stejarul Ingenuncheat, are peste 4 metri circumferinta si venerabila varsta de 400 de ani - precum si o mare diversitate de plante si copaci. E si o fantana veche acolo, unde de obicei se aduna lumea la picnic. De evitat. :)

Caraorman Caraorman

Dunele de nisip dau un peisaj desertic, unde e greu sa mergi in sandale (arde nisipul...). Dunele sunt semimobile, nu le gasiti niciodata in aceeasi configuratie. Depinde cum bate vantul. Nisipul este extrem de fin, fiind un anumit tip ce se gaseste doar in rei locuri din Europa.

Pescuit

Aici are sens si barca cu vasle, ce se inchiriaza cam cu 50-60 lei pe zi. Va duceti pe un canal si va postati acolo, asteptand sa prinda pestele. Daca nu merge, gasiti o cherhana in sat de unde puteti cumpara peste proaspat. :)

Caraorman Caraorman

Plaja

E si un mic golfulet, dar nu ne-a impresioant prea tare. se sta pe beton, e langa santier si nu are mare deschidere la apa si peisaje frumoase. Totusi, daca vreti sa va bronzati/balaciti e o varianta

Caraorman Caraorman

Cum ajungi

Posibilitati de a ajunge acolo sunt mai multe. Fiind in mijlocul Deltei, implica atat apa, cat si timp. :)

Prin Crisan

Mergeti cu vaporul (nava clasica sau rapida) din Tulcea pe bratul Sulina pana la Crisan. Drumul dureaza fie o ora, fie aproape trei, in functie de nava. De aici, sunt curse regulate spre Caraorman, inca o ora.

Prin Murighiol

La Murighiol se poate ajunge cu masina, e o parcare exact la debarcader unde o puteti lasa. De aici se poate inchiria o barca sa va duca la Caraorman sau puteti vorbi cu cei de la pensiune/cazare sa vina sa va ia. Drumul pe apa e foarte frumos, mai frumos decat cel pe canalul principal, sunt canale mai micute, se traverseaza lacuri, mai zboara un pelican.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera