Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Povestea post mortem a fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, Iulia (sau Julia) si a castelului-templu de la Campina este una dintre cele mai misterioase legende adevarate de prin Regat, meritand sa stea la un loc in ghidul turistului prin Romania alaturi de fantoma lui Tepes sau a reginei Maria de la Bran si a lui Ceausescu la Casa Poporului... pentru ca fantoma Iuliei era adevarata.

Iulia


Iulia fusese un copil foarte precoce, la 8 ani trecuse examenele de scoala primara, la 11 ani termina liceul, cunostea deja trei limbi straine, apoi a facut Conservatorul la Bucuresti, in timp ce scria poezii si piese de teatru, iar la 16 ani intra sa studieze Literele la Sorbona. Din pacate s-a imbolnavit de tuberculoza si a murit la doar 19 ani, in 1888.

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Stanga: Julia Hasdeu in ziua mortii, dupa tabloul in ulei de Diogene Maillart
Dreapta: Bust al Juliei in marmura de Carrara, de Ioan Georgescu

Rapus de durere, Hasdeu renunta la gigantica sa opera literara, Etymologicum Magnum Romaniae, dictionarul enciclopedic al limbii romane, in care ajunsese doar la litera B, cuvantul barbat, si se dedica total amintirii Iuliei, in prima instanta incercand sa ii reproduca prezenta in cavoul de la Bellu, transformat din loc de odihna vesnica in loc de meditatie si discutie cu spiritul fetei.

Prin sedinte de spiritism i se revela un nou proiect care sa il aduca mai aproape de fiica sa si se retrage la Campina, unde construieste dupa planurile Iuliei un castel misterios:  "Acest castel s-a zidit in anii 1894-189, planul fiind dat de spiritul Juliei B.P. Hasdeu prin medium B.P. Hasdeu, apoi desemnat arhitectonic de T. Dobrescu, constructiunea de N. Angelescu" (notitele lui Hasdeu pe un manuscris spiritist).

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu

"Cei neinitiati, nestiind de unde sa inceapa, privesc ca enigma lucrul cel mai simplu"


Castelul, neobisnuit pentru zona Campinei, dar in realitate fiind doar un conacel, nu un castel per se, are intr-adevar o arhitectura ciudata pe dinafara, iar mirarea vizitatorului se face si mai mare inauntru.

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu

Construit pe baza numerelor 3 si 7 si plin de simboluri la tot pasul, castelul are trei intrari, doua secundare si una principala, de piatra, glisanta, deasupra careia este ochiul atotevazator, si pe care scrie "pro fide et patria" si "e pur si muove". Usa este incadrata de doua tronuri de piatra si doi sfincsi, a caror prezenta se regaseste si pe cavoul Iuliei de la Bellu.

Inauntru te asteapta unul dintre cele mai bine puse la punct muzee din tara noastra: interiorul e frumos pastrat, castelul a fost restaurat, e ingrijit, curat, cu explicatii la fiecare colt de mobila, iar cum povestea familiei Hasdeu e mai lunga si mai interesanta decat cateva descrieri de muzeu, primesti la intrare si un ghid audio, care te tine in povesti in fata fiecarui exponat, ridicandu-ti parul pe ceafa si lasandu-te aproape convins de prezenta Iuliei in castel.

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Stanga: templul / donjonul, care in sectiune arata ca un inalt potir (figurat de cele doua scari laterale) - Sfantul Graal, culminand cu statuia lui Iisus, deasupra careia se afla o deschizatura rotunda, prin care dupa-amiaza intra soarele, potopind cu lumina crestetul statuii
Centru: Hasdeu si sotia sa, Iulia, impreuna cu bustul celeilalte Iulii, fiica, pictura cu autor necunoscut, aflata in camera obscura
Dreapta: majoritatea intrarilor in casa, usi si ferestre, au pe laterale oglinzi paralele, simbolizand printre altele decorporalizarea trupului si intruparea spiritului sau faptul ca ce intra acolo e recreat de o infinitate de ori.

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Biroul de lucru, stil rococo, din lemn de nuc, si portretul lui Hasdeu, de Nicolae Grigorescu, in jurul 1902-1903

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Stanga: Sic cogito: Ce e viata? - Ce e moartea - Ce e omul?, lucrare inspirata de studiile spirtiste, 1892
Dreapta: manuscris de la o sedinta de spiritism, cu scrisul mediumului - Hasdeu le copia cu sfintenie dupa sedinte si intocmea procese verbale

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Stanga: gaura prin care spiritul Iuliei intra in castel din Camera obscura, in care sedintele de spiritism se completau cu sesiuni de fotografie spiritista

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Stanga: Hasdeu pe patul de moarte (19 aug. 1907, foto: Aspasia Ieseanu) "Cartea o tine de forma. Hasdeu abea mai putea vorbi. 25 aug. 11 ore 45' a.m. muri"
Centru: "Noi Carol de Hohenzollern, Domnu allu Romaniei, decernamu printr'aceasta D.lui B. Petriceicu Hajdeu marea Nostra medalia de aur pentru Arte si Sciinte ca unu semnu de a Nostra multamire despre silintele Domnei Selle in domeniul istoriei nationale"
Dreapta: sufrageria, in medalioanele careia sunt pictati membrii familiei: Tadeu Hasdeu, bunicul savantului, Iulia Faliciu, sotia lui Hasdeu, Alexandru, tatal savantului, Elisabeta, mama, Julia, fiica si Nicolae, fratele lui Hasdeu, mort si el la 19 ani.

Castelul Iulia HasdeuCastelul Iulia HasdeuCastelul Iulia HasdeuCastelul Iulia Hasdeu

Folclorul popular al vremii (cand localnicii erau deja intrigati de neobisnuita constructie si de practicile vrajitoresti care aveau loc acolo) spunea ca noaptea se auzea Iulia cantand la pian, in aplauzele batranului Hasdeu; cateodata cica "batranul urla ca lupul. Iese la geam, descheiat la camasa de noapte, cu ochii rosii ca rugul si striga,... ce stiu, o vorbire de vrajitor..."

"N-am vazut cand a intrat stafia in cladire, dara la cantatul cocosilor, d-soara Iulia a iesit pe terasa din stanga. Era imbracata in rochie alba, avea flori de margarete in brate si parul prins in coc cu o stea. A doua zi dimineata, cateva fire de margarete au fost gasite de maturatorul de strada langa gardul castelului. Era in septembrie, margaretele disparuserã demult. Si dl. vardist spune ca este adevarat
." (Citeste mai multe aici)

Prin partea din spate a castelului se poate cobori la subsol, unde se gaseste o vasta colectie de pagini din revista Satyrul (1866, numerulu ua jumetate sfantu), din ziare la care a colaborat Hasdeu si fragmente din scrierile sale.

 Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Stanga: poezia A fost de neiertat (Vlahuta):
Cu ochii plini de lacrimi, duiosul ei părinte
Pe migălite rânduri stă nopţi întregi plecat:
Sunt gândurile moartei, sunt urmele ei sfinte…
Ş-acum el înţelege:
Să poarte-atâta minte
Un cap aşa de tânăr, a fost de neiertat.

Castelul Iulia Hasdeu Castelul Iulia Hasdeu
Fragmente din caietul de impresii - in dreapta o schita a monumentului funerar al Juliei din cimitirul Bellu, pe frontispiciul caruia scrie "Mai sedi putin"

Muzeul-castel este deschis de marti pana duminica, 9-17
Bd. Carol I nr. 199, Campina, urmariti indicatoarele de pe drum
Bilet: 8 lei (ghid audio inclus), reduceri pentru studenti si grupuri mai mari de 10


La castel se sarbatoreste in fiecare an cu fel de fel de activitati culturale ziua de 2 iulie, la care Hasdeu isi aniversa simbolic cele 2 Iulii, fiica si sotia.

Si daca tot mergeti la Campina, faceti un ocol si pana la Micul Trianon, Palatul Cantacuzino de la Floresti.

Mai multe fotografii in galerie sau vezi slideshow cu toate imaginile7 comentarii

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism
Minxieee
#1 -

Si?

Ati simtit ceva energii? :)

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism
alinzainescu
#2 -

confirm );-

http://www.flickr.com/photos/agz/3503962762/

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism
Cristina
#3 -

@Minxieee

Stii ce am simtit de fapt? Energiile celor de acolo, vizitatorii, vizibil miscati de istoria lui Hasdeu. Iar cand am mai frunzarit si caietelul de impresii, in care fiecare si-a lasat gandul cum a stiut mai bine, senzatia a devenit si mai puternica.

Nu stiu daca Iulia si Bogdan mai trec pe la castel, insa vizitatorii traiesc foarte intens povestea asta trista.

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism
Ovidiu Draghia
#4 -

Ati omis ceva...

Daca ajungeti la Campina, nu uitati de Muzeul Nicolae Grigorescu, aflat in preajma castelului.

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism
Mircea
#5 -

Impresie

Locatie superba si bine intretinuta , ideal pentru fotografii.

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism
andrei b.
#6 -

vise naruite

frumoasa locatie si bine ingrijit monument...apreciez initiativa cu ghidul audio...nu am mai intalnit pana acum o prezentare de acest gen..."castelul" nu este foarte spatios dar este plin de obiecte de natura oculta,m-a impresionat cel mai mult povestea din spatele jurnalului Juliei...planurile sale care s-au nariut odata cu trecerea sa in nefiinta...oglinzile sunt la tot pasul...noaptea poate fi putin infricosator sa fii acolo...mai ales daca ai inima mai slaba...gradina din spatele castelului este intinsa si are cateva opere interesante din lemn si fier...joia intrarea este libera...:D

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, simbolism, spiritualitate... si spiritism
Gabriela
#7 -

In vecinatatea Castelului Iuliei Hasdeu

Daca ajungeti la Campina, nu uitati de Muzeul memorial Nicolae Grigorescu, aflat in preajma castelului la cateva strazi mai incolo. Aici poti vedea lucrari importante ale marelui nostru pictor, in original.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera