Bucuriile naturii in Turda: cheile si salina

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa cateva zile citadine petrecute in Cluj, am facut o excursie la Turda, la 30 de km de orasul strabatut de Somesul Mic. Prima oprire a fost la salina Turda, care se gaseste in zona Durgau-Valea Sarata, intrarea facandu-se din strada Salinelor 54A, dar o sa vedeti sigur indicatoarele care va indreapta spre salina.

Nu va duceti imbracati ca de plaja sau de oras fiindca, la fel ca in orice salina, temperatura din interior scade considerabil - cam la 10-15 grade si o sa indurati frigul in jur de o ora, cat timp va ia sa o vizitati. Intrarea in Salina se face prin galeria Franz Josef si costa 10 lei sau 5 lei redus pentru elevi si studenti. Programul incepe la 9.30 si se incheie la 15.30, dar cand am vizitat-o noi nu a trebuit sa stam la cozi, fiind destul de putini turisti dornici de o racorire sarata care sa nu insemne Marea Neagra:) 

turda turda

Galeria Franz Josef este de fapt un tunel lung si friguros, evident imbracat in sare si pe peretii caruia se disting forme parca decupate din filmele SF. Din aceasta galerie care s-a nascut in timpul ocupatiei maghiare, pasesti printr-o poarta si cobori niste scari in Mina Iosif supradenumita si Sala Ecourilor. Este impresionant si in acelasi timp infiorator zgomotul produs in aceasta incapere.

Mai departe treci de straturile "de zapada" sarata suspendate de tavan si ajungi intr-o sala si mai mare, unde cei care au rau de inaltime nu ar trebui sa paseasca. Mina Rudolf este poate, cea mai dramatica, avand dimensiuni care sa-ti ridice parul pe ceafa. Aici vei cobori pe Scara Bogatilor si vei merge mai departe pe un pod de lemn care nu suporta un numar mai mare de 15 oameni. Apoi va trebui sa-ti iei inima in dinti si sa cobori cam 160 de trepte (daca nu am numarat bine, sa ma iertati) pentru a ajunge in interiorul Minei Rudolf, cea aflata in vecinatatea minei Tereza.

turda turda turda turda

Precizez ca mina gazduieste si un santier de lucru fiindca se construieste un lift, facandu-se mai primitoare pentru turisti, motiv pentru care accesul in mina Rudolf este "relativ" interzis. Aici se mai afla si ┼čcrivacul cu cai, dar si Fieraria - un fel de capat al balconului Minei Tereza. Salina se lumina de blitzurile celor coborati oarecum ilegal, atrasi fiind de maretia si puterea naturii.

turda turda

La iesirea din salina, retina sufera profund la intalnirea cu razele soarelui, in timp ce corpul tau va resimti indata multele grade in plus de la suprafata. Dupa o pauza luata pe banca din fata intrarii in salina, savurand un cico, am plecat spre Cheile Turzii, un alt loc minunat cu peisaje care te fac sa te reintorci oricand cu drag.

turda turda

Cheile Turzii, rezervatie naturala protejata, se afla la 6 km vest de Turda, de-a lungul vaii Hasdate. Cu o lungime de 2.900 m, Cheile Turzii ofera un peisaj carstic cu turnuri de piatra, arcade, stanci inalte si abrupte. Aici exista aproximativ 1000 de specii de plante, unele extrem de rare. Ca atractii turistice, poti pasi in trecut prin vechea bisericuta de lemn, te poti bucura de pesterile de aici sau te poti aventura pe cheile Turzii, urcand creste, trecand poduri sau calarind un ATV ori un motor enduro - relieful de aici iti garanteaza adrenalina maxima.

turda turda

O excursie in Turda pare o alternativa mai inspirata la eterna si urbana Valea Prahovei. Te ascunzi de caldura de afara si iti clatesti ochii, sufletul si mintea cu locuri memorabile, prea putin bagate in seama de turistii romani.

 turda turdaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera