Biserica din Valeni, Cluj

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Un zid care a incercat sa stavileasca navalirile tatarilor, un cimitir ce respira seninatate si un interior de biserica imbracat in broderii. Sunt cateva din lucrurile pe care le descoperi la biserica reformata din satul clujean Valeni, nu departe de "fata-pasare" si celelalte surprize ale Manastireniului.

La fel ca alte biserici reformate din zona, si cea din Valeni/ Magyarvalko (comuna Calatele)este ridicata pe un deal. Astfel ca flesa ei iti agata privirea cu mult inainte de a patrunde in sat.

valeni de departe valeni casuta

Insa, ca sa o vezi de aproape, ai de batut ceva drum de la intrarea in Valeni. Odata ajuns pe dealul bisericii, casele devin parca mai rare, iar arsita este alungata de umbra deasa a copacilor.

Complexul arhitectonic medieval se afla practic in curtea preotului si trebuie sa ceri cheia acestuia sau, cum s-a intamplat in cazul nostru, preotesei. Dupa ce ai depasit aceasta "etapa", urci scarile catre primul zid care inconjoara biserica, pe un drum flancat de pomi si morminte.

drum biserica bastion
sursa foto dreapta

Sfantul locas este pazit de doua ziduri si de bastioane (sec XVII). Gratie fortificatiei si turnului, biserica a servit apararii localnicilor, inclusiv cu ocazia navalirilor tatarasti.

valeni biserica ansamblu valeni intrare
sursa

Biserica a fost ridicata in secolul XIII de catre franciscani, in stil romanic. Ulterior, in 1452, a fost largita in stil gotic, adaugandu-i-se un altar poligonal si contraforti. Turnul masiv a fost construit peste aproape un veac, iar acoperisul de azi al acestuia, tipic pentru Tara Calatei, a fost ridicat dupa un cutremur din secolul XVIII. Initial catolica, biserica aparinte cultului reformat din 1582.

In interior remarci zidurile fara picturi, in buna traditie protestanta, si broderiile. Dar si un soi de "caciuli" enorme din spice de grau, atarnand de tavan. Se numesc "buzakoszoru(k)" si simbolizeaza painea (trupul lui Hristos), dupa cum m-a lamurit preotul reformat Hover Zsolt.

valeni biserica ramuri

Interesant este si plafonul, compus din casete pictate cu diferite motive.

valeni casete detaliu larg
sursa

Dupa ce am vazut si biserica din Manastireni, cea din Valeni mi s-a parut mai mica si cu un aer rural mai pronuntat, in interior. Poate din cauza mobilierului vopsit in albastru, nu lipsit de farmec.

In schimb, la Valeni m-am putut urca in pod, iar de la ferestruica turnului am avut o priveliste superba asupra imprejurimilor.

interior vew

Odata iesit afara, poti zabovi pentru a descoperi cateva detalii interesante, pe care eu unul le-am ratat. De pilda un relief funerar din epoca romana, zidit, la fel ca la Manastireni, intr-un perete al bisericii. Sau "capul de tatar" din zidul de aparare.

relief funerar roman valeni valeni kopjafak valeni cap de tatar
sursa foto stanga; sursa imagini dreapta

In cimitir se afla si cativa stalpi funerari din lemn, "kopjafa(k)" . Unii (foto sus, centru) marcheaza osemintele victimelor unui atac al tatarilor din secolul XVII. Stalpul funerar este, dar mai ales era raspandit si printre etnicii romani si l-a inspirat pe Brancusi sa creeze Coloana fara sfarsit.

Mai multe informatii despre cimitir si biserica reformata poti obtine de aici si acolo. Adica de pe site-uri pe care le intelegi cu un "traducator" automat sau ajutorul unui amic maghiarofon.

O alta biserica veche din aceeasi comuna, din lemn (1764), apartine cultului ortodox si poate fi vazuta in satul Dealu Negru. Mai multe despre istoria, geografia si cultura comunei Calatele gasesti pe siteul acesteia, in romana.

Odata cu construirea partiilor de schi si cu dezvoltarea satului de vacanta, comuna ar putea deveni mai cunoscuta si, odata cu ea, si bisericile. Pana atunci, o vizita in zona iti ofera satisfactia turismului fara inghesuiala, dincolo de potecile batute.

Daca ai masina si pornesti din Cluj, ia-o in directia Manastireni (detalii aici, in josul paginii). De acolo ajungi repede in Valeni. Pentru Dealu Negru, continui pe acelasi drum (DJ 108 C) pana la satul Calata, apoi pe DN 1R, prin Calatele.

Daca mergi cu bicicleta sau cu autostopul, ia trenul pana la Huedin, iar de-acolo ajungi pe DN1 R, prin comuna Sancraiu.

Mai multe fotografii, in Galerie.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera