Scrisoarea a III-a, Marin Sorescu si legenda lui Baba Novac ilustrate pe fatadele blocurilor din Craiova

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Craiova si Brasov se lupta pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Daca e sa ne intrebati pe noi, Brasovul va castiga detasat, fara nicio problema.

Insa, aceasta "lupta" aduce lucruri foarte interesante si in Craiova. De exemplu, proiectul "Redescoperim Craiova prin arta stradala" al Asociatiei Craiova Capitala Culturala Europeana 2021.

In urma acestui proiect, blocuri din cartierele Craiovei au fost decorate cu scenete si personaje din literatura romaneasca.

Una dintre cele mai frumoase realizari ii apartine lui Irlo:  Scrisoarea a III-a, de Mihai Eminescu, ilustrata pe fatada unui bloc din cartierul Rovine, Craiova.


sursa Facebook/ Irlo

Superbele desene sunt insotite de versurile:

Iata vine-un sol de pace c-o naframa-n varf de bat.
Baiazid, privind la dansul, il intreaba cu dispret:
- Ce vrei tu?
- Noi? Buna pace! Si de n-o fi cu banat,
Domnul nostru-ar vrea să vaza pe maritul imparat.


sursa Facebook/ Irlo

Asa se vede acum din departare blocul care cu cateva luni in urma era de un gri banal si neinteresant. 


sursa Facebook/ Irlo

De asemenea, la inceputul lunii mai, un artist din Londra si unul din Cluj, Krom si Kero, au adus o pata de "culoare culturala" pe fatadele blocurilor din cartierul Brazda lui Novac si Craiovita Noua. Apoi au decorat peretele unui bloc de pe strada Doljului din cartierul Brazda lui Novac.

"Desenul e o schita si o idee care s-a nascut la prima noastra intalnire cu Bania. S-a modificat un pic conceptul, dar ideea a ramas aceeasi. Ne-am dorit sa reprezentam un personaj mare, puternic, fioros. Krom a fost inspirat de steagul dacic, cu capul de lup si corpul de sarpe. Am incercat o imbinare intre acest steag si stilul lui si a iesit ceva destul de interesant. Lumea ii zice lupoaica, ursoaica, vulpe, asa am mai auzit prin cartier. Deocamdata, nu e conturata decat partea de alb, dar o sa mai vina si alte elemente de culoare", a declarat atunci Kero.

Pana la urma desenul de pe fatada blocului a ajuns sa reprezinte o reinterpretare a legendei lui Baba Novac (stanga, jos).


sursa foto the reart

In Valea Rosie, in apropierea pietei, pe fatada unui bloc a aparut un omagiu foarte colorat si destul de suprarealist pentru Marin Sorescu.

"Am ales sa fac portretul lui Marin Sorescu, pe care l-am completat cu simboluri din titlurile operelor sale. Este un desen suprarealist, caci acesta este stilul in care lucrez", a declarat Obie Platon.

Noua ne place foarte mult proiectul acesta si ne-ar placea foarte mult sa vedem si in Bucuresti fatadele blocurilor decorate astfel. E adevarat, exista doua, trei exemple in acest sens: cel mai colorat bloc din Bucuresti si supereroul Romanism de pe Calea Grivitei, dar sunt prea rare pentru un oras atat de mare.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera