Povestea Hotelului Concordia, locul unde s-a hotarat Unirea Principatelor Romane - pe vremuri era o bijuterie, acum e inca o ruina din Centrul Vechi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Centrul Vechi al Bucurestiului nu inseamna doar cluburi si distractie, ci si un loc unde poti invata putina istorie, asta daca stii ce si unde sa cauti. De multe ori, ajungem pe Lipscani stiind ca trebuie sa ajungem intr-un anumit pub, si nu mai avem timp (poate nici interes) sa ne uitam putin in jur si sa vedem ce inseamna, de fapt, Centrul Vechi.

Asa ca ne-am propus sa va prezentam cateva locuri emblematice pentru orasul nostru si nu numai, locuri care sunt de multe ori uitate sau ingropate de afise gigant ori firme stralucitoare.

Astazi vrem sa va prezentam povestea Hotelului Concordia de pe strada Smardan nr. 39, locul unde s-a hotarat Unirea Principatelor Romane si alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al Tarii Romanesti.

Daca nu ai stii ca la numarul 39 se afla hotelul, nici ca l-ai gasi. Intreaga cladire e acoperita de un cearsaf care, intr-un loc vizibil doar pentru cei cu niste ochi ageri, are scrise cateva randuri modeste si seci despre istoria lui. Dedesubtul unei inscriptii timide care aminteste de hotel, sta o firma care te anunta ca aici poti sa mergi la "Summer Comedy Club". Oare cum erau verile aici pe vremea lui Cuza?

Hotelul Concordia a fost construit in 1852, fiind considerat bijuteria Bucurestiului.

Era unul dintre cele mai selecte localuri ale capitalei, datorita restaurantului cu specialitati frantuzesti, italiene sau gemane, cafenelei sau salii de biliard.

Toata elita politica a vremii era acolo, de la mari industriasi pana la diplomati straini, cu totii veneau pentru a discuta intr-un cadru mai informal despre problemele tarii. Hotelul avea 90 de camere si era numit "cel mai european hotel din Bucuresti". Insusi Tolstoi era un client obisnuit al cafenelei Brener, care se afla la parterul cladirii.


Asa era reprezentat in tablouri. Nu exista fotografii cu hotelul din vremurile lui de glorie - sursa

Insa cel mai important eveniment care s-a petrecut la Hotelul Concordia a fost semnarea actului prin care Alexandru Ioan Cuza era ales la 1859 domn al Valahiei. Inainte, el fusese ales domn al Moldovei si, la presiunea populatiei, dar si cu sprijinul Partidei Nationale, a fost ales domn al Tarii Romanesti. Cei care au luat parte la acest moment au spus ca decizia de astazi reprezinta un pas important pentru unirea definitiva a Tarilor Romane.

In anul 1884, un mare incendiu a izbucnit pe strada Smardan, iar hotelul a luat foc si a ars in mare parte. El a fost refacut, dar a maia vut de suferit de pe urma unui alt incendiu, in 1901.

Concordia a functionat pana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in perioada comunismului a fost administrat de ICRAL si repartizat muncitorilor. Dupa 1989, imobilul a fost castigat in instanta de un cetatean strain, care l-a vandut imediat unei firme de care nu mai auzise nimeni pana atunci.

In prezent, hotelul e acoperit de o copertina care promite ca il va aduce la vechea stralucire.


Asa arata hotelul in urma cu cativa ani - sursa

Primarul Oprescu promite ca cladirea va fi refacuta, si nu distrusa, iar lucrarile sunt in desfasurare. Speram doar ca acest lucru va deveni realitate, si Hotelul Concordia nu va mai fi privit doar ca ruina din fata barului Freddo.
2 comentarii

Povestea Hotelului Concordia, locul unde s-a hotarat Unirea Principatelor Romane - pe vremuri era o bijuterie, acum e inca o ruina din Centrul Vechi
Dan D
#1 -

Comentariu nou

Se pare ca Bucurestenii sunt prea putin interesati de istoria orasului. Putina presiune asupra autoritatilor ajuta mereu in asemenea cazuri...

Povestea Hotelului Concordia, locul unde s-a hotarat Unirea Principatelor Romane - pe vremuri era o bijuterie, acum e inca o ruina din Centrul Vechi
silvius
#2 -

Promisiunea lui Oprescu

De cand e Oprescu primar, la fiecare aniversare a Unirii il auzim cum promite restaurarea Hanului Concordia, acum in 2015 la fel.
Cauta pe google textul: 'Oprescu promite' si vei avea 189.000 (de) rezultate ...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera