Povestea Castelului Banffy, locul unde are loc in fiecare an Festivalul Electric Castle

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Zilele astea, Festivalul Electric Castle de la Castelul Banffy fost pe buzele tuturor. Line-up misto si o super atmosfera, toate in cele patru zile petrecute in comuna Bontida din judetul Cluj.

Vremea nu prea a tinut cu organizatorii, ocazie numai buna pentru internauti sa faca o gramada de glume pe seama noroiului de la Electric, insa nimic nu i-a speriat pe cei aproape 60.000 de fani veniti din toate colturile tarii si nu numai.

Dupa ce v-am prezentat vibe-ul celor trei zile de concerte (ziua 1, ziua 2, ziua 3), ne-am gandit ca ar fi interesant sa aflam cate ceva si despre Castelul Banffy, locul unde de doi ani incoace se desfasoara primul festival din Romania care a mutat muzica electronica si concertele live in incinta unui castel.

Castelul Banffy a fost construit in secolul XV de catre familia Banffy, fiind cel mai mare castel din Transilvania. Considerat mult timp drept Versailles-ul Transilvaniei, el e situat la 30 de kilometri de Cluj, in comuna Bontida. Constructia castelului ar fi inceput in 1437, cand baronul Banffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-si ridica o cetate, si a fost finalizata in 1543.

In 1680, un raport militar consemneaza existenta unor fortificatii, iar intre 1740 si 1750, la ordinul lui Denes Banffy, castelul a suferit modificari, fiind refacut in stil baroc. Atunci, i s-a adaugat galeria de statui, obligatorie pentru o resedinta aristocratica la acea vreme. Cea mai frumoasa sculpura este cea a sculptorului Johann Nachtigall, care a transpus Metamorfoza de Ovidiu in statui de piatra care decorau poarta.

 
Castelul Banffy, in 1890 - sursa

In 1820, a fost demolat turnul de poarta, iar din ramasitele ramase a fost ridicata o moara de apa, pusa la dispozitia satenilor. Tot atunci, parcul baroc a fost transformat intr-unul romantic, specific englezesc. Printre altele, aici a functionat si o scoala hipica (de echitatie).

In anul 1944, trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul ca spital militar. Imobilul a fost serios afectat la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand trupele germane aflate in retragere, au atacat, jefuit si incendiat intreg ansamblul. A fost distrus intreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete, dar si biblioteca.

Odata cu venirea comunistilor, ansamblul de cladiri a fost utilizat ca scoala de soferi, Cooperativa Agricola de Productie (C.A.P.), dar si spital pentru copii. Castelul a fost foarte degradat, satenii folosind caramizile lui pentru a-si construi propriile case. Statuile au fost salvate de catre Muzeul de Arta din Cluj si au fost depozitate in cadrul lui, unde se gasesc si astazi.


Sursa

Tot la Castelul Banffy a fost filmata pelicula Padurea Spanzuratilor, in regia lui Liviu Ciulei. Cum in film era nevoie de foc, scenografii au aprins una dintre cladiri, cu toate ca scena respectiva dura doar cateva minute. Pagubele de atunci au fost destul de mari.


Castelul Banffy in "Padurea Spanzuratilor"

Castelul Banffy a fost declarat monument istoric in 1990, iar in 1999 au inceput lucrarile de restaurare si reabilitare, sub inaltul patronaj al Printului Charles de Wales, care a si vizitat castelul de cateva ori.

Din cauza starii de degradare in care se afla, in anul 2000 World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. Dupa restaurare, ansamblul compus din cladirea principala, cladirea Miklos, cladirea fostei bucatarii, grajdul, cladirea portii si moara, va cuprinde si unitati comerciale, cum ar fi restaurant, magazin de suveniruri, cafenea, precum si un centru de conferinte.


Sursa

In prezent, Fundatia Transylvania Trust s-a angajat sa reabiliteze castelul si sa infiintele un centru cultural. De altfel, banii obtinuti de pe urma incasarilor de la Electric Castle vor fi folositi pentru reabilitarea castelului. Anul trecut, din sumele intrate dupa festival a fost terminat acoperisul aripii neo-gotice, iar anul acesta se vrea restaurarea curtii de onoare.

In prezent, Castelul Banffy din Bontida este renovat in proportie de 20%. El poate fi vizitat, iar intr-o cladire e deschisa o cafenea.

Pe aceeasi tema:
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera