Palatul Camerei de Comert Bucuresti - o cladire cu istorie si o arhitectura impresionanta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Poate pentru ca zilele trecute am avut ocazia sa vizitam Palatul si sa poposim pe terasa lui la o cafea, intrebandu-ne ce se petrecea in aceasta cladire in vremurile trecute, am incercat sa gasim informatii despre minunata cladire pe care o vei gasi pe Str. Ion Ghica la numarul 4.In inima Bucurestiului, una dintre cele mai frumoase si impresionante cladiri din oras, tine in spate o arhitectura semnata de Stefan Burcus, caruia de altfel i se datoreaza si Palatul Artelor, construit de ing. E. Grant, Pavilionul Regal, P)alatul administrativ Craiova, Catedrala Episcopala din Galati.Prima oara s-a discutat despre posibilitatea constructiei Palatului in 1904, in timpul unei audiente la Regele Carol I obtinuta de George G. Assan, presedintele Camerei de Comert.. Acesta sugera in intalnire necesitatea unei cladiri proprii pentru Camera.Legea 863/25.02.1906, data atunci, spunea asa: „locul statului din coltul ce face strada Doamnei cu strada Vestei (actuala strada Ion Ghica) ramas vilan pe urma daramarii fostei cladiri a clucerului Barcanescu, unde odinioara fusese asezat Senatul tarii, in suprafata de 2215 mp, este daruit Camerei, in vederea construirii Palatului propriu”Conditia a fost ca lucrarile pentru constructia cladirii sa inceapa in cel mult 3 ani si sa se finalizeze in 7 ani. Stefan Burcus, arhitectul Palatului, a castigat concursul care s-a organizat si la care au participat atat arhitecti romani cat si francezi, germani si austrieci. In total fiind prezentate 14 proiecte.Cladirea are o structura de rezistenta realizata din pereti de caramida speciala si beton armat pentru a asigura stabilitatea la cutremur. Proiectul de beton fiind realizat de inginerul Gogu Constantinescu.Cand proiectele de arhitectura si rezistenta au fost finalizate, castigatorii licitatiei pentru executia lucrarii au fost desemnati Domenico Costa si Luigi Farabosco, lucrarea fiind estimata la 800.000 lei (aur).Constructia Palatului a inceput la 1 august 1907 iar valoarea constructiei s-a ridicat la 1.300.000 lei aur iar a instalatiilor la 500.000 lei aur si a fost executata atat in interior, cat si in exterior in stil Ludovic XVI modern.

Cladirea ramane si astazi impresionanta si foarte bine proportionata, exprimand atat noblete cat si rafinament si eleganta. Acoperisul a fost realizat de mesterul tinichigiu Alexandru Dimitriu iar grupul statuar este opera artistului Emil W. Becker.Petre Oprea spune: "Frontonul semicircular are in centru un cap de leu ce incadreaza doua personificari stand pe o plinta in pozitii relaxate. In partea stanga este Industria cu ciocanul in mana, iar in dreapta zeul Mercur avand in mana dreapta caduceul si in cealalta o ancora. Grupul statuar realizat din piatra in ronde bosse, exprima noblete si gravitate".Surse articol: 1, 2

Palatul nu poate fi vizitat de catre publicul larg insa poate fi inchiriat pentru evenimente speciale. De exemplu, pana pe data de 25 mai acesta poate fi vizitat cu ocazia organizarii evenimentului Romanian Design Week 2014.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera