I <3 Bucuresti: ultima locuinta a Mariei Tanase, palatul prins in iedera

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Popa Nan este o strada plina de povesti, de cladiri frumoase si de istorie. In apropierea ei se afla Crucea de Piatra (o cruce de piatra fiind tot ce a mai ramas din celebrul bordel, dar despre asta altadata), dar si locul unde Mihai Eminescu s-a stins din viata sau o casa in care a trait si creat Marin Preda

Mergand cu bicicleta pe Popa Nan, "pe-o strada-nspre Hala Traian, de la Foisor panan-n Vitan", am dat peste o alta minunatie: un castel (cu ghilimelele de rigoare, caci nu e chiar castel in adevaratul sens al cuvantului) prins in iedera. O cladire fascinanta. Am tras pe dreapta si am poposit un pic s-o admiram in toata splendoarea ei. I-am facut o poza si am plecat mai departe.

Mai tarziu am aflat ca aici si-a trait Maria Tanase ultimii ani din viata. "Castelul" de pe Popa Nan nr. 32 a fost ultimul camin al marii artiste, s-a stins aici in vara lui 1963.

Popa Nan 32, casa Mariei Tanase Popa Nan 32, casa Mariei Tanase

Maria Tanase s-a nascut in Bucuresti, in cartierul Caramidarii de Jos, pe 25 septembrie 1913, dar si-a tot schimbat locuintele, pentru ca in final sa ajunga aici, pe Popa Nan.

De acest loc se leaga si un episod destul de emotionant din viata Mariei Tanase. In 1929, cand avea 16 ani, Maria se indragosteste de Costache Andreescu, medic la Spitalul Central si ramane gravida cu acesta.

Andreescu era om cu familie si reputatie, astfel ca decide sa-i faca un chiuretaj... in urma caruia Maria Tanase nu va mai putea sa aiba copii. Insa, dupa ce trec ani buni de la acel eveniment, Maria o va "infia" pe Minodora. Aceasta avea 19 ani si era angajata la Orchestra Lazar Cernescu din Caransebes.

Pe Minodora a instalat-o in somptuosul apartament din str. Popa Nan 32, motiv pentru care Maria Tanase renoveaza intreaga cladire.


sursa foto

Dupa moartea Mariei Tanase, Minodora a mai locuit o perioada in Popa Nan:

"Am locuit o perioada in Popa Nan, unde nenea Clery mai adusese familia lui Petre Ghiata, fiindca apartamentul era destul de mare. Impreuna cu acesta a si scris o carte despre doamna Maria. Apoi am primit o garsoniera in cartierul Drumul Taberei."

Despre acel trist episod, Minodora, care acum locuieste in Chicago si are 72 de ani, spunea: "Stia ca va muri. Dar glumea cu doctorii, cu asistentele. Nu i-a fost frica de moarte. Eram in fiecare zi la spital, impreuna cu familia. Ii duceam bluze albe cu guler, pentru ca asa voia sa fie imbracata. [...] Si-a dorit ca eu sa-i fac o perna din petale de trandafiri, de bujori, pe care dansa ii adunase din gradina tatalui ei. Aceasta perna i-am pus-o in cosciug, sa aiba somnul linistit."

Cand treceti pe langa castelul prins in iedera de pe Popa Nan, sa va ganditi la Maria Tanase.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera