I <3 Bucuresti: Templul Coral - frumosul castel de nisip din Mahalaua Stelei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Sinagogile sunt constructii spectaculoase, ce ies usor in evidenta, mai ales in peisajul bucurestean dominat de blocuri gri si de multe alte constructii lipsite de personalitate. Noi am ramas pur si simplu fascinati cand am descoperit, la o aruncatura de bat de Piata Unirii, Templul Coral, cu o fatada dantelata si colorata, lucrata cu multa minutiozitate, ca si cand un bijutier ar fi fost arhitectul.

La o prima vedere, am avut impresia ca este vorba despre un imens si superb castel de nisip.

Nu stiu cati dintre voi au avut curiozitatea sa se intereseze cate sinagogi exista in acest oras imens. In Bucuresti mai exista doar 6 sinagogi (de-a lungul timpului nu am fost foarte primitori cu evereii). Dintre acestea, Templul Coral este cea mai mare sinagoga.

Templul Coral, Bucuresti Templul Coral, Bucuresti

Din anul 2004, Templul Coral din Bucuresti este trecut pe lista monumentelor istorice din Bucuresti. De-a lungul celor 148 de ani de existenta, lacasul de cult mozaic a trebuit sa indure multe din cauza intolerantei romanilor. De exemplu, acestia au incendiat sinagoga exact inainte de inaugurare.

Initiativa de a construi aceasta sinagoga apartine unui evreu polonez, Leib Weinberg, care isi dorea sa aiba un loc sfant evreiesc asa cum aveau toate marile capitale europene. Astfel, intre anii 1864-1866 s-a tot lucrat la construirea Templului Coral dupa modelul sinagogii Tempelgasse din Viena.

Templul Coral, Bucuresti Templul Coral, Bucuresti

Dupa cumpararea terenului din Mahalaua Stelei (pe langa Unirii, undeva peste drum de Teatrul Evreiesc) pentru 2400 de galbeni, arhitectii vienezi au trecut la treaba. Ceea ce vedem noi acum nu prea mai seamana cu edificiul din 1866, dat fiind ca sinagoga a trecut prin multe procese de restaurare si renovare.

De fapt, chiar si acum se mai lucra la renovarea cladirii, lucrarile aflandu-se pe ultima suta de metri (lucrarile fiind demarate in 2007).

Cu timpul, singagoga a reusit sa-si pastreze aspectul mauro-bizantin si a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe imbunatatiri: in anul 1892 s-a construit cel de-al doilea nivel al galeriei; in 1932, sinagoga a fost rasfatata cu o noua aripa care avea la parter o sala de conferinte si de festivitati si o camera a clerului, iar la etaj muzeu, arhiva si biblioteca.

Dar nici aceste imbunatatiri si nici noile decoratii nu aveau sa dureze prea mult pentru ca, in 1941, legionarii au devastat locul care fusese deja usor afectat de cutremurul din 1940. S-au folosit materiale mai ieftine pentru reconstructia care s-a terminat in 1945, asa ca a fost nevoie de o noua interventie, una mai serioasa si, speram noi, definitiva.

Templul Coral, Bucuresti Templul Coral, Bucuresti

Templul este un obiectiv istoric, un loc in care oricine poate sa intre si sa asiste la un serviciu religios. Putem doar sa ne imaginam cum a fost la inaugurarea lui in 1867 cand au venit diplomati straini si membri ai guvernului, iar cladirea era nou-nouta. Acum asteptam sa se termine renovarile ca sa patrundem si in camerele sinagogii.

La intrare, se afla si un monument in memoria victimelor Holocaustului, o menora: faimosul candelabru cu sapte brate, simbolul statului evreiesc.

Vezi mai multe poze cu Templul Coral din Bucuresti

1 comentariu

I <3 Bucuresti: Templul Coral - frumosul castel de nisip din Mahalaua Stelei
tiby
#1 -

Comentariu nou

Felicitari pentru articol, am gasit pe net c√Ęteva imagini din interior: http://www.orasul.ro/gallery/publicview/3697

- tur al sinagogilor din Bucuresti : http://www.hailabord.ro/2013/09/turul-sinagogilor-bucuresti-primul-ghidaj-hai-la-bord.html

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera