I <3 Bucuresti: casa din Capitala unde s-a stins din viata Mihai Eminescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nu stiu cati dintre voi cunosc faptul ca Mihai Eminescu s-a stins din viata in Bucuresti, in urma cu 125 de ani.

Mai mult ca sigur, la un moment dat ni s-a spus acest lucru la lectiile de romana din generala, dar daca m-ati fi intrebat in urma cu cateva zile unde a murit Eminescu, nicio clipa nu m-as fi gandit ca pe o strada din Bucuresti pe care o strabat atat de des cu bicicleta: str. Plantelor.

Aici, la numarul 9, exista o placa de marmura pe care stau scrise urmatoarele: "In acest loc s-a aflat Sanatoriul Caritatea, unde a incetat din viata, la 16 iunie 1889, marele poet roman Mihai Eminescu." [In alte locuri, data oficiala a mortii lui Mihai Eminescu este 15 iunie, 1889].

Casa din Bucuresti unde a murit Mihai Eminescu Casa din Bucuresti unde a murit Mihai Eminescu

Cladirea nu mai este de mult sanatoriu, iar ceea ce vedem acum aici nu este casa in care Eminescu si-a petrecut ultimele zile din viata. Sanatoriul Caritatea a fost daramat si pe locul sau s-a ridicat in perioada interbelica un imobil cu etaj.

Cauza mortii lui Mihai Eminescu ramane un mister si exista teorii care spun ca ar fi fost otravit, asasinat. Diagnosticul pe care il cunoaste toata lumea este de "sifilis" (congenital matern cu paralizie generala progresiva). Insa, se pare ca adevarata cauza a mortii a fost tratamentul cu mercur si morfina la care a fost supus, un tratament despre care se spune ca l-ar fi facut sa-si piarda si mai mult mintile.

Neghina R, Neghina AM (Departmentul de Parazitologie, Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes, Timisoara) afirma ca: "dupa analizarea ipotezelor medicale, concluzionam ca el a suferit de tulburare bipolara si a murit datorita intoxicarii cu mercur, un tratament inadecvat administrat ca urmare unui diagnostic incorect (sifilis). Internat in locuri inadecvate si tratat de catre medici incompetenti, el a suferit nu doar fizic ci si moral, nu s-a putut adapta stressului si a murit in mod prematur".

Casa din Bucuresti unde a murit Mihai Eminescu Casa din Bucuresti unde a murit Mihai Eminescu

In sanatoriul Caritatea, Eminescu a fost bagat cu forta de prieteni, iar in dimineata zilei de 15 iunie, 1889, ora 04:00, dupa cateva luni petrecute in sanatoriu, este descoperit fara suflare.

Legenda mai spune ca autopsia a fost efectuata a doua zi, iar creierul sau a fost uitat langa o fereastra, unde a fost ciugulit de pasari.

Despre moartea lui Mihai Eminescu, G. Calinescu scria: "Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale."

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera