I <3 Bucharest: Statuia Lupoaicei - scurta istorie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ori de cate ori mergem sa petrecem in Centrul Vechi, trecem pe la Lupoaica, nu? A devenit deja un loc de intalnire, exact ca Mecul de la Unirii. Insa trebuie sa stim ca este un monument important din Bucuresti, cu istorie si care a marcat de-a lungul timpului mai multe zone din Bucuresti.

A fost plimbata prin toate zonele istorice ale Capitalei, probabil pentru ca plimbatul statuilor a fost o solutie de infrumusetare a diferitelor zone.


Sursa foto

Monumentul a aparut in 1960 si a fost un dar din partea Municipalitii Romei, cu ocazia implinirii a 40 de ani de la incoronarea regelui Carol I ca domnitor al Romaniei.

Inainte de anul 2010, statuia Lupoaicei cu Pui era situata in Piata Romana; acum, gasiti statuia la Piata Sfantul Gheorghe (fosta Piata Romei).

Statuia a fost asezata prima oara in Palatul Artelor, o cladire impresionanta aflata in capatul perspectivei ce se deschidea de la intrarea principala in parc, din piata 11 Iunie, spre Dealul Filaretului. In anul 1931 lupoaica isi pazea puii pe Dealul Mitropoliei.

Apoi statuia "Lupoaica cu Lupii" a fost mutata in incinta Arenelor Romane, in Parcul Carol 1 de la Tineretului, sub alt acronim: SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul și Poporul Roman), la 7 Septembrie 1960.

In anul 1965 statuia puteafi admirata in mijlocul parculetului din Piata Dorobanti. 

 
Lupoaica la Mitropolie si in Piata Romei

A stat acolo cateva decenii, acomodandu-se bine locului si bucurandu-se de liniste si lipsa atentiei publice. In 1997 insa, cu ocazia vizitei la Bucuresti a prim ministrului italian Romano Prodi, a fost mutata demonstrativ in Piata Romana (care isi luase numele de la strada Romana, azi strada Mihai Eminescu).

2010 a venit cu o alta mutare, in urma unei discutii intre primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu si ambasadorul Italiei, care au luat hotararea sa amplaseze statuia pe Bulevardul I.C. Brtianu, in fata magazinului Bucuresti.

Trebuie sa mai stim faptul ca statuia este o copie a celei din Roma, cate poarta denumirea de Lupa Capitolina.

Lupa Capitolina este legendara lupoaica care i-a alaptat pe Romulus si Remus, fondatorii traditionali ai Romei. Inca din secoul al XVIII-lea, oamenii de stiinta au avut probleme in a identifica originile statuii simbol a Romei. 

Pana de curand s-a crezut ca Statuia Lupoaicei este o lucrare etrusca din secolul al V-lea i.Hr., insa ulterior s-a descoperit ca "Lupa Capitolina" a fost realizata abia in secolul al XIII-lea.

Originalul este pastrat in ''Museo Nuovo'' din Palazzo dei Conservatori din Roma, insa mai mult monumente sunt  prezente in intreaga lume. 

Sursa: wikipedia
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera