Descopera Bucurestiul la pas: un itinerariu de plimbat prin locurile frumoase ale orasului - partea IV

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucurestiul este un oras care merita descoperit plimbandu-te prin el - doar asa vei vedea contrastul dintre nou si vechi, istorie si legenda.

Cu ochii larg deschisi, plimbandu-te printre stradutele sale, vei vedea tot felul de elemente inedite, care-ti vor capta atentia si care transforma Capitala intr-un loc unic.

Va propunem patru itinerarii cool de descoperit Bucurestiul la pas si va invitam sa va lasati purtati de magia fiecarui element in parte.

Si cum orice loc cool care merita parcurs are nevoie de oameni cool care sa faca asta, iti propunem sa asociezi fiecare traseu de parcurs cu unul dintre tricourile Ursus preferate.

Fiecare traseu merita propriul sau tricou cool, asa ca te invitam sa-l vezi pe cel de-al IV-lea:

Tricoul Stars: Kiseleff - Aviatorilor - Calea Victoriei

1.PNG

V-am invitat sa descoperiti Bucurestiul mergand pe jos si urmand trasee inedite prin oras. Dupa prima, cea de-a doua si cea de-a treia parte, va propunem cel de-al patrulea intinerariu pe stradutele Capitalei.

Ultimul traseu pe care ti-l propunem isi are startul pe soseaua Kiseleff. Aceasta se afla in Sectorul 1 si poarta numele contelui Pavel Kiseleff care a avut ideea sa o infiinteze in vremea in care conducea administratia militara ruseasca a Tarii Romanesti, respectiv intre 1829 si 1834.

A fost construita incepand cu 1844 cu contributia peisagistul Mayer din Viena si ulterior Fr. Rebhuhn, de aici si asemanarea cu "Avenue des Champs-Elysées" din Paris si cu Parcul Prater din Viena.

La acea vreme, aceasta sosea era incadrata de parcele de pamant arat si lanuri de ovaz. Mult mai tarziu a fost extinsa pana la Arcul de Triumf.

Primul muzeu care a fost construit a fost Muzeul de Geologie, in perioada 1906-1908, iar pentru constructia actualului Muzeu al Taranului Roman au fost nevoie de cateva decenii (1912-1941) ca sa fie gata.

Cladirea Muzeului National de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a fost construita in perioada 1904-1906.  Muzeul Satului a fost amenajat in 1936 avand o suprafata de 15 hectare si adapostind 300 de constructii.

Este un loc incarcat de istorie si ideal pentru ca tu sa te plimbi si sa te opresti la toate atractiile pe care le vei gasi aici.


Sursa foto hetel.ro

1.jpg

Daca tot esti pe Kiseleff, atunci afla ca la numarul 35-37 vei gasi casa Miclescu, singura care se deosebeste evident de restul drumului cochet si verde.

Printre resedintele de ambasadori ferchezuite si "intermopanate", cu paza la poarta si garduri impenetrabile cu privirea, paragina casei Miclescu are un aer aproape natural la sosea, ca o batranica fara farduri si peruci.

Construita pe la inceputul secolului 20 in stil neoromanesc, a apartinut pana in '48 generalului Radu Miclescu.

"Casa unchiului meu era situata aproape de Arcul de Triumf, pe calea celor bogati, numita Pavel Kiseleff in onoarea generalului rus de numele caruia se leaga, cu bune si cu rele, perioada Regulamentului Organic. Casa a fost construita de tatal lui Miclescu in stil brancovenesc, fiind una din putinele de acest gen in zona.

Era aproape unica in arhitectura ei, cu un turn ornat intr-o parte, restul casei inconjurand un salon imens, atingand acoperisul. Gradinile foarte intinse cuprindeau un teren de tenis, grajduri pentru cai, o sera si un garaj, totul imprejmuit de un gard de fier. La poarta veghea o santinela in uniforma, pazind casa in permanenta", noteaza Radu R. Florescu in cartea Ceausescu si colonelul Miclescu.

E un loc ce nu trebuie ratat, nu zici?

Incet, incet vei ajunge in zona Aviatorilor, unde te vei pierde vizual uitandu-te la casele superbe si legendare pe care le vei gasi aici.

Noi iti propunem trei variante.

1. Vila D. Ionescu, castelul de la sosea

Vila cu donjon, creneluri si gargui se afla in rondul Francis de pe strada Gh. Bratianu la nr. 26, intre soseaua Kiseleff si Bulevardul Aviatorilor.

Se gaseste pe lista monumentelor istorice din Bucuresti sub banala titulatura "casa". O gasesti usor intrand printre ambasadele Rusiei si Canadei de pe Kiseleff pe strada Tuberozelor si mergand pana la rondul cu bariera.

Constructia este opera a arhitectului Toma T. Socolescu si a fost ridicata in anul 1927 pe strada care se numea atunci Mihai Kogalniceanu.

2. Casa Oromolu - cu amorasi si marchiza

Intr-o lista a caselor frumoase si cu istorie din Bucuresti nu putea sa nu fie mentionata si Casa Oromolu, cea din imediata vecinatate a Guvernului si prin care incepe Bulevardul Aviatorilor (adresa exacta fiind Bulevardul Aviatorilor nr. 8).

Casa a fost construita intre anii 1926-1927 si este opera marelui arhitect Petre Antonescu (1873-1965) - cel care a proiectat si Arcul de Triumf, Palatul Primariei Capitalei, Palatul Bancii Marmorosch Blank, Palatul Facultatii de Drept si Palatul Cretulescu.

In fata, la intrare, marchiza din metal si sticla da impresia intrarii intr-un palat, zidurile sunt decorate cu frunze groase sculptate si amorasi de ghips, iar fiecare colt al cladirii si cadrele ferestrelor sunt decorate cu motive neobaroce.

Despre Casa Oromolu Andrei Pippidi scria: "trebuie pastrata ca imagine a unui stil de viata si a esteticii unei epoci care nu se poate sterge din istoria noastra. Astfel, disparitia, una dupa alta, a urmelor acestui trecut risca sa ne transforme intr-o plebe anonima si rapace".

3. Casa cu tigru si dragon

Casa pe care o vei gasi aici nu pare spectaculoasa. Ca multe case vechi ale capitalei, de la distanta pastreaza un anonimat discret si gri, aratandu-si secretele numai celui care are curiozitatea sa se uite cu atentie, de aproape.

Daca vei face si tu asta, vei vedea niste elemente foarte interesante cum ar fi un tigru si un dragon si mai mult ca sigur vei crede ca ai ajuns pe platourile de filmare de la Game of Thrones si nu pe Bd. Aviatorilor, in coasta dreapta a statuii cu acelasi nume, la coltul cu strada Arh. Ion Mincu.

Urmatoarea oprire iti propunem sa fie in Piata Victoriei (str. Buzesti, nr. 61), unde ai sa vezi cel mai ingust magazin din Capitala si, probabil, din lume.

Intrarea in magazin se face prin scara blocului, fiind amenajat, cel mai probabil, in locul unei foste ferestre a acestei scari.

E un loc cel putin inediat si ar fi pacat sa-l ratezi, nu crezi?

Iti propunem apoi sa te plimbi pe Calea Victoriei, unde vei gasi tot felul de elemente interesante, printre care si Palatul CantaCuzino si, implicit, Muzeul Enescu.

Este o constructie superba din punct de vedere estetic, incarcata de istorie si care gazduieste o gradina de basm in spatele sau, pe care te-am sfatui sa nu o ratezi.

2.jpg

37842640221.jpg

Ultima oprire va fi tot pe Calea Victoriei, la Casa Mita Biciclista - cu lei, heruvimi si cupidoni.

Maria Mihaescu, pe numele ei adevarat, si-a castigat renumele de "biciclista" pentru ca a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta, pe Calea Victoriei, imbracata in pantaloni. Se mai spune ca avea ghidon de argint si o casheta de matase.

De asemenea, avea o masina coupe, nu putea sa manance decat la Athenee Palace, isi vopsea parul la cel mai chic coafor de pe Calea Victoriei si a fost prima femeie care s-a balacit in mare imbracata intr-un costum de baie considerat sumar, pentru ca toata lumea, la acea vreme, facea baie in halat.

A frant multe inimi, printre care si pe cea a lui Nicolae Grigorescu, Octavian Goga, regele Ferdinand sau regele Portugaliei.

De altfel, casa de langa Biserica Amzei ar fi primit-o chiar de la un amant bogat (multi spun ca de la insusi regele Ferdinand), pe la 1900 - o cladire superba cu fatadele fastuos impodobite, in stil baroc si cu influente art nouveau, cu capete de lei, heruvimi si cupidoni. Casa poate fi admirata pe strada Biserica Amzei la numarul 9 si a fost construita de arhitectul N.C. Mihaiescu.

Acesta a fost traseul care s-ar potrivi foarte bine cu un tricou Ursus People, pe care il gasesti aici.

1.PNG

Ai vazut si tu tricourile Ursus? Arata foarte bine, incearca-le si tu!

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera