Descopera Bucurestiul la pas: un itinerariu de plimbat prin locurile frumoase ale orasului - partea III

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucurestiul este un oras care merita descoperit plimbandu-te prin el - doar asa vei vedea contrastul dintre nou si vechi, istorie si legenda.

Cu ochii larg deschisi, plimbandu-te printre stradutele sale, vei vedea tot felul de elemente inedite, care-ti vor capta atentia si care transforma Capitala intr-un loc unic.

Va propunem patru itinerarii cool de descoperit Bucurestiul la pas si va invitam sa va lasati purtati de magia fiecarui element in parte.

Si cum orice loc cool care merita parcurs are nevoie de oameni cool care sa faca asta, iti propunem sa asociezi fiecare traseu de parcurs cu unul dintre tricourile Ursus preferate.

Fiecare traseu merita propriul sau tricou cool, asa ca te invitam sa-l vezi pe primul:

Tricoul Stars: Moara lui Assan - Casa Fagure - Nicoresti - Polona

V-am invitat sa descoperiti Bucurestiul mergand pe jos si urmand trasee inedite prin oras. Dupa prima si cea de-a doua parte, va propunem cel de-al treilea intinerariu pe stradutele Capitalei.

Dam startul pe stradutele dintre Obor si Stefan cel Mare, la Moara lui Assan.

Moara lui Assan a fost prima moara cu aburi de pe meleagurile noastre. Numele ii vine de la George Assan, negustor, care a cumparat terenul de la Obor si a infiintat acolo moara si apoi fabrica de paine in 1853.

Desi Assan n-a apucat sa o vada in toata splendoarea ei functionala, murind in 1866, fabrica Assan s-a dezvoltat foarte mult si bine pe mainile urmasilor (fiii Basil si Gheorghe), extinzandu-si activitatea mai departe de zona cerealelor, fainii si painii, spre industria uleiurilor vegetale, lacurilor, vopselelor si sapunurilor.

In prezent vei vedea doar ruinile, dar acestea sunt in continuare spectaculoase, chiar daca autoritatile nu au facut nimic in ceea ce priveste acest loc.

Te invitam apoi sa te plimbi pe strazile Eminescu-Polona-Tunari si sa faci o oprire la Casa Fagure - un ansamblu de locuinte care a fost desemnat cea mai frumoasa cladire de locuit din Bucuresti la editia din 2014 a Anualei de Arhitectura.

Noi am numit-o "Casa Fagure" si atunci cand am vazut-o am crezut ca am ajuns pana in Olanda, unde am mai vazut astfel de cladiri de locuit.

Este un deliciu vizual, asa ca o sa-ti placa sa-ti pui imaginatia la incercare si sa vezi cum ar fi fost daca tu ai fi locuit aici.

In aceeasi zona, pe care ai putea sa te pierzi printre strazile labirintice, ai sa vezi si intrarea Nicoresti, straduta lata de 1,5 metri din Bucuresti si care ne aduce aminte de strada Sforii din Brasov.

O gasesti mergand pe strada Polona, pe dreapta cum vii dinspre Dacia, dupa Intrarea Bravurii.

Este linistita, n-are masini parcate pe trotuare [sic!], n-are nici graffiti pe peretele gol de sub teava de gaze (desi ar fi fost o idee tare simpatica sa pictezi acolo o priveliste monumentala, interiorul caselor de alaturi sau macar... o strada mai larga). Plus de asta, e un bun spatiu de fotografii :)

Urmatoarea pe lista este strada Alexandru Philippide - superba, plina de vile si conace in stil neo-romanesc, cu peste 100 de ani in spate, unele renovate, altele parasite sau, poate, chiar bantuite.

Ne-am minunat la fiecare poarta, dar cand am ajuns la cea de la numarul 9... ne-am zis ca am dat peste o adevarata comoara.

In curtea unui conac ce parea parasit, stateau ingramadite cinci masini de epoca, adevarate bijuterii pentru orice colectionar.

Trei dintre ele erau Renault 16, iar doua erau Jaguar XJ6. In fata casei mai era parcat inca un Jaguar XJ12.

Inca o forma prin care Bucurestiul isi arata unicitatea!

Ultima oprire va fi pe strada Beldiceanu colt cu Cihoschi, in zona Dorobanti, unde vei vedea o alta casa superba a orasului.

Constructia pare rupta din cartile rusesti de povesti, se afla langa colegiul Goethe, iar noi am denumit-o - House of fun cu pauni, dragoni si cruci.

Arhitectura casei si atentia pentru detalii te va lasa fara cuvinte si este una dintre comorile ascunse ale orasului, care speram sa reziste in timp.

In ceea ce priveste semnificatie, se pare ca paunii sunt un motiv frecvent in motivele arhitecturale neoromanesti, facand parte din cadrul mai larg al pomului vietii, din care urca vita de vie (alt motiv frecvent), simbolizand viata, in care se impletesc dragoni, simbolizand raul, si vulturi, simbolizand binele.

Acesta a fost traseul care s-ar potrivi foarte bine cu un tricou Ursus People, pe care il gasesti aici.

Ai vazut si tu tricourile Ursus? Arata foarte bine, incearca-le si tu!

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera