Descopera Bucurestiul la pas: un itinerariu de plimbat prin locurile frumoase ale orasului - partea I

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucurestiul este un oras care merita descoperit plimbandu-te prin el - doar asa vei vedea contrastul dintre nou si vechi, istorie si legenda.

Cu ochii larg deschisi, plimbandu-te printre stradutele sale, vei vedea tot felul de elemente inedite, care-ti vor capta atentia si care transforma Capitala intr-un loc unic.

Va propunem patru itinerarii cool de descoperit Bucurestiul la pas si va invitam sa va lasati purtati de magia fiecarui element in parte.

Si cum orice loc cool care merita parcurs are nevoie de oameni cool care sa faca asta, iti propunem sa asociezi fiecare traseu de parcurs cu unul dintre tricourile Ursus preferate.

Fiecare traseu merita propriul sau tricou cool, asa ca te invitam sa-l vezi pe primul:

Tricoul Weekend: Vatra Luminoasa - Mantuleasa - Stavropoleus - Ateneul Roman - Biserica Rusa

Iti propunem sa pornesti din partea de est a Bucurestiului, in sectorul 2, undeva la marginea vechiului oras, unde vei gasi cartierul Vatra Luminoasa - o zona frumoasa, linistita, cocheta si plina de verdeata.

Cartierul a fost construit in primii ani de dupa cel de-al doilea razboi mondial, prin ‘46-’48, de catre comunisti si intreaga zona este un amestesc de blocuri si case vechi, peste care troneaza Arena Nationala si Turnul de parasutism.


foto: Damian Horațiu Sultănoiu / Vatra Luminoasa

Urmatoarea oprire va fi pe Popa Nan, o strada plina de povesti, de cladiri frumoase si de istorie.

In apropierea ei se afla Crucea de Piatra (o cruce de piatra fiind tot ce a mai ramas din celebrul bordel, dar despre asta altadata), dar si locul unde Mihai Eminescu s-a stins din viata sau o casa in care a trait si creat Marin Preda.

Plimbandu-te pe Popa Nan, vei mai vedea o alta minunatie - un castel (cu ghilimelele de rigoare, caci nu e chiar castel in adevaratul sens al cuvantului) prins in iedera.

O cladire fascinanta.

Asta este locul unde Maria Tanase a trait ultimii ani din viata. "Castelul" de pe Popa Nan nr. 32 a fost ultimul camin al marii artiste, s-a stins aici in vara lui 1963.

Din Popa Nan, vei ajunge pe Mantuleasa, locul de inspiratie a lui Mircea Eliade.

Pe Mantuleasa e surprinzator ca, desi "progresul" se vede in magazinele, terasele, benzinaria, cladirea de birouri care au rasarit acolo, strada isi pastreaza aerul linistit si vechi, dat de eleganta blocurilor, de micile detalii cum ar fi finisajele, florile de la balcon, usile masive.

Strada are un aer discret si delicat, de lume care isi accepta resemnata disparitia lenta. Blocurile sugereaza eleganta de acum jumatate de secol, dar multe dintre ele au zidurile scorojite, bucati rupte din balcoane si nu au mai vazut vopsea de foarte mult timp.

Mircea Eliade o vedea misterioasa, undeva la limita dintre fantastic si realitate.

Vei ajunge la Unirii, unde trebuie sa vezi Templul Coral, cu o fatada dantelata si colorata, lucrata cu multa minutiozitate, ca si cand un bijutier ar fi fost arhitectul.

In Bucuresti mai exista doar 6 sinagogi, iar Templul Coral este cea mai mare dintre ele.

Din anul 2004, Templul Coral din Bucuresti este trecut pe lista monumentelor istorice din Bucuresti, un loc in care oricine poate sa intre si sa asiste la un serviciu religios.

De la Unirii este doar un pas spre stradutele Centrului Vechi, pe care daca le explorezi nu la o ora de varf, o sa-ti placa linistea gasita aici si vei putea sa faci exercitii de imaginatie despre cum obisnuia sa arate zona, in timpul Micului Paris.

Te invitam sa vezi si Hotelul Concordia, de pe strada Smardan nr. 39, locul unde s-a hotarat Unirea Principatelor Romane si alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al Tarii Romanesti.

Era unul dintre cele mai selecte localuri ale capitalei, datorita restaurantului cu specialitati frantuzesti, italiene sau gemane, cafenelei sau salii de biliard.

Hotelul avea 90 de camere si era numit "cel mai european hotel din Bucuresti". Insusi Tolstoi era un client obisnuit al cafenelei Brener, care se afla la parterul cladirii.


Asa era reprezentat in tablouri. Nu exista fotografii cu hotelul din vremurile lui de glorie - sursa

De la Concordia si pana la Biserica Stavropoleos e doar un pas si ar fi bine sa-l faci.

Biserica a fost construita in 1724 la initiativa calugarului grec Ioanichie in Mahalaua Ghiorma Banul, zisa si Mahalaua Grecilor.

In prezent, biserica trece drept unul dintre cele mai valoroase monumente ale stilului arhitectonic brancovenesc facandu-se constant eforturi pentru intretinere si restaurare.

Ultimele lucrari de prezervare de altfel au fost efectuate in 2003 pentru curtea interioara - lucrarile au costat cam 30 de mii de dolari.


Sursa foto 1, 2

Te invitam apoi sa traversezi prin spatele CEC-ului de pe calea Victoriei, sa ajungi la Cismigiu, iar apoi pe Stirbei Voda, unde vei descoperi Palatul Cretulescu.

Palatul Cretulescu (sau Kretzulescu) este amplasat langa Parcul Cismigiu, in partea dinspre strada Stirbei Voda. A fost construit la inceputul secolului al XX-lea dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, in stil renascentist francez, iar in perioada interbelica aici a functionat un Muzeul de Arta Religioasa.

Din 1972, aici este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Invatamant Superior al UNESCO.


Sursa foto 1, 2

Daca tot esti prin preajma Cismigiului, atunci poti merge si pana la Berzei, locul unde se pot vedea graff-urile superbe ale artistilor stradali Allan Dalla si Pisica Patrata.

Pas cu pas, dinspre Stirbei Voda, vei ajunge la parcul de la Sala Palatului, pana la una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, Ateneul Roman.

Ateneul este una dintre cele mai frumoase si emblematice cladiri din Bucuresti.

Aceasta a fost facuta din banii bucurestenilor, adunati in campanie nationala: "Dati un leu pentru Ateneu"... Si bucurestenii au tot dat timp de 28 de ani.

Ateneul Roman a scapat ca prin minune de bombardamentele din '44.

De la Ateneu nu este multa pana la Amzei, locul unde vei gasi la Gradina de Citit - spatiu urban de la Biblioteca Metropolitana.

Spatiul neconventional este specoal creat pentru cei care au nevoie de un moment de respiro, din agitatia orasului, si care vor sa se relaxeze putin intr-un decor ce pare rupt dintr-o poveste.

Si pentru ca tot suntem la capitolul oaze si delicii vizuale, iti propunem un popas la Schitul Darvari.

Constructia numara aproape doua secole de cand familia Mihail si Elena Darvari a construit un mic lacas de rugaciune pentru ei si apropiatii lor.

De atunci si pana astazi, schitul s-a transformat de nenumarate ori, fiind inclusiv reconstruit din temelii in perioada interbelica.

Finalul primului traseu va fi la Biserica Rusa, ascunsa printre cladirile de la Universitate (Strada Ion Ghica Nr. 3).

Cladirea, realizata sub conducerea arhitectului rus Prevbrajenschi, este construita in stil tipic rusesc - cele 7 cupole care aduc aminte de Piata Rosie o fac inconfundabila in peisajul bucurestean.

Un lucru mai neobisnuit, pe care nu l-am vazut si in alte parti, e faptul ca in interiorul bisericii se gaseste o mica biblioteca de carti religioase. Interesant, nu?

Acesta a fost traseul care s-ar potrivi foarte bine cu un tricou Ursus Weekend, pe care il gasesti aici.

Ai vazut si tu tricourile Ursus? Arata foarte bine, incearca-le si tu!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera