Cartierul Rahova - un dus rece la periferia Bucurestiului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Imagine tip a periferiei, atat geografice, cat si sociale, dar si de mentalitate, Rahova a fost mereu la marginea orasului mare, un loc unde se arunca ce nu incapea in modernitate.

Numele provine de la orasul bulgarescu Rahovo, unul dintre locurile unde s-au dat lupte in Razboiul de Independenta si cartierul se polarizeaza in jurul a doua mari artere - Calea Rahovei si Calea 13 Septembrie.

Este delimitata de Soseaua Antiaeriana, Drumul Sarii si rondul Panduri, strazile George Cosbuc, Viilor si Salaj.

Rahova sau unul dintre cele mai rau famate cartiere din Bucuresti, era locul in care se adaposteau oamenii handicapati din oras.

I se mai spunea Podul Calicilor sau Drumul Florareselor; astazi, cartierul si-a schimbat forma, dar nu fondul. Podul Calicilor era principalul drum de acces catre Alexandria - astazi, soseaua Alexandriei bate pamantul catre Teleorman, taramul lui Liviu Vasilica.


Podul Calicilor la 1856 - Sursa foto

Podul era inconjurat de cersetori si oameni nevoiasi pe care autoritatile i-au alungat si au redenumit drumul Calea Craiovei, pentru a indeparta reputatia proasta.

Legea tiganeasca se intindem inca peste Podul Calicilor, insa industrializarea i-a adus la oras pe oamenii de la tara, cu preocuparile lor si cu alte mentalitati. S-au supus legilor si lumii tiganesti. Periferia geografica a disparut cu timpul, dar nu si cea a mentalitatilor.


Sursa foto

Calicul de acum sute de ani este handicapul Bucurestiului zilelor noastre; o mahala care pe vremuri era ticsita de oameni cu handicap fizic, astazi a devenit mahalaua oamenilor al caror handicap este faptul ca poarta amprenta istoriei.


Sursa foto

In serile tarzii mergi prin Rahova cu un nod in stomac. Vremurile s-au schimbat, insa in aer mai pluteste inca un iz de frica.

In Rahova vezi de toate, poate asta si e frumusetea locului. Unii spun ca e un cartier spurcat, altii n-ar mai pleca de acolo. Miroase a shaorma, a naftalina si a piata. Rahova e un oras in alt oras mai mare - Bucurestiul. E ca un sat in sudul Romaniei in care timpul trece altfel...sau nu trece.

Cartierul Ravoha e un dus rece pentru oamenii care nu locuiesc in el.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera