Zilele Bucurestiului (3) si Noaptea Alba cu Urban Art

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa ce am dat o tura infrigurata pe la skaterii de pe Kiseleff, am tropotit spre centru, unde se tineau concerte (in Centrul vechi) si proiectiile de la Urban Art luminau Universitatea, Arhitectura si Casa Poporului, iar la Izvor canta deja Bryan Adams.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Pentru incalzire, am facut o vizita prin Centrul vechi, unde ne-am zgait la trasurile frumos impodobite cu flori, care toata ziua se plimbasera in trap usor prin jurul Bancii Nationale.

Aseara erau parcate la Coada Calului, spre deliciul oamenilor care isi faceau poze cu ele ca la balci, urcandu-se pe bancuta vizitiului. Dar nu aveau voie, asa ca un gardian plictisit venea periodic sa strice cheful pustimii, care astepta ca el sa plece, ca apoi sa calareasca iar trasurile. "Da' la ce le-au mai adus, daca nu le putem atinge?". Just.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

La Scena Rotunda plasata la capatul strazii Stavropoleos canta intr-o mare de oameni Margineanu, din concertul caruia am mai prins o bucata de Raluca.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba
Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Am dat o raita pe la Unirii, dar dromaderii de la circul Globus dormeau, iar lamele pareau cam emotive sub ploaia de blitzuri, asa ca le-am lasat si am facut o plimbare pe bulevardul cu fantani, spre Casa Poporului, plimbare echivalenta cu inotul in amonte, pentru ca valuri-valuri de oameni se miscau eratic printre masutele micilor mestesugari cu linguri de lemn, turta dulce, blide de lut, invaluiti cu totii de aroma de floricele, miros de vata de zahar pe bat si fum de mici.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

La Casa Poporului se schimbau proiectiile cam rar intr-o muzica electronica agasanta, asa ca n-am asteptat artificiile si rau am facut(*), ci ne-am intors la multi-proiectiile de la Universitate, vrand sa intram in drum si la Muzeul de Istorie. Noaptea alba fiind, era inchis de la 9:30.

Inapoi la Universitate, am constatat ca se adunase deja o multime consistenta de curiosi care se zgaiau la Festivalul de proiectii arhitecturale, editia a doua, extins anul asta si pe cladirile Arhitecturii, Universitatii si Coltea, nu doar pe Casa Poporului, ca anul trecut.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Acum... Povestea cu proiectiile pe cladiri e ceva fascinant, care cere probabil foarte multa munca si resurse. Cu atat mai mult cu cat este facuta de Zilele Bucurestiului, cand iese in strada tot bucuresteanul, de la vladica urbana la opinca de Ferentari, cred ca targetul caruia i s-a adresat show-ul de proiectii a fost extrem de restrans.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Langa mine se intreba cineva daca in afara de autor oare mai pricepe cineva sensul abscons al realizarii artistice care tocmai se derula pe Arhitectura. Lumea venea, casca gura, nu pricepea mare lucru, se uita la culorile frumoase, apoi pleca la coada la mici.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba
Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba
Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba
O idee buna ar fi fost acoperirea geamurilor cu panza alba sau hartie, cum a fost la Arhitectura. Asa, toate ferestrele au dat gauri negre in imagini.


Un -scuzati expresia- tigan a venit la noi sa ne intrebe curios ce mama dracului se intampla acolo. I-am explicat cam despre ce era vorba, iar el a conchis plastic:
- Deci toti oamenii astia s-a strans sa vada petele alea pe perete? Ptiu, doamne. Si a plecat facandu-si cruce.

Nu pot sa zic ca nu l-am inteles. Si noua ni s-a ridicat nitel spranceana, dar macar noi eram intr-un target obisnuit cu vizualurile artei urbane moderne si care le consuma, cu noduri sau nu. Dar mai mult de trei sferturi din public se uita siderat. Si cam innebunit de muzica. De fapt nu era tocmai muzica, ci un fluviu sonor de fragmente din zgomotele orasului (cred), mixat intr-o cacofonie electronica infernala.

Iarasi, asa ceva nu prinde la mare parte a publicului, mai ales cei trecuti de prima tinerete. Muzica experimentala e greu de digerat, iar cea de aseara a fost distrugatoare de multi neuroni. As fi preferat sa aud muzica sferelor si sa ma bucur de un pic de armonie sonora, nu sa mi se strepezeasca urechile ca intr-o zi obisnuita in centru.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Pe Arhitectura s-a derulat indelung o animatie destul de interesanta, dar nu prea dinamica, inceputa cu umbre chinezesti pe geamuri si continuand cu un amalgam de cuvinte si alaturari de notiuni disparate, care daca ar fi fost orientate mai mult pe latura urbana si daca s-ar fi proiectat cu ceva mai multa viteza si in combinatii mai sugestive, ar fi reusit poate sa dea impresia de iures al vietii, de univers brownian al orasului.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba

Noaptea Alba si Zilele Bucurestiului sunt facute pentru marea masa a bucuresteanului, drept pentru care mesajul, daca exista vreunul, ar trebui sa fie clar si mult mai usor perceptibil, nu criptic, ca sa reusim sa introducem subtil in mintea mitocanului ceea ce produce intelectualul. Dar sa nu dezgropam povesti cu ponei roz. Nici cubismul n-a fost inteles la vremea lui, iar in fond arta nu e pentru plebe, nu?

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba
Pe Universitate, proiectiile au fost foarte statice, ramanand multe minute in sir acolo.

Zilele Bucurestiului 2008, Noaptea Alba
un tiganus statea sinucigas exact in dreptul boxelor, strambandu-se de zgomot, dansand aiurea si tragand dintr-o punga de aurolac. Si pentru el era sarbatoare.


Un alt traseu (Cristina Foarfa)

Marea mea greseala a fost sa-mi iau bicicleta la Zilele Bucurestiului. Uitasem de multimile bucurestene si de respectul lor pentru cele doua roti, asa ca mi-am luat suficiente injuraturi, chiar si cand mergeam pe unde trebuie.

Am trecut pe la Nelu Ploiesteanu unde se stransese tot poporul nostalgic. "Pfiu, ce m-a incalzit asta la inima" spunea emfatic un domn la mobil familiei ramase acasa. Buluc de lume, ca doar e chef in Bucuresti. Ce-am remarcat e ca multi se imbracasera la tol festiv, ca sa nu mai ziceti ca nu-si respecta orasul.

Cu bicicleta de coarne, m-am strecurat spre BNR. Acolo, lume multa si un covor rosu il asteptau pe Costel Busuioc, mandria noastra nationala. Daca inainte de concert spatiul parea suficient, dupa aparitia lui Costel nu mai aveai loc sa arunci un pai. Costel nu canta el rau, ba din contra, dar, cum nu aveai loc de pai, deci nici de bicicleta, am stat pe margine de unde se auzea fix nimic.

Sunetul prost a indepartat multa lume "fana" a muzicii clasice spre mai clasicii mici si bere. Sau spre Margineanu pe care nu l-am recunoscut la inceput, asa de cuminti erau melodiile pe care le canta. Si-a revenit repede la cele lumesti si cunoscute. Tot buluc de lume, astfel incat accesul pe-o parte se oprise, trebuind sa ocolesti pe Smardan sa prinzi cu coada urechii ceva.

Vestea buna e ca am avut "privilegiul" sa prind Atelier 39 deschis si sa vad expozitia Euromaniac (galeria e deschisa... ocazional, cum am aflat la telefon, din lipsa de galerist. Suni, mai suni inca o data, poate vine cineva sa-ti deschida). Desi controversata si blamata, expozitia mi s-a parut mult mai soft decat imaginea de blasfemie suprema din media.

Dupa Bryan Adams, care s-a auzit si el prost, in fata unei multimi venite acolo pentru ca e moca (ma intreb cati ar fi platit bilet) si pentru fata lui Adams de adolescent etern cu priza la gagici (cute&fluffy), m-am intors in Piata Universitatii, la Urban Art.

Acolo, public mai putin, dar mai simpatic. Pe la 11:30 era o instalatie cu ochi care te urmaresc a grupului 2Meta (autori: Romelo Pervolovici, Maria Manolescu, Andrei Gheorghe). Ochii erau proiectati pe arhitectura si-i urmareau pe cei care treceau pe acolo, cel putin teoretic, pentru ca era multa lume si ametisera si ei.

ochi

Foarte, dar foarte tare, a fost proiectul interactiv al unor spanioli, nu le-am retinut numele, cu lanterne, muzica si lumini. Practic, fiecare fereastra a Arhitecturii (pe care se lipise, de data asta, hartie mata) era o clapa a unui instrument muzical care se declansa cu o lanterna. Senzorii se prindeau unde puneai lanterna, fereastra se lumina si se auzeau sunete specifice. Publicul se juca cu lanterna si efectul era, intr-adevar, spectaculos.

spanioli

All in all, a fost o sarbatoare pentru tot poporul, genul de eveniment unde vezi toate categoriile de bucuresteni, care mai de care mai dornic de-o romanta si-un mic. Vazand cata lume era ieri pe strazi, mai ca ne venea sa zicem ca ce-si mai iubesc oamenii orasul, dar vazand cat gunoi au lasat in urma, mai ca ne venea sa zicem ca ar mai trebui putina educatie (apropos de educatie si bicicleta, am ramas fara sa...).


(*) Ne pare rau ca am ratat artificiile, dar puteti vedea mai multe fotografii cu ele la Ciprian Chitu si cateva si la Cristian Samoila.

Vezi si cum a fost la concertul Bryan Adams de la Izvor

Vezi si Skate NightNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera