Venetia mai putin turistica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca mergeti la Venetia si ati bifat deja obiectivele clasice - Piata San Marco, Palatul Ducal, Podul Rialto - sau nu vreti neaparat sa le vedeti, ci mai degraba sa vedeti care e atmosfera orasului dincolo de zonele intesate de turisti, n-ar strica sa dati o tura prin zona universitara si prin fostul ghetou evreiesc. In zona Universitatii Ca' Foscari merita sa mergeti mai ales noaptea, daca vreti sa scapati de linistea care se asterne in restul orasului, pentru ca aceasta pare locul unde nu se doarme niciodata.

Iar in ghetou gasiti cateva cladiri vechi foarte diferite de palatele fastuoase pe care le vedeti in restul Venetiei, cinci sinagogi si cateva restaurante foarte bune si ceva mai ieftine decat cele din strazile cu vad turistic. Daca insa alegeti sa mergeti pe strada principala, catre atractiile principale, veti da si peste Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, situat in Palazzo Correr, pe care il veti recunoaste cu usurinta dupa steag si dupa vitrinele aflate catre strada, unde este expusa arta romaneasca.

Asadar, daca ziua tot orasul pare cuprins de frenezie si pe fiecare straduta, oricat de ingusta, misuna si clipocesc din aparatele foto turistii, noaptea se lasa o liniste explicabila: probabil ca toata lumea e obosita de lungile peripluri si se pregateste pentru cele din ziua urmatoare, cafenelele si restaurantele se inchid, gondolele se odihnesc in "parcare".  In astfel de momente, cartierul studentesc se poate remarca prin faptul ca e singurul care nu doarme. Ba chiar, pe la 2-3 dimineata, e in plina frenezie, iar dupa ce se inchid, cu greu, carciumile, studentii raman sa petreaca sau sa dezbata pe strazi, pe scari si pe poduri.

Venetia Venetia Venetia
Venetia Venetia Venetia

Corpurile Universitatii Ca' Foscari impanzesc aproape tot orasul, dar cladirea principala, Palatul Foscari, se zareste imediat ce treci podul din fata garii, fiind situat intre Rialto si San Marco. Pe acolo isi cauta cazare majoritatea studentilor si, desi preturile nu sunt deloc mici, se vede ca Venetia e plina de studenti care, daca ziua stau la cursuri sau in biblioteci sau oricum nu se deosebesc in marea de oameni care se vantura pe strazi, noaptea preiau controlul zonei si o readuc la viata. In rest, orasul e tacut noaptea, dar in cartierul studentesc viata merge mai departe.

Venetia Venetia Venetia
Venetia Venetia Venetia

Bautura traditionala venetiana se numeste Spritz si e consumata inclusiv de studenti, care, cel putin aici, nu par sa prefere berea. Spritzul (1,5 - 2 euro) este un cocktail de vin Prosecco, apa minerala si bitter - cel mai frecvent e Aperol, dar il puteti solicita si cu Campari sau Cynar. E o bautura specifica nordului Italiei si mai ales zonei Venetto. Dupa cum ii spune si numele, e de fapt o mostenire de pe vremea stapanirii austriace a Venetiei, care a durat doar cateva decenii dar se pare ca a lasat urme importante.

Venetia Venetia Venetia
Venetia Venetia Venetia

Ghetoul venetian e o adevarata zona de patrimoniu, pe care insa nu multi turisti apuca s-o bifeze. Este primul ghetou din Europa, aparut in secolul XVI, iar zidurile de demarcatie sunt inca vizibile. Desi nu e foarte intins, in ghetou exista cinci sinagogi si un muzeu. Mostenirea ebraica e deci o parte importanta a orasului, alaturi de celelalte straturi numeroase ale unor civilizatii care asteapta sa fie descoperite in fiecare colt de strada canal.

1 comentariu

Venetia mai putin turistica
cristinel petrescu
#1 -

Comentariu nou

Vreti sa vizitati venezia?Nu stiti cum?Sunt aici ptr dvs .Vizitati www.cristipetrescu.webs.com

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera