Vatra Luminoasa, strada orbilor de altadata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In partea de est a Bucurestiului, in sectorul 2, undeva la marginea vechiului oras, gasim zona Vatra Luminoasa. Cartierul este asezat de o parte si de alta a strazii Vatra Luminoasa, si are la nord soseaua Iancului, la sud strada Maior Coravu, la vest soseaua Mihai Bravu si la est bulevardul Pierre de Coubertin.

Cartierul a fost construit in primii ani de dupa cel de-al doilea razboi mondial, prin ‘46-’48, de catre comunisti. Asa isi aduc aminte locuitorii, istoria ne spune usor altceva:

La 10 noiembrie 1938, bucurestenii au participat la inaugurarea celor 75 de locuinte noi pentru muncitori, construite in Vatra Luminoasa, si la punerea pietrei fundamentale a unui grup de alte 50 de locuinte, de catre Casa Constructiilor, cartierul extinzandu-se cu timpul si devenind una dintre asezarile civilizate ale Capitalei, prin inlocuirea caselor modeste cu prispa si cerdac.(Sursa aici).

Regina Elisabeta voia sa faca acest cartier pentru nevazatori
, asadar casele erau mici, cochete, cu strazi nu foarte intortocheate. In vremea comunistilor a fost destinat muncitorilor adusi din toata tara pentru construirea noii lumi socialiste. Casele erau date in rate, si muncitorii plateau foarte mult timp pentru ele. Zona era initial formata din vile micute, cu doua etaje si cateva camere, in care erau inghesuite la gramada cat mai multe familii. Vorba era ca aceasta era o miscare “de moment”, urmand ca mai tarziu sa se construiasca locuinte suplimentare. Acest lucru nu s-a intamplat bineinteles, blocurile construite acolo fiind mai degraba schimbarea tacticii de inghesuire a sarmanului cetatean.

 vatra luminoasa

In anii ’60 – ’70, au fost construite glorioasele blocuri staliniste, tip cutie de chibrit. Pare o gluma buna, insa daca te uiti mai atent realizezi ca acestia stateau in puf, pe langa locuitorii initiali ai zonei se inghesuiau cate 4-5 familii intr-o casa. Bete de chibrit intr-adevar… in case precum acestea socialismul isi propunea construirea unei familii mari si unite, cu viata la comun. Continuand ideea, comunismul a fost construit pe bete de chibrit, dar asta e deja alta discutie…

vatra luminoasa 2

Astazi cartierul este unul “de lux”. Si asta dincolo de plusul de lux fata de perioada comunista – “obiecte casnice” cum ar fi apa, canalizare, gaze, telefon samd. Sau cum ar fi piata agro-alimentara Vatra Luminoasa si chioscurile aferente. Sau cum ar mai fi filiala Bibliotecii Metropolitane, Biblioteca publica pentru nevazatori (prima biblioteca de gen facuta la noi). Revenim la cartierul “de lux”… Cum a ajuns asa? In anii de dupa revolutie, multe case apartineau statului, care le-a vandut la fabuloase sume  - intre 100 si 150 de lei, mai pe romaneste “pe degeaba” (pentru o imagine completa – guma turbo costa 10 lei in ’90). Cine a fost "pe faza" a castigat... Asa ca astazi este plin de masini mari, de lux si casele arata "foarte nou".

vatra lumioasa 4

Din loc in loc mai intalnesti o casa care isi poarta anii la vedere, cu cate o babuta sau un mos pe trepte sau in gradina. Am intrebat “o localnica” de pretul renovarii unei astfel de case  - in jur de 50–100 de mii de euro. Si cat costa o casa in zona? In jur de 400–500 de mii de euro.

vatra luminoasa 3

Pentru mai multe informatii puteti cauta si aici, si aici.

Pe aceeasi tema:4 comentarii

Vatra Luminoasa, strada orbilor de altadata
Ioana
#1 -

Comentariu nou

Si este o zona protejata dpdv arhitectural. :D

Vatra Luminoasa, strada orbilor de altadata
Ovidiu Draghia
#2 -

Origine nume Vatra Luminoasa

Trebuia precizat ca numele vine de la Asezamantul Vatra Luminoasa, infiintat in 1908. Dupa cum precizeaza unii istorici, Bucurestiul ar fi singura capitala care are un cartier botezat dupa un asezamant al nevazatorilor.

Vatra Luminoasa, strada orbilor de altadata
gelu
#3 -

F.f Vatra Luminoasa

Sint nascut in Vatra Luminoasa acum 45 de ani .Si nu am putu sa gases foto cu strada ciure 1 Doca cineva ma poate ajuta ...miar face mare placece ...Va multumesc mult Cu respect ...

Vatra Luminoasa, strada orbilor de altadata
cd
#4 -

Vatra Luminoasa

Informatia este interesanta, dar in mare parte este eronata.

Partea de nord intre Vatra si Iancului (Maior Coravu, Laurentiu Claudian) se numeste Parcul Iancului 1 si respectiv 2

Parcul Iancului 1 a fost construit in anii 1920's si dat in folosinta in '27, iar Parcul Iancului 2 in anii'30.

Cartierul (Vatra Luminoasa) a fost planuit si construit in anii '30 pe locul unei plantatii cu duzi nu a inlocuit case modeste cu prispa si cerdac.

Partea construita de comunisti a fost la vest de Maior Coravu in anii '50 (nu ‘46-’48)


Regina Elisabeta nu are nimic de aface cu casele mici si cochete. Asezarea pt. orbi a fost deschisa la inceputul secolului, iar casele 20 de ani mai tirziu.

Nu au fost costruite pt. muncitori de catre comunisti (In anii '20, '30 nu erau la putere) Au fost construite mai mult pt. functionari)

Blocurile construite mai tirziu nu au fost pt muncitorul de rind, au fost pentru elita medie din perioada (si imi amintesc ca erau chiar luxoase pt vremea aceea)

In anii '60-'70 Iancului /Vatra Luminoasa au fost considerate "de lux". Asa zisele vile (sau locuinte ieftine)nu au fost niciodata inghesuite cu multe familii. Erau proprietati private apartinind unei familii. Foarte putine apartineau statului.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera